Erişilebilirlik

Amerika’nın Gıda Yardımları Mercek Altında


Amerika’nın Gıda Yardımları Mercek Altında
Amerika’nın Gıda Yardımları Mercek Altında

Amerika’nın dünyanın birçok ülkesinde yardım amacıyla dağıttığı gıdaların besin değerinin arttırılması tavsiye ediliyor. Washington’da uzmanların yayınladığı rapora göre, bu gıdaların vitamin ve mineral içeriği zenginleştirilmeli.

Amerika dünyanın en çok gıda yardımı yapan ülkesi. Amerikan Uluslararası Kalkınma Dairesi’ne göre geçen yıl Amerika, 46 ülkede 55 milyon kişiye gıda yardımı yaptı. Amerika’nın yaptığı yardım yıllardır çok sayıda hayat kurtardı. Ancak Tufts Üniversitesi’nden Patrick Webb bir eksiklik olduğunu söylüyor: ”Gıda yardımı yaptığınız sürece bunun yeterli olacağı gibi bir kanı vardı. Ancak biz bayat gıdalarla yapılan yardımın yeterli olmayacağı görüşünü savunuyoruz.”

Webb, bunun özellikle çocuklar için önemli olduğunu söylüyor. Amerikan Uluslararası Kalkınma Dairesi USAID’in hazırlattığı raporda Webb ve meslektaşları çocukların yaşamının ilk bin gününde, yani ana rahminden 2 yaşına kadar, yetersiz beslenmesinin büyüme sorunlarına ve zeka geriliğine yol açtığını kaydediyor. Bu da çocuğun öğrenme becerisini, dolayısıyla ulusal verimi etkiliyor.

Rapor, iki yaş altındaki çocuklara ve hamile kadınlara besin değeri daha yüksek gıdalar öneriyor. Daire Başkanı Rajiv Şah yardımlarda büyük değişiklikler yapılabileceğini söylüyor: ”Tavsiyeleri dikkatle değerlendirip özellikle çocukların sadece kalori değil beyin gelişimi ve büyüme için gereken daha fazla hayvansal protein almasını sağlayacağız.”

Rapor ayrıca tahıl ve yağların vitamin ve mineral içeriğinin de zenginleştirilmesini öneriyor. Bu değişiklikleri yapmak oldukça kolay. Ancak USAID gıda teknolojisi uzmanı Stephen Moody, küçük çocuklar için hayvansal protein içeriğini arttırmanın zor olduğunu söylüyor: ”Yüksek proteinli gıda üretiminde bazı zorluklar söz konusu. Gıdaların raf ömrünü uzatmak ve maliyeti düşürmek bu zorluklardan bazıları.”

Kimileri raporun maliyete çok fazla yoğunlaştığı görüşünde. Bu kişiler USAID’in yardımlarda besin değeri daha yüksek, tüketime hazır gıdaları kullanması gerektiğini savunuyor. USAID yetkilileri öneriler ışığında düzenlenen programların daha şimdiden meyvelerini verdiğini söylüyor. Dünyanın en çok sıkıntı çeken halklarının beslenme yetersizliğiyle mücadele edebilmesi için bir yıl içinde diğer programlarda da bazı değişiklikler yapılması planlanıyor.


XS
SM
MD
LG