Erişilebilirlik

6 Kasım Amerikan Basınından Özetler


6 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00

Amerikan basını, Teksas eyaletinin San Antonio kenti yakınlarında bir kasabada bir kilisede düzenlenen ve 26 kişinin ölümüne yol açan silahlı saldırının ayrıntılarına geniş yer ayırıyor.

Teksas eyaletinin en çok satan gazetesi Dallas Morning News, ”Korkunç Trajedi” manşetiyle verdiği haberde, 26 yaşındaki saldırgan Devin Kelley'nin, San Antonio'nun güneydoğusundaki Sutherland Springs kasabasında bulunan First Baptist Kilisesi'nde pazar ayini yapıldığı sırada kalabalığın üzerine ateş açtığını yazıyor. Habere göre dünkü saldırı, Teksas eyaleti tarihinin sen kanlı silahlı saldırısı oldu. Eyalette 1991'de Killeen kasabasında Luby's adlı restoranda düzenlenen silahlı saldırıysa 23 kişinin ölümüne, 20 kişinin yaralanmasına yol açmıştı. Gazete, saldırgan Devin Kelley'nin sabah saat 11'de başlayan pazar ayinini basmadan önce dışarıda ateş etmeye başlayıp 2 kişiyi öldürdüğünü, sonra kilisenin içine girip dua edenlerin üzerine ateş etmeye başladığını bildiriyor. Saldırıyı düzenledikten sonra kaçan Kelley, daha sonra kaza yaptığı aracının içinde ölü bulundu. Saldırganın intihar mı ettiği, yoksa çatışmada mı öldüğü gazete haberi yayınladığı sırada kesinleşmiş değildi. Gazete ayrıca saldırının düzenlendiği Sutherland Spring kasabasında yaşayan bir ailenin üç ferdinin birden saldırıda yaşamını yitirdiğini bildiriyor. Habere göre bir kadınla 5 ve 7 yaşlarındaki iki kızı, saldırıda vurularak öldü. Ağır yaralanan üçüncü kardeşin durumuysa ciddiyetini koruyor.

Washington Post ise bugün Teksas'taki kilise saldırısının yanı sıra Suudi Arabistan'da hafta sonunda aralarında kraliyet ailesi mensuplarının, kabine üyelerinin ve ülkenin önde gelen işadamlarının gözaltına alınmaları haberine yer ayırıyor. Gazete, bu gelişmelerin, Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın nüfuzunu daha da yaygınlaştırma amacı taşıdığı yorumunda bulunuyor. Habere göre gözaltına alınanlar arasında elit Suudi Ulusal Muhafız Gücü'nün başında olan, eski kral Abdullah'ın en sevdiği oğlu Prens Miteb bin Abdullah ve büyük Batılı şirketlerde yatırım ortaklıkları bulunan milyarder Prens Elvelid bin Talal da var. Habere göre gözaltına alınanlar, Riyad'daki lüks Ritz Carlton Oteli'nde tutuluyor. Yapılan açıklamaya göre gözaltıların amacı, yolsuzlukların ve rüşvetin, kendi çıkarlarını halkın çıkarında tutanların üzerine gitmek. Kimilerine göre Kral Selman'ın ölümünden sonra tahta geçecek olan ve kendi iktidar çemberini oluşturmakta aceleci davrandığı gözlenen veliaht prensin tahta pürüzsüz bir geçiş yapacağının garantisi yok. Başka çevrelerse gözaltıların, gerek ülkenin seçkinlerine, gerekse daha fazla sosyal reform isteyen özellikle genç nüfusa, Suudi Arabistan'da artık aşırı zenginlerin sürdüğü görkemli yaşam tarzı devrinin artık kapanmak üzere olduğu mesajı veriyor.

Washington Post'un bir başka ana sayfa haberiyse özel savcı Robert Mueller'ın çapı giderek genişleyen Rusya soruşturmasıyla ilgili. Habere göre Başkan Trump'ın eksenindeki dokuz kişinin Trump'ın seçim kampanyası ve seçimlerden sonraki geçiş sürecinde Rus yetkililerle temasta olduğu belirlendi. Bu kişiler, Trump'ın oğlu Donald Trump Jr, damadı Jared Kushner, Trump şirketler grubunun eski başkan yardımcısı Michael Cohen, ve kampanya kapsamında danışmanlık yapan Paul Manafort, George Papadopoulos, Carter Page, Jeff Sessions, Michael Flynn ve J.D. Gordon. Habere göre Ruslar, 2015'te Trump'ın başkanlığa adaylığını koyacağını açıkladıktan sadece birkaç ay sonra aile, iş çevresi ve seçim kampanyası aracılığıyla Trump'ın yakınındakilerle bağlantıya geçme girişiminde bulunmaya başladı. Rus yetkililer, Moskova'da Trump Tower inşa edilmesine ilişkin önerileri ilgili makamlara iletti, Trump'ın danışmanlarından birini konuşma yapması için Rusya'ya davet etti, Trump ve çevresindekilerle toplantılar yapmak için girişimlerde bulundu. Gazete, özel savcı Mueller'ın şimdi bu görüşmelerin münferit tesadüfler mi, yoksa Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale etme girişimlerinin bir parçası mı olduğunu soruşturduğunu bildiriyor.

XS
SM
MD
LG