Erişilebilirlik

Amerikalılar'dan Suriyeli Mültecilere Sıcak Karşılama


Amerikalılar'dan Suriyeli Mültecilere Sıcak Karşılama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Amerikalılar'dan Suriyeli Mültecilere Sıcak Karşılama

Amerika’nın birçok kentinde, mülteciler için yemek davetleri düzenleniyor. “Mülteciler Hoşgeldiniz” girişiminin amacı, ortadaki engelleri kaldırmak ve paylaşımı arttırmak. Amerika’nın Sesi bu yemeklerden birine katıldı, mültecilerle konuştu.

Davetlerde Amerika’yı temsil eden farklı kültürlerin yemekleri sunuluyor.

Bu daveti veren örgütün adı Trype. Trype, toplumlardaki dini ve kültürel farklılıkları kutlayan bir oluşum.

Onur konukları için hazırlanıyorlar. Aralarında 19 yaşındaki Suriyeli mülteci Muhammed Nasır Trad da var. Trad, Amerika’da doğum gününü ilk kez kutlayacak.

Muhammed Nasır Trad, “Buraya gelmek büyük bir adım. Başka bir kültürde yaşamak çok farklı. Umarım hemen uyum sağlarım” şeklinde konuşuyor.

Trad, Amerika’ya altı ay önce gelmiş. İngilizce’yi akıcı konuşamazsa tamamen alışamayacağını düşünüyor. Bu yüzden okulda tüm gayretiyle İngilizce öğreniyor. Öğrendiği başka şeyler de var.

Trad, “Kızarmış peynir yapmayı deniyorum, biraz da Meksika yemeği. Evde deneyerek öğreniyorum” diyor.

Trad’ın 15 yaşındaki kardeşi Leyla okuluna uyum sağlamakta zorluk çekiyor.

Laila Trad, “Bazı çocuklar soru soruyor. Saçını görebilir miyim? Niye başına bunu takıyorsun? Bazen rahatsız ediyorlar. “Teröristsin” diyorlar ama onları dinlemiyorum” diyor.

Muhammed Nasır Tard ise, “İkimiz için de zor çünkü televizyonda duydukları kadar konuşuyorlar. Gerçeği bilmiyorlar,” şeklinde konuşuyor.

Başkan Donald Trump’ın yeni kararnamesi ise Suriyeli mültecilerin Amerika’ya girişi 16 Mart itibariyle 120 gün yasaklanıyor.

Trad, “Bir kişi üzerinden ‘Suriyeliler teröristtir’ diyorlar. Herkes terörist olabilir. İnsanları, uyruklarıyla yargılayamazsınız” diyor. Ama Trad’ın Trump’a yönelik eleştirileri burada bitiyor: “Allah’ın takdiri. Bu yüzden Trump’ı seçtiği için sevinçliyim.”

Trad, Amerika’daki deneyiminin şu ana ladar Beyaz Saray söyleminden çok farklı olduğunu söylüyor.

Trad, “Bir çok Amerikalı bizi güzel karşılıyor, iyi davranıyor, yardım etmek istiyor” diyor.

Bu yemekle amaçlanan, mültecilerin yerleştiği mahallelerde iletişimi daha ileri seviyeye taşımak ve daha birçok doğumgününü birlikte kutlamak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG