Erişilebilirlik

Amerikalı Müslümanlar Bin Ladin'in Öldürülmesinden Memnun


Amerikalı Müslümanlar Bin Ladin'in Öldürülmesinden Memnun
Amerikalı Müslümanlar Bin Ladin'in Öldürülmesinden Memnun

11 Eylül terör saldırılarından sonra Amerika’da tüm gözler Müslüman toplumuna çevrilmiş, Müslümanlar dinsel hoşgörüsüzlük, kin ve nefretin hedefi haline gelmişti. Yaklaşık 10 yıl sonra birçok Müslüman Amerikalı, saldırıların sorumlusu Usame Bin Ladin’in öldürülmesiyle derin bir nefes aldıklarını söylüyor.

Emine Şerif, Usame bin Ladin’in öldürüldüğünü, Chicago’da Müslümanların işlettiği bir lokantada yemek yerken bir arkadaşının cep telefonuna gönderdiği mesajla öğrendiğini söylüyor:

”Restorandaki müşteriler Usame bin Ladin’in öldürüldüğü haberini almaya başlayınca bir hareketlenme oldu. Birden bin Ladin’in öldürülmesinin ne anlama geldiği hakkında hararetli bir tartışma başladı.”

Kuzey Amerika İslam Cemiyeti’nin Başkanı imam Muhammed Macid, bin Ladin’in ölümünün özellikle Müslüman Amerikalılar için önemli olduğunu söylüyor:

”Bu bizim için iyi bir haber. Esas sorun, bin Ladin’in dünyaya yaydığı ideolojiyle nasıl mücadele edeceğimiz.”

Amerikan İslam İlişkileri Konseyi’nin Chicago’daki Başkanı Ahmet Rehab, bu ideolojiyle ve Müslümanlar’la ilgili yanlış inançlarla yıllardır mücadele ediyor.

Kısa süre önce Mısır’dan dönen Rehab, Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilere tanık olmuş. Rehab, bütün dünyada Müslümanlar’ın artık demokrasi umutlarının yeşerdiği bir geleceğe odaklandığını söylüyor:

”Müslümanlar El Kaide ve bin Ladin saplantılarından uzaklaşmamızı istiyor. Özellikle milyonlarca kişinin demokrasi için başkentlerde sokağa döküldüğü Arap Baharı’yla karşılaştırdığınızda El Kaide ve bin Ladin’in birbiriyle bağı olmadığını görüyorsunuz. İslam dünyasındaki demokrasi arayışı El Kaide’ye neler olup bittinden çok daha önemli.”

Emine Şerif bin Ladin’in Müslüman Amerikalıları etkilemeye devam edeceğini söylüyor:

”Bin Ladin’in ölümünün Amerikan halkının içini rahatlatmasını diliyorum. Ancak bin Ladin’in ölmüş olması ne kadar büyük bir fark yaratır bilmiyorum çünkü bin Ladin bir sembol ve uzun zaman ayakta kalabilir. Müslümanlar’la ilgili önyargılarla ve İslam dinini saptıran Usame bin Ladin’in yarattığı olumsuz kalıplarla mücadele etmeliyiz.”

Usame bin Ladin’in ölümü El Kaide’nin diğer liderlerinin aranmayacağı anlamına gelmiyor. Aranmakta olan El Kaide liderleri arasında bin Ladin’in yardımcısı Ayman El Zevahiri ve Afganistan’daki Taleban’ın eski lideri Molla Muhammed Ömer de var.

XS
SM
MD
LG