Erişilebilirlik

28 Şubat Amerikan Basınından Özetler


28 Şubat Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

New York Times, Başkan Trump'ın Beyaz Saray'da başdanışman olarak görev yapan damadı Jared Kushner'ın en gizli belgelere erişim için gereken güvenlik izni seviyesinin düşürüldüğünü bildiriyor. Gazete, güvenlik taramasında aylar süren gecikmeler yaşayan Kushner'ın geçici güvenlik izniyle Beyaz Saray'da faaliyet gösterdiğini ve bundan böyle çok gizli belgelere erişim sağlayamayacağını yazıyor. Bu son gelişme, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly'nin Beyaz Saray çalışanlarının tabi tutuldukları güvenlik taramasında bazı önemli değişiklikler yapacağını açıklamasından sonra yaşandı. Habere göre Kushner'ın dış politikada Trump adına yürüttüğü faaliyetlerinde de bundan sonra hızlı bir azalma görülecek. Kushner'ın teknolojik inovasyon ve cezaevlerinde reform gibi en yüksek seviyede güvenlik izni gerektirmeyen iç siyasete ilişkin bazı faaliyetlerineyse devam etmesi bekleniyor. Kushner şimdiye kadar Çin'den Suudi Arabistan'a birçok dış gezide kayınpederine eşlik etmiş, bunların yanı sıra kendi başına da dış gezilere çıkmış, yabancı liderlerle temaslarda bulunmuştu. Ancak mali ilişkileri ve yabancı yetkililerle kurduğu ilişkilerin oluşturduğu soru işaretlerinin son zamanlarda artması, Kushner'ın yavaş yavaş geri plana çekilmesine neden olmuştu. Gazeteye göre Kushner'ın güvenlik statüsündeki bu değişimin, eşi Ivanka'yla birlikte Beyaz Saray'dan ayrılıp New York'taki özel hayatlarına geri dönmesine yol açıp açmayacağıysa şu anda net değil.

New York Times bugün ayrıca bireysel silahlanma ve Ulusal Silah Birliği NRA'in faaliyetleriyle ilgili tartışmaları aktarmayı sürdürüyor. Gazete, Georgia eyaletinin en büyük işverenlerinin başında gelen Delta Havayolları'nın Ulusal Silah Birliği üyelerine sağladığı promosyon ve indirimleri sona erdirdiğini açıklamasının, şirketin Cumhuriyetçi Parti'nin hedefi haline gelmesine neden olduğunu yazıyor. Georgia eyaletinin en büyük kenti Atlanta'ya finansal canlılık sağlayan şirketlerden Delta, şimdi kendisine Georgia eyaleti tarafından sağlanan vergi indirimi imtiyazını kaybetme tehdidiyle karşı karşıya. Habere göre ”Şirketler muhafazakarlara saldırıp sonra da karşılık görmeyeceklerini beklemesin” diyen Georgia eyalet senatosu başkanı Cumhuriyetçi Casey Cagle, Delta'ya sağlanan 50 milyon dolarlık uçak yakıtı satış vergisi indirimini geri çekecekleri tehdidinde bulundu. Gazete, Florida'daki lise saldırısından sonra bireysel silahlanmada Ulusal Silah Birliği'nin rolünü sorgulayan şirketlerin sosyal sorumluluk, ideolojik bağlılık ve bunların finansal etkileri arasında hassas bir denge tutturmaya çalıştıklarını kaydediyor. Örneğin merkezi Tennessee eyaletinin Memphis kendinde bulunan taşımacılık devi FedEx, NRA'in bireysel silahlanma konusundaki tutumunu yanlış bulduğunu bildiren bir açıklama yapmasına rağmen, birlik üyelerine sunduğu yüzde 26'lık indirime devam edeceğini bildirdi.

Wall Street Journal ise Kuzey Kore hükümetinin Suriye'deki silahlarla olan bağlantısına ilişkin bir habere yer veriyor. Gazete, Birleşmiş Milletler raporunun, Kuzey Kore'nin kimyasal silah imal edildiğinden şüphelenilen bir fabrikaya malzeme gönderdiğini bildirdiğini yazıyor. Gizli raporda yer alan istihbarat verilerine göre Kuzey Kore, Suriye'ye, sanayi ölçekli kimyasal silah imalatında kullanılmak üzere 50 ton malzeme gönderdi. Pyongyang hükümeti adına iş yapan bir Çin ticaret firması, 2016 sonunda ve 2017 başında beş aynı nakliyat yaptı. Suriye'ye nakledilen malzemeler arasında yüksek ısıya ve aside dayanıklı fayans, paslanmaz çelik boru, subap ve vanalar bulunuyor. BM, kısa süre önce, sivillere yönelik kimyasal silah kullanımını arttırdığını iddia ettiği Suriye hükümetinin olası askeri yanıtla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunmuştu. Suriye Amerikan Tıp Cemiyeti, Suriye rejiminin bu yıl en az üç kimyasal silah saldırısında bulunduğunu bildiriyor ancak Şam Hükümeti, kimyasal silah kullandığı iddialarını reddediyor. Gazete, Kuzey Kore'ye yönelik uluslararası yaptırımların sıkılaştırılmasına rağmen Suriye'deki savaşın Kim Jong Un için beklenmedik bir gelir kapısı haline geldiğini yazıyor. Kuzey Kore'nin Suriye gibi yasadışı gelir kaynaklardan gelir elde etmesi, Washington'un Kuzey Kore'ye yönelik ”azami baskı” politikasını tam kapasite uygulamasını engelliyor.

XS
SM
MD
LG