Erişilebilirlik

2 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


2 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

New York Times, ana sayfasında, sendikaların cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle bölündüğü Fransa’da dün yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları sırasında çıkan olaylara yer vermiş. Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun Pazar günü yapılacağını hatırlatan gazete, sendikaların merkezci Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Marine Le Pen arasında bölündüğünü ve bu ayrışmanın 1 Mayıs’ta şiddet içerikli protestolara yol açtığını yazıyor. Habere göre Fransız solunun büyük çoğunluğu, Macron’un savunduğu serbest ticaret ve hükümet denetimini gevşetme gibi politikaların Le Pen’in Ulusal Cephe’sinin başarısını körüklediğine inanıyor. Solcu seçmenler bu nedenle ikinci tur seçimlerde Macron’a oy vermek istemiyor ve sandık başına gitmeyeceklerini duyuruyor. Uzmanlara göreyse solcu seçmenin oy kullanmayı reddetmesi, oyların Le Pen’in hanesine yazılması demek. Kamuoyu yoklamalarına göre Macron, Pazar günü oyların yüzde 60‘ını alarak Le Pen’i mağlup edebilir.

New York Times bugün ayrıca militan örgüt Hamas’ın Filistin davasının liderliğini üstlenmek ve Filistin’in uluslararası arenada tanınmasını sağlamak için daha ılımlı bir tavır takınmaya çalıştığını yazıyor. Habere göre Hamas, iktidar kavgası içinde olduğu rakibi Filistin lideri Mahmut Abbas’ın Başkan Trump’la görüşmesine kısa süre kala, yeni ilkelerini ortaya koyduğu bir belge yayınladı. Belgeye göre Hamas, Mısır’la daha yakın ilişkiler kurma çağrısı yapıyor, Yahudi düşmanı söylemini dizginliyor. 82 yaşındaki Mahmut Abbas’ın El Fetih hareketi içindeyse bazı ayrışmalar yaşanıyor. Abbas’tan sonra gelecek liderle ilgili tartışmalar artık gizlenip saklanmıyor. Uzmanlara göre Hamas’ın daha ılımlı hale gelmesi, Filistin Yönetimi’ni korkutuyor. Bunun nedeni, Abbas’ın popülaritesini giderek kaybettiği bir ortamda Hamas’ın kendini Filistin halkının gerçek temsilcisi olarak kabul ettirmesi. Hamas’ın Amerika dahil, Batı’nın büyük çoğunluğu tarafından hala terörist bir örgüt olarak kabul edildiğini de hatırlatalım.

New York Times’ın ana sayfasında yer alan bir başka haberse, Başkan Trump’ın Filipinli Rodrigo Duterte ve Kuzey Koreli Kim Jong Un gibi otoriter liderlere yaptığı çağrılarla ilgili. Gazete, Duterte’nin Trump’ın davetini ”çok meşgulüm” diyerek reddettiğini, Kuzey Kore liderline yapılacak benzer bir çağrınınsa birçok risk taşıdığını yazıyor. Habere göre bu gibi davetler, Trump’ın herkesle görüşmeye ve müzakere masasına oturmaya açık bir lider olduğunu kanıtlama çabasının bir parçası. Diplomasi kurallarını her fırsatta çiğneyen Trump, bugün de Rusya lideri Putin’le bir telefon görüşmesi yapmaya hazırlanıyor. Uzmanlarsa başkanın bu gibi plansız ve tartışmalı hamlelerinin Amerika’nın en büyük gücü olan ”başkanın sözlerinin güvenilirliği”ne zarar verdiği uyarısında bulunuyor.

Los Angeles Times ise Los Angeles’taki 1 Mayıs kutlamalarına yer ayırıyor. Gazete, Donald Trump’ın başkan seçilmesinden sonra özellikle kentin Latin nüfusunun duyduğu öfkeyle bu yılki 1 Mayıs’ın daha gergin bir havada geçeceğinin tahmin edildiğini, ancak tahminlerin tam olarak doğru çıkmadığını yazıyor. Habere göre Los Angeles Emniyet Teşkilatı LAPD, 1 Mayıs hazırlıklarına aylar öncesinden başladı. Toplumun birçok kesimiyle iletişim kuruldu, güvenlik planları sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşıldı. Polis kutlamalar sırasında bir yandan güvenliği sağlarken, diğer yandan da arka planda kalmayı başardı.

Los Angeles Times bugün ayrıca Meksika sınırına duvar inşa etme planının Başkan Trump’ın parmaklarının arasından kayıp gitmeye başladığını bildiriyor. Gazete, 1 trilyon dolarlık bütçe planı haricinde tutulan duvarın artık fiziksel bir bariyer olmaktan çıkıp bir metafor haline geldiğini yazıyor. Habere göre duvar planı, Trump’ın 100‘üncü gün kutlamaları için yaptığı konuşmada olduğu gibi birçok etkinlikte hala en çok alkış toplayan vaat. Ancak Trump, federal bütçeden duvar inşasına pay ayrılması için baskı yapmaktan vazgeçti. Duvarın parasını Trump’ın iddia ettiği gibi Meksika’nın ödemesi de olası görünmüyor. Gazete, Beyaz Saray ve Cumhuriyetçi Parti içinde de birçok kişinin duvara zaten karşı olduklarını hatırlatıyor.

XS
SM
MD
LG