Erişilebilirlik

Amerikalılar Siyasi Kutuplaşmadan Rahatsız


Amerikalılar Siyasi Kutuplaşmadan Rahatsız
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
Kamuoyu yoklamalarına göre federal hükümetin kapatılmasından Cumhuriyetçi Partililer daha fazla sorumlu tutuluyor. Amerika’nın Sesi iç politika muhabiri Jim Malone’a göreyse, hangi parti olursa olsun Amerikan halkı siyasette yaşanan kutuplaşmadan ciddi ölçüde rahatsız.

Washington’da federal hükümetin faaliyetleri kısmen durduruldu. Başkan Barack Obama Cumhuriyetçi Partililer’i suçluyor. Çünkü Cumhuriyetçiler, Başkan’ın Sağlık Reformu yasasını engelleme çabasından vazgeçmedi.

Başkan Obama, “Sırf milyonlarca Amerikalı’nın ucuz sağlık sigortası almasını engellemek için ideolojik bir savaş başlattılar ve hükümeti kapattılar. Bunun bir açıklaması var. O da işlerini yapmak için bizden fidye istiyorlar,” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi Partililer ise, tam aksini savunuyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, hükümetin açılması için Kongre’deki Demokrat Partililer’in ödün vermesi gerektiğini söylüyor: “Bu sorunların çözülmesinin bir yolu var. Dostça karşılıklı bir şekilde oturur, Amerikan halkını düşünerek anlaşmaya varırsak çözüm olur.”

Quinnipiac Üniversitesi’nden Peter Brown’a göre, Washington’da federal hükümetin bütçesi üzerinde yaşanan siyasi kaos kamuoyunu da karıştırdı: “Devletin kapanması Amerikalılar’ın hoşuna gitmiyor. Sağlık Reformu’nu sevmeyen Amerikalılar bile bu kapatmadan hoşlanmıyor.”

Brown’un yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre Amerikalılar’ın yüzde 72’si kapatmaya karşı. Üstelik artan bir çoğunluk, bundan Kongre’deki Cumhuriyetçiler’i suçluyor: “Siyasette iki kazanan olmaz. Bir taraf iyiyse, karşı taraf kötüdür. Bugünlerde Cumhuriyetçiler kötü, Demokratlarsa iyi.”

Brown ve diğer uzmanlar, Washington’da siyasetin işlemiyor olmasının, diğer olası etkilerine dikkati çekiyor.

Uzman Charlie Cook’a göre Amerikalılar, siyasi partilere ve devlete olan güvenlerini yitirmeye başladı: “Sonuçta birçok kişi Cumhuriyetçiler’i Demokrat Partililer ve Başkan’dan daha fazla suçlayabilir. Ama geçmiş tecrübelere bakarsak, bu tarz kavgalarda herkes kötüdür.”

Peter Brown’a göre hükümet açılmazsa, Amerikalı seçmenlerin hayal kırıklığı daha da artabilir: “Devlet yapması gerekeni yapamıyor görünüyor. Bu programa karşı bile olsalar, Washington’daki çalışmalardan olumlu bir sonuç görmek istiyor, ama göremiyorlar.”

Peter Brown da, kapanma uzadığı sürece kamuoyundaki hayal kırıklığının artacağı uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG