Erişilebilirlik

Amerikan Vatandaşlığı Dersleri Ücretsiz Oluyor


Amerikan Vatandaşlığı Dersleri Ücretsiz Oluyor
Amerikan Vatandaşlığı Dersleri Ücretsiz Oluyor

Amerika’da yaşama ve çalışma hakkı sağlayan Yeşil Kart çekilişi için başvurular 5 Ekim’de başladı. Kura başvuruları için son tarihi ise 3 Kasım. Amerika her yıl, değişik coğrafi bölgelerden farklı ülke vatandaşlarına kura yoluyla göçmenlik hakkı tanıyor. Bu ülkeler arasında Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan da var. Yeşilkart ile Amerika'da yaşayan göçmenlerin, 5 yıl içinde vatandaş olma hakları doğuyor. Ancak Amerikan vatandaşı olmak için İngilizce öğrenmek, Amerikan tarihi ve vatandaşlık bilgileri hakkındaki sınavı geçmek ve harç bedeli ödemek gerekiyor. Hükümet bu yıl göçmenlerin Amerikan vatandaşlığına geçişine yardımcı olmak amacıyla özel kuruluşların verdiği kurslara mali destek sağlayacağını açıkladı.


Bir grup göçmen bu sınıfta Amerikan vatandaşı olmanın ne anlama geldiğini öğreniyor. 100 dolarlık ders ücretini karşılamaksa çoğu için oldukça zor. Örneğin El Salvadorlu Elsy Ventura “Çocuğumu tek başıma büyütüyorum. Annem de benimle yaşıyor. Herkesi ben geçin-diriyorum,”diyor.

Ancak 1 Ekim’den sonra Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi’nin bir programı sayesinde dersler ücretsiz olacak. Yetkili Donna Kinerney, ücretsiz hale gelince vatandaşlık derslerine katılımın artacağını söylüyor ve şöyle konuşuyor: “Bu gibi kaynaklara erişim olmadığı takdirde vatandaşlık sınavına girecekler kendi başının çare-sine bakmak zorunda. Bu bazılarını zorlayabilir.

Geçen yıl kurs veren 13 kuruluş bir milyondan fazla devlet fonu aldı. Bu yıl hükümetin sağladığı fon miktarı neredeyse 8 milyon dolara ulaştı. Böylelikle Amerikan vatandaşı olacak göçmenler için 75 kuruluş kurs hizmeti verebilecek. Kurslarda göçmenlere İngilizce, Amerikan tarihi ve vatandaşlık bilgisi dersleri veriliyor.

Böyle bir ders, “Bu ülkedeki herkes gibi ben de haklarım olsun istiyorum,”diye konuşan Elsy Ventura ve diğer göçmenlerin amacına ulaşmasını sağlayabilir.

XS
SM
MD
LG