Erişilebilirlik

21 Eylül Amerikan Basınından Özetler


21 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

Amerikan basını bugün iki doğal afetin, Meksika’daki depremin ve Porto Riko’yu vuran Maria Kasırgası’nın etkileriyle ilgili haberlere geniş yer ayırıyor.

Los Angeles Times, Meksika’da meydana gelen 7,1 şiddetindeki depremden sonra ölü sayısının arttığına dikkat çekiyor. Gazete, başkent Mexico City’de itfaiyecilerin, askerlerin ve gönüllülerin enkaz altında sağ kalanları aramaya dün de devam ettiğini yazıyor. Habere göre bu depremde en çok zarar gören ve yıkılan yapılar, tam 32 yıl önce aynı gün meydana gelen ve binlerce kişinin ölümüne neden olan depremde ayakta kalan binalar oldu. Birçok Mexico City’li, 1985 depreminde yıkılmayan binaların en sağlam binalar olduğuna ve bir başka büyük depremde de hasar görmeyeceğine inanıyordu. Ancak bunun doğru olmadığı anlaşıldı. Sarsıntı nedeniyle çöken üç katlı bir okul binasının enkazından 21 çocuk ve beş yetişkinin cesedi çıkarıldı. Tam vaftiz töreninin yapıldığı sırada çöken bir kilisede ise vaftiz edilen üç aylık bebek, kardeşi ve annesi dahil 11 kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor. Habere göre Başkan Trump, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’yu arayarak başsağlığı diledi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Amerikan arama-kurtarma ekiplerinin Meksika’ya doğru yola çıktığı bildirildi. Başkan Trump, Meksika’da iki hafta önce meydana gelen 8 şiddetindeki depremden sonra Devlet Başkanı Nieto’yla hemen temasa geçmediği için eleştirilmişti. Trump ise o sırada Nieto’nun dağlık bir bölgede bulunduğunu ve cep telefonu sinyalleri zayıf olduğu için görüşemediklerini söyleyerek kendini savunmuştu.

Washington Post ise Maria Kasırgası’nın doğrudan vurduğu Amerika’ya bağlı özerk ada Porto Riko’da çok ciddi hasar meydana geldiğini yazıyor. Gazete, 1932 yılından bu yana ilk kez kategori dört şiddetinde bir kasırganın adayı vurduğunu, ada sakinlerinin nesillerdir böylesi bir felaketle karşılaşmadıklarını bildiriyor. Habere göre Porto Riko’nun tamamına elektrik verilemiyor. Adada 12 saatlik sokağa çıkma yasağı uygulandığını duyuran Porto Riko Valisi Ricardo Rossello, yeniden yapılanma sürecinin aylar, hatta yıllar alacağını söylüyor. Öte yandan Amerikan Acil Durum Dairesi FEMA Başkanı Brock Long, kaynakların çoğunun hala Harvey ve Irma kasırgalarından etkilenen bölgelerdeki çalışmalara yoğunlaştığını bildirdi. Long’a göre daire, kasırganın etkisi tam olarak geçtikten sonra Porto Riko’da faaliyetlerine başlayacak ve ilk olarak adanın elektrik ağları onarılacak.

Boston Globe ise Rusya soruşturmasını yürüten özel savcı Robert Mueller’ın soruşturmanın kapsamını, Başkan Trump’a da uzanacak şekilde genişlettiğini yazıyor. Habere göre Mueller, Beyaz Saray’dan, başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana Trump’ın özellikle eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ve eski FBI Başkanı James Comey’nin görevden alınmasına ilişkin belgeleri istedi. Mueller ayrıca Başkan Trump’ın Oval Ofis’te Rus yetkililerle yaptığı ve FBI Başkanı Comey’nin görevden uzaklaştırılmasının üzerindeki yoğun baskıyı kaldırdığını söylediği görüşmeyle de yakından ilgileniyor. Gazeteye göre Mueller, Trump’ın Beyaz Saray’daki hareketlerini ilk kez bu kadar ayrıntılı bir biçimde mercek altına alıyor. Mueller’ın üzerinde durduğu bir başka görüşme ise Başkan Trump’ın oğlu Donald Jr.’ın 2016’nın Haziran ayında Hillary Clinton’ı çok zor durumda bırakacak bilgilere sahip olduğunu iddia eden Rus avukatla Trump Tower’da gerçekleştirdiği görüşme. Öte yandan özel savcı şimdiye kadar Beyaz Saray’dan Trump’ın iş ilişkileri ve finansal durumuna ilişkin herhangi bir belge talebinde bulunmadı.

New York Times ise anasayfasında Meksika’daki deprem felaketi ve Rusya soruşturmasına ilişkin haberlerin yanısıra Başkan Trump’ın İran’ın nükleer faaliyetlerinin kontrol altına alınması amacıyla imzalanan anlaşmaya yaklaşımıyla ilgili habere yer veriyor. Gazete, daha önce İran nükleer anlaşmasını iptal edebileceğinin sinyallerini veren Trump’ın vites değiştirdiğini yazıyor. Habere göre Trump, anlaşmanın maddelerinin sıkılaştırılmasını ve Tahran Hükümeti’nin yeniden müzakere masasına çağrılmasını gündeme getirdi. Trump, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma esnasında ”Amerika için utanç verici” olarak nitelediği anlaşmanın süresini uzatmak ve İran’ın balistik füze geliştirmesini engelleyecek yeni kısıtlamalar getirmek istiyor. Ancak gazeteye göre Trump’ın öncelikle anlaşmaya taraf olan Avrupalı müttefiklerle, daha da önemlisi Rusya ve Çin’le anlaşıp anlaşamayacağı belirsiz. Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, anlaşmanın yeniden masaya yatırılmayacağını çünkü artık meselenin kapandığını kaydetti. Ruhani ayrıca Amerika’nın 2015 tarihli anlaşmadan çekilmesi durumunda yeniden uranyum zenginleştirme işlemine başlayabileceklerinin sinyalini verdi.

XS
SM
MD
LG