Erişilebilirlik

Amerikan Halkı Libya'ya ABD'nin Askeri Müdahalesine Karşı


Amerikan Halkı Libya'ya ABD'nin Askeri Müdahalesine Karşı
Amerikan Halkı Libya'ya ABD'nin Askeri Müdahalesine Karşı

Yeni bir Amerikan kamuoyu araştırması Başkan Barack Obama’ya halk desteğinin düştüğünü gösteriyor. Araştırmaya göre Amerikalılar’ın çoğunluğu Libya’ya askeri müdahaleye karşı.

Quinnipiac Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre Amerikalı seçmenin yüzde 47’si Libya’ya askeri müdahaleye karşı. Amerikalılar’ın sadece 41’i Amerika’nın Libya’ya asker göndermesine destek veriyor. Ancak araştırmaya katılanların yüzde 65’i Libya’da sivilleri korumak için yabancı askeri müdahaleyi destekliyor.

Quinnipac araştırması Obama’nın Libya konusunda yaptığı konuşmadan önce tamamlandı.

Araştırmanın başında bulunan Peter Brown, Obama’nın, Libya konusunda halk desteği toplama çabalarına devam etmesi gerektiğini söylüyor:"Kısacası, Amerikalılar konuya şüpheyle yaklaşıyor. Obama’nın kendi davasını halka iyi satması gerekiyor."

Obama Libya’ya Amerikan ve uluslararası müdahale gerektiği konusunda bütün hafta konuşmalar yaptı: "Libya’da cesaretimiz olduğunu ve sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizi sergiliyoruz."

Anketçi Peter Brown Irak ve Afganistan’dan sonra Amerikan halkının savaşın yorgunluğundan bezdiğini belirtiyor: "Afganistan ve Irak’taki operasyonların ardından Libya’ya müdahale Amerikan halkının bu operasyonları sorgulamasına neden oldu."

Kongrenin Obama’ya tepkisi de çeşitlilik gösteriyor.

Bazı Cumhuriyetçiler Başkan’ın daha agresif davranmasını ve Libya lideri Muammer Kaddafi’yi devirmek için daha fazla çaba sarfetmesini istiyor. Obama ise uluslararası koalisyonun amacının Kaddafi’yi devirmek olmadığını belirtiyor.

2008 yılında Cumhuriyetçi Parti başkan adayı olan senatör John McCain “Kaddafi’yi devirme stratejimiz başarılı olmazsa uzun sureli ve kanlı bir çıkmaza girebiliriz,” diyor.

Ancak cumhuriyetçilerin hepsi ABD’nin Libya’da nasıl davranması konusunda görüşbirliği içinde değil. Gelecek seneki başkanlık seçimlerinde aday olacak Cumhuriyetçiler bu konuyu sıkça tartışıyor. Bu aday adaylarından biri de Kongre üyesi Michele Bachman.

Bachmann NBC’de katıldığı bir programda Libya’ya insani nedenlerle askeri müdahalenin başka ülkelere de benzer nedenlerle müdahale edilmesinin önünü açacağını belirtti.

Bachmann, “O zaman Amerika bir çok ülkeye müdahale eder. Bence bu Amerika’nın çıkarına değil,” diye konuştu.

Demokratlar’ın çoğu Başkan’ın Libya kararını destekliyor ancak Ohio’dan Kongre üyesi Dennis Kucinich başkanı uyaranlardan: "Ülke içinde işler iyi gitmezken biz dünyada ejderha avına çıktık."

Pew Araştırma Merkezi’nin daha önce yaptığı bir anket halkın yüzde 47’sinin Amerika’nın Libya müdahalesini desteklediğini ortaya koymuştu. Yüzde 36 karşı çıkarken yüzde 17 fikir beyan etmedi.

Stephen Hess Brookings Enstitüsü uzmanlarından. Hess birçok Amerikalı’nın Libya’ya sınırlı müdahaleyi desteklediğini ancak halkın esas kaygısının ekonomi ve işssizlik olduğunu söylüyor: "Amerikan halkı genelde sadece havadan müdahaleye sıcak bakıyor. Zaten iki ülkede savaş halindeyiz. İçerde bir çok sorun varken üçüncü bir savaşı kimse istemiyor."

Quinnipac araştırmasına göre Obama’ya gösterilen halk desteği başkan göreve geldiğinden beri en düşük seviyesine indi. Amerikan halkının yüzde 48’i başkanın icraatlarını desteklemiyor. Halkın yüzde 50’si ise Obama’nın ikinci kez başkan seçilmesine karşı.

Araştırmaya göre halk Obama’nın ekonomi, bütçe açığı ve dış politika icraatlarına olumsuz puan veriyor.


XS
SM
MD
LG