ABD’de yapılan son bir ankete göre, katılımcıların çoğu yapay zeka teknolojisinin hızlı büyümesinin insanlığın geleceğini riske atabileceği görüşünde.
Bugün açıklanan Reuters/Ipsos amketine katılan Amerikalılar’ın üçte ikisinden fazlası yapay zekanın olumsuz etkilerinden endişe duyuyor ve yüzde 61'i bunun uygarlığı tehdit edebileceğini düşünüyor.
OpenAI firmasının sohbet robotu ChatGPT, tüm zamanların en hızlı büyüyen uygulaması haline geldiğinden beri, yapay zekanın günlük hayata yaygın entegrasyonu, bu teknolojiyi toplumsal tartışmaların başlıca konusu haline getirdi.
ChatGPT, Microsoft ve Google gibi teknoloji devlerinin, birbirlerinin başarılarını geçmek için yarıştığı bir yapay zeka yarışını başlattı.
ABD’de hem yasama organı hem de yapay zeka şirketleri endişeli. OpenAI CEO'su Sam Altman 16 Mayıs’ta ABD Kongresi’nde katıldığı oturumda, teknolojinin potansiyel kötüye kullanımına ilişkin endişelerini dile getirdi ve düzenleme talep etti.
Aynı Senato oturumunda yapay zekanın en iyi nasıl düzenlenebileceğine ilişkin soruları olan pek çok Kongre üyesinden biri Senatör Cory Booker, "Bu cini lambaya geri sokmanın bir yolu yok. Küresel olarak bu çığ gibi büyüyor" dedi.
Reuters/Ipsos anketi, yapay zekanın olumsuz sonuçlarını öngören Amerikalılar’ın sayısının, olumsuz görmeyenlerin üç katı olduğunu ortaya koydu.
Verilere göre, katılımcıların yüzde 61'i yapay zekanın insanlık için risk oluşturduğuna inanırken, sadece yüzde 22'si aynı fikirde değil. Yüzde 17’lik kesimse kararsız kaldı.
2020'de Donald Trump'a oy verenler Amerikalılar daha yüksek düzeyde endişe ifade etti. Demokrat Joe Biden seçmenlerinin yüzde 60'ına kıyasla, Cumhuriyetçi Trump seçmenlerinin yüzde 70'i yapay zekanın insanlığı tehdit edebileceği konusunda hemfikirdi.
Dini inanç yapay zeka konusundaki görüşte etkili mi?
Dini inançlar söz konusu olduğunda yüzde 32 ile Evanjelik Hristiyanlar’ın yapay zekanın insanlık için risk oluşturduğuna "kesinlikle katılma" olasılıkları daha yüksek. Bu oran evanjelik olmayan Hristiyanlar arasında yüzde 24.
Tesla CEO'su Elon Musk'ın da imzaladığı ve yapay zeka araştırmalarına altı ay ara verilmesini talep eden açık mektubun arkasındaki kuruluş olan Yaşamın Geleceği Enstitüsü'nden Landon Klein, "Amerikalılar’ın bu kadar geniş bir kesiminin yapay zekanın olumsuz etkileri konusunda endişe duyması çok anlamlı" dedi.
ABD politikaları direktörü Klein, "İçinde bulunduğumuz anı nükleer çağın başlangıcına benzetiyoruz ve harekete geçme ihtiyacıyla tutarlı bir kamuoyu algısına sahibiz" diye konuştu.
Amerikalılar yapay zeka konusunda endişeli olsa da suç ve ekonomi günlük hayat sorunları listesinde daha üst sıralarda yer alıyor. Katılımcıların yüzde 77'si suçla mücadele için polis fonlarının arttırılmasını desteklerken, yüzde 82'si resesyon riskinden endişe duyuyor.
Sektör uzmanları: “Yapay zekanın faydaları daha iyi anlaşılmalı’’
Sektör uzmanları ise, halkın yapay zekanın faydalarını daha fazla anlaması gerektiğini söylüyor.
Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörü olan ve Google X'i kuran Sebastian Thrun, "Endişeler çok haklı, ancak bence genel olarak diyalogda eksik olan şey, bunu neden yapıyoruz? Yapay zeka insanların yaşam kalitesini arttıracak ve insanların daha yetkin ve daha verimli olmalarına yardımcı olacak" diyenlerden.
UC Berkeley Üniversitesi profesörlerinden ve aynı zamanda yapay zeka şirketi Anyscale'in kurucularından Ion Stoica da yapay zekanın ilaç keşfinde devrim yaratmak gibi olumlu uygulamalarının ChatGPT kadar görünür olmadığını söyledi.
Stoica, "Amerikalılar yapay zekanın hem evde hem de işte günlük yaşamlarında ne kadar yaygın olduğunun farkında olmayabilir" dedi.
4 bin 415 yetişkinin katıldığı anket 9 Mayıs ile 15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. İnternet üzerinden gerçekleştirilen anketin hata payı artı-eksi yüzde 2 puan.