Erişilebilirlik

Amerikalı Ekonomist Cardillo: "Ekonomik Kaygılar Abartılı"


New York Borsası’ndaki ani dalgalanmalar ve olumlu ekonomik haberlerin azlığına rağmen, bazı uzmanlar durumun abartıldığını, Amerika’da ve dünyada ekonominin tekrar krize girmeyeceğini söylüyor. Ticaret Bakanlığının, Haziran ayında da yeni konut inşaatlarının son sekiz ayın en düşük seviyesine indiğini açıklamasından sonra yatırımcıların karamsarlığı daha da arttı.

New York Borsası’nda sık sık iniş çıkışlar yaşanması da bu yüzden ancak Avalon Partners ekonomi değerlendirme şirketi baş ekonomisti Peter Cardillo’ya göre, dalgalanmaların başlıca nedeni, belirsizlik. Cardillo şunları söylüyor:

"Borsa, ekonominin yavaşladığı gerçeğine odaklanıyor. Oysa sorulması gereken soru, bu yavaşlamanın boyutu ve gelecekte kazanım getirip getirmeyeceği."

Ekonomik durgunlukla ilgili korku ve kaygıları "aşırı abartılı" olarak niteleyen Peter Cardillo, Amerikan ekonomisinin bu yılın ikinci yarısında yüzde iki buçuk üç oranında büyüyeceği tahmininde bulunuyor. Cardillo, Avrupa’daki ekonomik krizin daha da büyüyebileceği görüşüne de katılmıyor ve şöyle konuşuyor:

"Avrupa Birliği parçalanma tehlikesi içinde olmadığı gibi, Euro da daha fazla risk altında değil. Sorunlar olduğu doğru, ancak bunlar kısa vadeli sorunlar ve piyasalar bu sorunları abartıyor."

Ekonomist Peter Cardillo’ya göre Çin ekonomisindeki yavaşlamaya rağmen, küresel ekonominin durumu iyi. Cardillo görüşünü şu sözlerle dile getiriyor:

"Asya ve Güney Amerika’nın, hatta inanmak zor ama, bazı Afrika ülkelerinin durumu hiç de fena değil, bence dünya ekonomisi iyiye gidiyor."

Ancak Peter Cardillo, ekonomide herşeyin yolunda olmadığını söylüyor ve yeni mali reform yasasının büyük şirketler üzerindeki etkisinden kaygı duyduğunu gizlemiyor.

Şu anda Amerika’da işsizlik oranı yüzde 10’un üzerinde, hatta bazı eyaletlerde yüzde 15’e yakın. Bazı siyasi gözlemcilere göre, Kasım’daki Kongre seçimlerini dikkate alarak Başkan Obama’nın, büyük şirketlerle ilgili söylemini yumuşatması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG