Erişilebilirlik

5 Ekim Amerikan Basınından Özetler


5 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Amerikan basını, Las Vegas saldırısıyla ilgili gelişmeleri aktarmayı bugün de sürdürüyor.

New York Times, saldırıyı düzenleyen Stephen Paddock’un otel odasında çekilen ve basına sızdırılan fotoğraflardan elde edilen ipuçlarıyla ilgili bir habere yer veriyor. Habere göre fotoğraf, Paddock’un odasında yerde ve kanepelerin üzerinde en az üç adet AR-15 tipi yarı otomatik tüfek ve en az bir düzine yüksek kapasiteli şarjör olduğunu gösteriyor. Şarjörlerin yüz mermi kapasiteli olduğu görülüyor. Oysa habere göre Amerikan ordusunda kullanılan standart piyade tüfeklerinin şarjörleri bile 30 mermi kapasiteye sahip. AR-15 tipi tüfekler, Amerikan ordusunda 50 yıldan uzun süredir kullanılan askeri tip tüfeklerin sivil türü. Ancak askeri olanların tersine sivil tüfekler, sadece yarı otomatik olma özelliğine sahip. Paddock’un silahlarından ikisinin dürbün ve iki ayaklı destek donanımına, en az birininse yarı otomatik silahların otomatik olanlar kadar hızlı ateş etmesini sağlayan bir mekanizmaya sahip olduğu da fotoğraflardan elde edilen bilgiler arasında. Yetkililer, Paddock’un odasında bulunan 12 tüfeğin aynı donanıma sahip olduğunu söylüyor. Polisse Paddock’un bu kadar çok silah ve cephaneyi odasına taşımak için otele en az 10 adet büyük bavulla giriş yaptığını kaydediyor.

New York Times’ın konuyla ilgili bir başka haberi ise bireysel silahlanmanın kontrol altına alınması tartışmasıyla ilgili. Gazete, silah edinmeye ilişkin yasaların değiştirilmesine yıllardır direnen Cumhuriyetçi Parti’nin yarı otomatik silahları otomatik silahlara çeviren aksesuarların yasaklanmasına sıcak bakmaya başladığını yazıyor. Habere göre Kongre’deki Cumhuriyetçiler ve muhafazakâr Demokratlar, toplu silahlı saldırıların her defasında daha çok can almasına rağmen sessiz kalmayı sürdürdü. On yıl önceki Virginia Tech Üniversitesi saldırısından sonra şarjör kapasitelerinin düşürülmesine ilişkin yasa tasarısı, Kongre’de engellenmişti. Aynı şekilde beş yıl önce Connecticut eyaletinin Newtown kasabasındaki ilkokul saldırısından sonra silah satın alanların geçtiği güvenlik taramasının kapsamının genişletilmesiyle ilgili tasarı da Kongre’ye takılmıştı. Kongre’nin engellediği bir başka tasarıysa Orlando’daki gece kulübü saldırısından sonra terör listesindeki şahıslara silah satılmamasıyla ilgiliydi. Ancak Las Vegas saldırısından sonra her iki partiden Kongre üyeleri, yarı otomatik silahların daha hızlı ateş etmesini sağlayan mekanizmaların yasaklanmasını gündeme getirmeye başladı. New York Times, Cumhuriyetçi Parti kampanyalarına milyonlarca dolar akıtan silah lobisi NRA’in konu hakkında sessizliğini koruduğunu, herhangi bir yasa değişikliğinin gündeme gelmesi durumundaysa lobi gücünü kullanıp tasarıyı engelleyebileceğini öngörüyor.

New York Times’ın bir başka ana sayfa haberiyse Porto Riko’yla ilgili. Gazete, Maria Kasırgası’ndan sonra ayağa kalkmakta zorlanan Porto Riko’nun önemli bir ilaç imalatçısı olduğunu hatırlatıyor ve kasırgadan sonra ilaç imalatında ciddi aksamalar yaşandığını, bunun da Amerika’da ilaç sıkıntısına neden olacağını bildiriyor. Habere göre başta kanser, şeker ve kalp hastalıklarına karşı kullanılan ilaçlar ve bazı tıbbi malzemelerin önemli kısmı, Porto Riko’daki 80 fabrikada üretiliyor. Adanın en önemli ihracat kalemleri, ilaç ve tıbbi malzemeler. 100 bin Porto Rikolu, ilaç sanayiinde istihdam ediliyor. Eklem iltihabına karşı kullanılan Humira’dan inme tedavisinde kullanılan kan sulandırıcı Xarelto’ya dünyada en çok satılan on üç ilaç, Porto Riko’da üretiliyor. Ancak fabrika jeneratörlerinin işlemesi için gereken dizel yakıtının zor bulunması, başlı başına bir sorun. Fabrika işçileri, yollar tahrip olduğu için ulaşımda zorluk çekiyor. Elektrik ve iletişim kesintileri büyük aksaklıklara neden oluyor. İlaç üretiminde yaşanan aksamalarsa Amerika’da bazı kritik ilaçların bundan böyle zor bulunacağı anlamına geliyor.

Washington Post ise Las Vegas saldırısını düzenleyen Stephen Paddock’un Filipinli sevgilisi Marilou Danley’nin sorgusuna ilişkin ayrıntılara yer veriyor. Habere göre Danley, FBI’a, sevgilisi Stephen Paddock’un Las Vegas’ta saldırı düzenleme girişiminde bulunacağıyla ilgili olarak aklında hiçbir şüphe oluşmadığını söyledi. “Stephen’ı iyi kalpli, sessiz sakin biri olarak biliyordum” diye konuşan Danley, sevgilisinin, kendisini alarma geçirecek herhangi bir davranışta bulunmadığını kaydetti. Açıklamasına göre Danley, Paddock’un kendisi için uçak bileti satın alması üzerine ailesini ziyaret etmek amacıyla Filipinler’e gitti. Paddock daha sonra Danley’e Filipinler’de ev alması için para da gönderdi. Danley, FBI’a, “Sevinmiştim ama açık konuşmak gerekirse beklenmedik bu seyahat karşısında kaygılanmış, benden ayrılmak için böyle bir hamle yaptığını düşünmüştüm” dedi.

XS
SM
MD
LG