Erişilebilirlik

11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Amerikan basını, Başkan Trump’ın FBI Başkanı James Comey’yi görevden almasının yarattığı yankılara ve Başkan Trump’ın Beyaz Saray’da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptığı görüşmeyle ilgili tartışmalara yer vermeye devam ediyor.

Washington Post ana sayfasında Donald Trump, Sergey Lavrov ve Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’ın fotoğrafını yayınlamış. Gazete bu fotoğrafı Lavrov’un resmi fotoğrafçısının çektiğinin sanıldığını, ancak daha sonra fotoğrafçının Tass haber ajansı için de çalıştığının ortaya çıktığını yazıyor. Habere göre Rus devletine ait haber ajansına bağlı bir fotoğrafçının Amerikalı gazetecilerin alınmadığı Oval Ofis’e girmesine izin verilmesi, ciddi bir güvenlik açığı oluşturuyor. Güvenlik uzmanlarına göre Rus fotoğrafçının kamerasının içine sakladığı dinleme cihazını ya da başka bir elektronik aygıtı Oval Ofis’e yerleştirmesi gibi bir riski göz ardı etmemek gerekiyor. Washington Post’un adını açıklamadığı üst düzey bir yetkiliden aldığı bilgiye göre Beyaz Saray, fotoğrafçının rolü konusunda yanıltıldı. Fotoğrafçının aynı zamanda Tass haber ajansı için de çalıştığı bilgisi, Beyaz Saray’la paylaşılmadı. Yetkili, Trump’ın sadece Lavrov’la değil, eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in başını yakan Rus büyükelçi Kislyak’la da gülüşürken çekilen fotoğrafın Tass’ın internet sitesinde yayınlanmasının Beyaz Saray’da şaşkınlık yarattığını söyledi.

Washington Post bugün ayrıca Comey’nin FBI başkanlığından kovulmasıyla ilgili haber ve yorumlara da devam ediyor. Gazete bugün ”Comey Rusya soruşturması için daha fazla kaynak arayışına girmişti” manşetiyle çıkmış. Habere göre Comey, görevden alınmadan birkaç gün önce Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein’e gönderdiği dilekçede, Rusya soruşturması için daha fazla savcı ve ek personele ihtiyacı olduğunu yazdı. Ancak Adalet Bakanı, dilekçenin varlığını reddetti. Kimi uzmanlara göre bu dilekçe, Comey’nin kovulmasına gerekçe olarak elektronik posta soruşturmasının gösterilmesinin inandırıcı olmadığının yeni bir kanıtı. Washington Post bugün ayrıca Beyaz Saray’a yakın bir şahsın Comey’nin kovulmasının perde arkasında yaşananlarla ilgili açıklamalarına geniş yer veriyor. Adının açıklanmasını istemeyen bu kişinin söylediklerine göre Trump, eski Başkan Obama’nın telefonlarını dinlettiği iddiasını desteklemediği için Comey’e karşı çok öfkeliydi. Comey’nin Beyaz Saray’dan basına sızdırılan belge ve haberler yerine Trump ve çevresindeki simaların Rusya’yla gizli ilişkilerine odaklanması, Trump’ı öfkeden çıldırtıyordu. Gazete ayrıca Comey’nin kovulmasına FBI içinden verilen tepkilere de yer veriyor. Buna göre FBI’da, Comey’nin kovulması üzerine yükselen çok ciddi bir öfke dalgası var. Rusya soruşturması üzerinde çalışan bir istihbarat yetkilisi, Comey’nin kovulmasını kastederek, ”Bu gibi durumlarda soruşturmayı çok daha büyük bir azim ve kararlılıkla yürütürüz” dedi.

Washington Post ayrıca ”Comey karmaşası nasıl temizlenir?” başlıklı bir başyazı da yayınlamış. Başyazı, Trump’ın Comey’i kovarak Rusya soruşturmasının güvenilirliğine leke sürdüğünü belirtiyor. Yazı, şöyle devam ediyor: ”Comey’nin görevden uzaklaştırılmasıyla ilgili tüm ayrıntıların Kongre’nin FBI’ın yeni başkanını onaylamasından önce kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Ancak bundan sonra Beyaz Saray ne yaparsa yapsın Comey’nin kovulmasının verdiği zararı onaramaz. Trump, FBI başkanlığına kimi aday gösterirse göstersin, bu kişi, Trump’la bağı olduğu şüphelerini gideremez. Bu pisliği ancak Adalet Bakanlığı içinde siyasi bağı olmayan deneyimli bir yetkilinin atayacağı bağımsız savcılar ve Kongre temizleyebilir.”

New York Times da bugün FBI Başkanı Comey’nin kovulmasıyla ilgili haber ve yorumlar yayınlamayı sürdürüyor. Gazetede bugün yayınlanan Beverly Gage imzalı makalede, Trump’ın tam da otoriter içgüdülerini ortaya koyacak şekilde, Rusya soruşturmasını bastırmak için Comey’yi kovmasının geri tepeceğini belirtiliyor. Beverly Gage, şöyle devam ediyor: ”Trump, Comey’yi kovarak bağımsız bürokratları ve basına bilgi sızdıranları Beyaz Saray hizasına getirmeyi başaracağını sanıyorsa yanılıyor. Başkan, bir iç ayaklanmanın kıvılcımını ateşlemiş olabilir.”

New York Times’ın bir başka yazarı, Charles Blow ise ”Trump Zeka Seviyemizi Aşağılıyor” başlıklı bir yazı kaleme almış. Blow, Trump’ın artık her gün yeni bir sansasyon yaratmasının Amerikan kamuoyu için adeta bir travmaya dönüşmeye başladığını yazıyor. Blow, şöyle devam ediyor: ”Trump’ın FBI Başkanı’nı kovması, tüm Amerika’yı derinden sarsmalı. Bu, eşi benzeri olmayan, infial yaratacak bir olay. Peki, kendini Rusya soruşturmasından ayıracağı açıklaması yapan Adalet Bakanı Jeff Session’ın Comey’nin görevden uzaklaştırılması tavsiyesinde bulunmasına ne demeli? Tescilli bir yalancı, en yakınındakiler Rusya’yla bağları olduğu iddiasıyla soruşturulan bir başkana ne tavsiye edebilir? Durmadan yalan söyleyen bir başkanın Beyaz Saray’da gerçekleri çarpıtmak için kurduğu sistem artık çığırından çıktı. Acilen bağımsız bir savcıya ihtiyacımız var. Bu Beyaz Saray’dan çıkan hiçbir işe artık güvenmiyorum. Bu beceriksiz Kongre’nin de Trump’ı dizginleyeceğini sanmıyorum. Bu ülkeyi ahlaki erozyondan koruma görevi bizim üzerimize düşüyor.

XS
SM
MD
LG