Erişilebilirlik

Amerikan ve İngiliz Basınında Türkiye


Washington Post gazetesi, Türkiye’de yapılan darbe girişiminin, NATO üyesi ve ABD’nin güvenilir müttefiki Türkiye için bir felaket olduğu yorumunda bulundu. Özellikle İncirlik Hava Üssü’nün başta Amerika olmak üzere bütün NATO üyeleri için, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlardaki öneminin altını çizen Washington Post gazetesi, İncirlik’te yaşanacak en küçük bir gecikmenin teröre karşı yürütülen mücadeleye büyük darbe vuracağını bildirdi.

Washington Post gazetesi editörü Karen DeYoung, kaleme aldığı yazıda şu görüşlere yer verdi: “Her ne kadar Obama yönetimi, Erdoğan liderliğindeki AKP hükümetine karşı kızgın olsa ve orduyla iletişimin daha rahat olduğunu düşünse de, Türkiye’de bir darbe, ABD’nin Türkiye’ye yapacağı bütün yardımların kesilmesi ve Türkiye’de bulunan askeri tesislerden çekilmesi için gerekli yasal uygulamaları tetikleyebilir. Bu da IŞİD’e karşı yürütülen operasyonların büyük darbe alması anlamına geliyor.”

DeYoung ayrıca, darbe girişiminin, başarısız olsa bile, Avrupa Birliği’ne girmeye çalışan Türkiye’yi çok daha zor bir duruma soktuğuna işaret ediyor. Hatırlanacağı gibi İspanya’da da bir grup asker, İspanya parlamentosunu 1982 yılında bir darbe girişimi süresince iki saat kontrol altında tutmuş, ancak darbenin başarıyla püskürtülmesinden 4 yıl sonra da İspanya Avrupa Birliği’ne kabul edilmişti.

Washington Post gazetesi yazarlarından Liz Sly da, Erdoğan liderliğindeki hükümetin şimdi muhtemelen daha paranoyak davranabileceği uyarısında bulundu. Yazara göre, güvenlik güçleri arasındaki bölünme ve sokaklarda yaşanan şiddet, Türkiye’deki iç kargaşanın devam edeceği korkusunu güçlendiriyor.

İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetelerinden Independent, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bütün muhalif grupları tasfiye ederek ordu ve güvenlik güçleri üzerindeki kontrolunu sağlamlaştıracağını yazıyor. Independent gazetesi Erdoğan’ın bu darbe girişimini, “Allah’ın bir lütfu” olarak gördüğünü, çünkü dün darbeciler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öldürmeye çalıştıysa da bugün Erdoğan’ın eline orduyu ve güvenlik güçlerini temizlemek için büyük bir fırsat geçtiğini belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz’u “Demokrasi Festivali” olarak niteledi. Binali Yıldırım, darbe girişimine karışan 2 bin 839 farklı rütbelerde askerin yakalandığını açıkladı. Ancak Independent gazetesi, Başbakanın verdiği bu çok net rakama şüpheyle yaklaştığını belirtiyor.

Independent gazetesine göre, darbe girişiminin başarısızlığa uğramasının en önemli nedenlerinden biri, darbeci grubun Marmaris’de tatilde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tutuklayarak veya izole ederek saf dışı bırakamamış olması. Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon aracılığıyla lider yayın kuruluşlarında canlı yayına çıkarak destekçilerini sokağa çıkmaya ve darbeye karşı protesto yapmaya davet etti. Halk da sokağa dökülerek İstanbul ve Ankara’da tank ve askeri araçların önünü kesti.

Reuter Haber Ajansı da, 2 bin 745 hakim ve savcının bugün, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla, görevlerinden alınarak tutuklandığını bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestoları büyüyor, öğrenciler kampüs binasını işgal etti – 30 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG