Erişilebilirlik

‘’Amerikalılar Çin’e karşı gümrük vergilerini ve askeri hazırlığı destekliyor’’


Reuters/Ipsos anketi, ABD-Çin ilişkilerinin son on yılların en düşük noktasına gerilediği bir dönemde Amerikalılar’ın Çin'in küresel etkisi konusunda derin endişeler taşıdığını ortaya koydu.  
Reuters/Ipsos anketi, ABD-Çin ilişkilerinin son on yılların en düşük noktasına gerilediği bir dönemde Amerikalılar’ın Çin'in küresel etkisi konusunda derin endişeler taşıdığını ortaya koydu.  

ABD’de yapılan son bir ankete göre Amerikalılar’ın çoğunluğu Çin mallarına daha fazla gümrük vergisi uygulanmasını destekliyor ve Washington’un Pekin’den gelebilecek askeri tehditlere karşı hazırlıklarını arttırması gerektiğine inanıyor.

Dün sona eren ve iki gün süren Reuters/Ipsos anketi, ABD-Çin ilişkilerinin son on yılların en düşük noktasına gerilediği bir dönemde Amerikalılar’ın Çin'in küresel etkisi konusunda derin endişeler taşıdığını ortaya koydu.

Ankete katılanların yüzde 66'sı 2024 başkanlık seçimlerinde "Çin ithalatına ek gümrük vergilerini destekleyen" bir adayı destekleme olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyledi.

Demokratlar’ın yüzde 58'i ve Cumhuriyetçiler’in yüzde 81'i dahil katılımcıların yine yüzde 66'sı, ABD'nin "Çin'den gelebilecek askeri tehditlere karşı daha fazla hazırlık yapması gerektiği"ni destekledi.

‘’Amerikalılar Çin’e karşı gümrük vergilerini ve askeri hazırlığı destekliyor’’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Yine de Amerikalılar’ın sadece yüzde 38'i bir Çin saldırısı durumunda Tayvan'ı savunmak üzere ABD askerlerinin gönderilmesine destek verdi. Bu da Çin'in dahil olduğu bir çatışmada ABD'nin askeri müdahalesini isteyen herhangi bir başkanın karşılaşacağı siyasi zorlukları ortaya koydu.

Çin'le ilgili iki parti seçmeninde de görülen endişe, Cumhuriyetçi başkan adaylarının dünyanın ikinci büyük ekonomisine karşı neden giderek daha hırçın bir tutum takındıklarını da açıklıyor.

Son aylarda Cumhuriyetçi Beyaz Saray adayları sürekli Çin'e saldırıyor ve her aday seçmenlere ABD’nin jeopolitik düşmanına karşı en iyi konumda olduklarını göstermeye çalışıyor.

Eski Başkan Donald Trump, Florida Valisi Ron DeSantis ve eski BM Büyükelçisi Nikki Haley, ABD'nin Çin ile daimi normal ticaret ilişkilerini sona erdirmesi çağrısında bulundu.

Cumhuriyetçiler ekonomik bağları sınırlamak istese de Biden, yoğun ABD-Çin rekabetini üst düzey resmi temaslarla dengelemeye çalıştı. Ancak Başkan son bağış toplama etkinliklerinde Çin’in ekonomisini "saatli bomba" olarak nitelendirdi ve Cumhurbaşkanı Xi Jinping'den diktatör olarak bahsetti.

Tayvan’ı savunma konusunda Amerikalılar isteksiz

Yüzde 4’lük hata payına sahip Reuters/Ipsos’un ülke çapındaki çevrimiçi anketine 443’ü Demokrat ve 346’sı Cumhuriyetçi, toplamda 1005 yetişkin katıldı.

Amerikalılar’ın yüzde 75'i Çin'e karşı olumsuz bir bakış açısına sahip. Katılımcıların yüzde 84'ü de Xi’yi kısmen olumsuz değerlendiriyor; yaklaşık yüzde 65'i de Çin hükümetinin ABD seçimlerini etkilemeye çalıştığını düşünüyor.

Ankete katılanların yarısı olası bir Çin saldırısını caydırmak için Tayvan'a askeri teçhizat yardımı yapılmasını destekledi; yüzde 42'si Tayvan'ın savunması için ABD askerlerinin konuşlandırılmasına karşı çıktı. Yüzde 20'si ise bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Tayvan, ABD'nin Çin'in Komünist hükümetiyle ilişkilerinde ana gerilim noktalarından biri.

Çin, demokratik olarak yönetilen Tayvan adasının kendi toprağı olduğunu iddia ediyor.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Xi'nin, ordusuna 2027 yılına kadar Tayvan'ı işgal etmeye hazır olması emrini verdiğini ancak bunun mutlaka işgali gerçekleştireceği anlamına gelmediğini söyledi.

Pekin yönetimi Tayvan'ı kendi egemenliği altına almak için güç kullanmaktan hiçbir zaman vazgeçmedi.

Biden 2022'de yaptığı açıklamada, Çin'in işgali durumunda ABD kuvvetlerinin Tayvan'ı savunacağını söyleyerek, ABD'nin uzun süredir devam eden "stratejik belirsizlik" yaklaşımının ötesine geçmiş gibi görünmüştü.

Ancak Beyaz Saray, her zaman olduğu gibi ABD'nin Tayvan'a yönelik politikasında herhangi bir değişiklik olmadığı açıklaması yapmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG