Erişilebilirlik

Amerikalılar 'Kriz Yorgunluğu' Yaşıyor


Amerikalılar 'Kriz Yorgunluğu' Yaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Son üç yıl içinde Amerikalılar tam üç kez federal hükümetin kapatılması tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. İki kez borç tavanının yükseltilmesi konusunda kriz yaşadı, bir kez de otomatik vergi zamları ve harcama kesintileri yüzünden sıkıntıya girdi. Amerika’nın Sesi muhabiri Michael Bowman’ın haberine göre, mali dram yaşamak, Washington’da bir alışkanlık haline gelirken Amerikalılar kriz yönetimi konusunda farklı görüşlere sahip.

Los Angeles’ın ünlü Hollywood Bulvarı’nda, Amerikalılar hem coğrafi hem de kültürel olarak başkent Washington’dan çok uzak. Dövmeci Tony, Washington’daki krizin kendisini kaygılandırmadığını söylüyor: “Bu konuda nasılsa hiçbir şey yapamam. Değiştiremeyeceğim bir durum yüzünden kaygılanmam da gereksiz. Ailemi ve kendimi geçindirmekten başka bir kaygım yok.”

Bazı Los Angeles sakinleri, Kongre’de son anda federal hükümetin kapanmasını önleyecek bir anlaşma sağlanacağını umuyor.

Gregg Donovan, “Çözüm bulmaları lazım. Burası Amerika. Bence bir çare bulurlar,” diyor.

Perry Mann ise, “Cumhuriyetçiler herhalde akıllarını kaçırdı. Boşa zaman harcıyor ve hükümeti kapanmaktan kurtarmıyorlar. Kendilerinden başka hiç kimseyi düşünmedikleri kesin,” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçiler’e göreyse durumdan Başkan Obama ve desteklediği sağlık reformu sorumlu.

Larry Green, “Sağlık reformuna ayrılan fonlar iptal edilmeli. İşe yaramaz bir reform bu. Ayrıca hükümet kapanacak dendiği zaman bu, herşeyin duracağı anlmına gelmiyor,” diyor.

Bazı Amerikalılar ise Washington’daki haberleri izlememeyi tercih ediyor.

Julie Mammano, “Doğrusu olup biteni fazla izlediğimi söyleyemem, ayrıca bütçe krizi o kadar sık olmaya başladı ki artık bu konudaki haberlere tahammül edemiyorum,” şeklinde konuşuyor.

Birçok Amerikalı Kongre anlaşamazsa federal hükümetin 1 Ekim’de kapanmasına aldırmaz görünse de uzmanlara göre bu durum değişecek, çünkü devlet memurlarının bütçesi etkilenecek.

Stand Collender, “Hayatları etkilenmeye başlayınca bu umursamazlık da değişecek çünkü daha az parayla geçinmek zorunda kalacaklar.Ayrıca diyelim ki Eğitim Bakanlığı’nı arayıp bir soru sormak istediler, kimseyi bulamayınca sinirlenecekler. Ya da vize veya pasaport için Dışişleri Bakanlığı’nda kimseyi bulamayınca işler değişecek,” diyor.

Collender’a göre, bu kez hükümetin kapanma riski daha büyük ve Amerikalılar ciddi bir “kriz yorgunluğu” yaşıyor.

Demokrat Partili Senatör Charles Schumer, federal hükümetin kapanmasının sonuçlarının küçüksenmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor: “Bence Amerikan halkı borsada 2000 puanlık bir düşüş olduğu zaman bunun ne anlama geldiğini gayet iyi biliyor.”

New York’ta bazıları Kongre üyelerine çok öfkeli.

Linda, “Hepsini Kongre’den atmak gerekir,” diyor.

Uzmanlara göre, Los Angeles’tan New York’a, birçok Amerikalı bu öfkesini gelecek yılki Kongre seçimlerinde sandığa taşıyabilir.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG