Erişilebilirlik

Amerikan Kongresinin Gündemi Yoğun


Amerikan Kongresinin Gündemi Yoğun
Amerikan Kongresinin Gündemi Yoğun

Amerikan Kongresi “lame-duck” (topal ördek) adı verilen oturumlarına başladı. Kongre üyelerinin gündeminde vergi kesintilerinden Rusya ile imzalanan nükleer silahların azaltılması anlaşmasının onaylanmasına kadar birçok konu var.

Kongre’deki oturumlar seçimlerde yeniden seçilemeyen ya da aday olmayan politikacıların söz sahibi olmak istedikleri konulardaki son şansı olarak görülüyor. Yeni seçilen üyeler Ocakta göreve başlamadan önce geçen süre içinde Kongre’de yapılan görüşmeler “lame duck” (topal ördek) oturumları olarak tanımlanıyor.

Kongre Ocak ayında göreve başladığında Demokratlar Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluklarını Cumhuriyetçilere devretmiş olacak. Senatoyu ise Demokratlar daha az bir çoğunlukla kontrol etmeye devam edecek.

Başkan Obama Senato’da Rusya’yla varılan nükleer silahların azaltılması anlaşmasının onaylanma olasılığını yüksek gördüğünü söyledi. Pazar günü Asya gezisinden dönen Obama, her iki partinin de anlaşmanın onayına destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

Bazı Cumhuriyetçiler, Amerika’nın füze kalkanı projesinin sınırlandırılmasına sıcak bakmıyor ve Amerika’nın nükleer silahlarının modernleştirilmesini istiyor. Anlaşma uyarınca Amerika ve Rusya’nın nükleer silah stokları üçte bir oranında azaltılacak. Anlaşmanın onaylanması için Senato üyelerinin üçteikisinin onayı gerekiyor.

Nükleer anlaşmanın yanı sıra eski başkan Bush döneminin vergi indirimleri de Kongre’deki bu oturumlarda gündeme gelecek. Bu yılsonunda sona erecek vergi indirimlerinin uzatılıp uzatılmayacağı tartışma konusu. Obama Yönetimi orta sınıfa mensup Amerikalılara uygulanan vergi kesintilerinin devamını ancak varlıklı Amerikalılara uygulanan kesintilere son verilmesini savunuyor.

XS
SM
MD
LG