Erişilebilirlik

Amerikalı Yetkililer 'Üzüntü Duyduk' Demekle Yetiniyor




Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’ndeki oturumda İran’a ek yaptırım uygulanmasına karşı çıkmasından dolayı “üzüntü duyduklarını” söyledi. Türkiye ve Brezilya’dan farklı bir yaklaşım içinde olduklarını belirten Gibbs, yine de İran’ın nükleer programı konusunu ciddiye aldıklarını göstermek için “dost ve müttefik ülkelerle çalışmaya devam edeceklerini” ve “mevcut koalisyonu muhafaza edeceklerini” söyledi.

Amerikalı yetkililer İran’a uygulanan ek yaptırımların bugüne kadar en sert önlemleri içerdiğini; uluslararası toplumun görüş birliğini yansıttığını ve etkili olacağını umduklarını vurguluyor. Önceki gün Başkan Barack Obama, şöyle konuşmuştu: "İran’ın bir gecede attığı adımları değiştirmeyeceğini biliyoruz. Ancak yaptırım kararı İran’a, karşı koymasının bedeli olacağını gösteriyor. Bu yaptırımlar diplomasiye de kapıyı kapatmıyor.”

Amerikalı yetkililer yaptırımların İran’ı politikasını değiştirmeye sevk edeceğini umuyor. Ancak Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Programı direktörü Gönül Tol, yaptırımların fayda getireceği konusunda kuşkulu.

Güvenlik Konseyi’ndeki oylama Amerikan yönetimi açısından büyük önem taşıyordu. Peki böyle bir oylamada Amerika’nın NATO müttefiki Türkiye’nin ret oyu vermesi Türk Amerikan ilişkilerini etkiler mi? Amerikalı yetkililer oylamanın ikili ilişkilere etkisini değerlendirmek istemedi; “Üzüntü duyduk,” demekle yetindi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı siyasi işlerden sorumlu müsteşarı William Burns Güvenlik Konseyi’nde İran’a ek yaptırım uygulanması kararına Türkiye’nin ret oyu vermesinin üzüntü yarattığını saklamadıklarını söylemişti. Ancak Burns, “Türkiye, İran’ın uluslararası yükümlüklerini yerine getirmemesi nedeniyle uluslararası kaygıları paylaştığını da açıkladı” dedi. Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Programı direktörü Gönül Tol da oylamanın Türk Amerikan ilişkilerine etki edebileceğini söyledi, ancak Soğuk Savaş sonrası dünya düzeninin değiştiğini de belirtti.

XS
SM
MD
LG