Erişilebilirlik

30 Aralık Amerikan Basınından Özetler


30 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Amerikan basını bugün iki dış politika meselesine odaklanıyor: Başkan Obama’nın Rusya’nın Amerika’daki başkanlık seçimlerini etkilemek için düzenlediği siber saldırılara verdiği yanıt ve Suriye’de Amerika’nın saf dışı bırakılarak Rusya-İran-Türkiye üçgeninde varılan ateşkes anlaşması.

”Amerika Rusya’yı seçim hack’lemesi nedeniyle cezalandırdı” başlığı atan New York Times’la başlayalım. Gazete, Amerika’nın 35 Rus diplomat ve ailelerinin Amerika’yı 72 saat içinde terk etmeleri emri verdiğini bildiriyor. Habere göre Amerika, bu 35 diplomatı ‘casus’ olarak nitelendiriyor ve Rusya’da görev yapan Amerikalı diplomatların taciz edilmelerine karşılık olarak Amerika’yı terk etmeleri isteniyor. Gazete ayrıca New York ve Washington yakınlarında su kıyısında bulunan ve Başkan Obama’nın Rus diplomatların erişimine kısıtlama getirdiği iki malikanenin fotoğraflarını yayınlamış. Habere göre malikaneler, Rus istihbarat örgütlerinin faaliyetlerini yürüttüğü merkezler olarak tanımlanıyor. New York Times, Başkan Obama’nın Rusya’ya yönelik aldığı bu kararların ‘çok geç kalınmış ama yerinde yaptırımlar’ olduğu yorumunda bulunuyor. ”Obama Rusya’yı nihayet cezalandırdı” diyen gazeteye göre Obama eğer Ocak’ta başkanlığı Trump’a Rusya’yı cezalandırmadan devretmiş olsaydı sorumsuzca davranmış olurdu. Gazete, ”Amerikan kamuoyu, Trump’ın söylediğinin aksine, Rusya’nın demokrasimize zarar verme girişimini göz ardı etmeyecek” ifadesini de kullanıyor.

Washington Post ise Rusya ve Türkiye liderliğinde oluşturulan Suriye ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girdiğini yazıyor. Rusya ve İran destekli Esat hükümetinin savaşın başlamasından bu yana en güçlü konuma geldiğini bildiren gazete, isyancı grupların İdlib’e sıkıştığını ve artık ellerinde stratejik önemi olan hiçbir kent merkezi kalmadığını yazıyor. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anlaşmayı ‘tarihi bir fırsat’ olarak değerlendirdiği, Putin’in ise ‘kırılgan’ olarak nitelediği sözlerine de yer vermiş. Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner Amerika’nın hiçbir rol oynamadığı anlaşma için ”Olumlu bir gelişme. Umarız tam olarak uygulanır ve tüm taraflar, anlaşmaya saygı gösterir” ifadesini kullandı. Washington Post, Amerika’nın Suriye’den adeta silindiği yorumu yapıyor ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Başkan Obama’yı bypass ederek ”Trump Yönetimi sorumluluk alıp Suriye’deki barış sürecine katkıda bulunabilir” şeklindeki sözlerine yer veriyor. Gazetenin bir başka yorumu ise ateşkes anlaşmasının başarılı olması durumunda Putin’in iktidara geldiği 2000 yılından bu yana en büyük uluslararası başarısına imza atacak olması. Washington Post, ”Ortadoğu’nun en kanlı savaşını Amerika’yı saf dışı bırakarak çözüme kavuşturmak, Putin için uluslararası güç dengelerinde önemli bir değişiklik yapmak anlamına gelir” diyor.

Chicago Tribune bu yıl işlenen cinayet sayısının 20 yıl sonra yeniden rekor seviyeye tırmandığını bildiriyor. Habere göre bu yıl Chicago’da 4 bin 300 kişi vuruldu, en az 750 kişi, silahlı şiddet sonucu yaşamını yitirdi. Kent en son 1990’lı yılların ortalarında, uyuşturucu çeteleri arasındaki çatışmalar nedeniyle şiddetin pençesine düşmüştü. Uzmanlar, şiddetin tırmanmasını bireysel silahlanmanın artmasına ve adalet sisteminin yeterince caydırıcı olmamasına bağlıyor. Kentte bu yıl sadece cinayet değil, tecavüz ve hırsızlık gibi suçların da rekor düzeye çıktığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG