Erişilebilirlik

Amerika’ya Düzensiz Göç Can Alıyor


Başta ekonomik, sosyal ve siyasi sorunların yaşandığı Latin Amerika ülkelerinde yaşayan dar gelirliler olmak üzere daha iyi bir yaşam için ABD’ye yasadışı yollardan girmek isteyen çok sayıda göçmen ve mülteci yolda yaşamını yitiriyor.

Uluslararası Göç Örgütü’nün hazırladığı raporda son sekiz yılda kayıtlara geçen 4 bin 694 ölümden 4 bin 133’ü ABD-Meksika sınırında yaşandığı belirtiliyor.

Rapora göre yolda yaşamını yitirenler arasında en az 114 çocuk ve 360 kadın bulunuyor ve cesetlerin yüzde 60’ının kimliği tespit edilemedi.

Rapora göre en fazla can kaybı Meksika, Venezuela, Guatemala ve Haiti’den yola çıkan göçmenler arasında.

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) verileri geçen yıl ülkeye kaçak yollarla girmeye çalışırken yakalanan göçmen sayısının rekor seviyeye çıkarak bir yılda 2 milyon 700 bini; Meksika-ABD sınırında can kaybının da 830’u aştığını ortaya koyuyor.

Güney Amerika’dan ABD’ye karayoluyla ulaşmaya çalışan çok sayıda göçmen suç örgütleriyle ilişkiye geçerek ve ağır doğa koşullarını göze alarak yaşamlarını riske atıyor.

Uzun göç süreci boyunca başta çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar olmak üzere göçmenler sağlık hizmetlerine, gıdaya, suya ve temizliğe erişimde zorluk yaşıyor. Cinsiyete dayalı şiddet ve istismar da göçmenlerin maruz kaldıkları sorunlar arasında.

Göçmenlerin ölüm nedenleri arasında doğa koşulları, cinayet, hastalık, böcek sokması ve benzeri sebeplerden kaynaklı zehirlenme gibi başlıklar bulunuyor.

“Orta Amerika adeta bir göç fırtınasının ortasında kaldı”

Uluslararası Göç Örgütü’nün El Salvador ve Honduras’taki yetkililerinden Nicola Graviano Orta Amerika’nın sadece göç vermekle kalmayıp, aynı zamanda son zamanlarda adeta bir göç fırtınasının ortasında kaldığını kaydediyor.

Graviano özellikle Kolombiya ile Panama arasında yer alan, içerdiği bataklıklar ve sarp vadiler dışında, suç örgütlerinin ve vahşi hayvanların saldırması tehlikesinden dolayı Yeşil Cehennem olarak bilinen Darien Ormanları’nı yürüyerek aşmaya çalışanların, canlarını riske attığını belirtiyor.

Bölgedeki aşırı yoksul sayısı 82 milyona ulaştı

Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomi Komisyonu (ECLAC) verilerine göre bölgede aşırı yoksul sayısı 82 milyona ulaştı ve her 10 kişiden dördü yeterli gıdaya erişemiyor.

Uzmanlar başta Venezuela, Orta Amerika ülkeleri ve Meksika olmak üzere, bölge ülkelerinde göçe sebep olan sosyoekonomik koşullarda iyileşme sağlanmadıkça göç sorununun süreceğini bildiriyor.

XS
SM
MD
LG