Erişilebilirlik

‘Türkiye’den Ayrılın’ Uyarısı


Amerika Savunma Bakanlığı asker ailelerinin Türkiye’den ayrılmasını istedi. Pentagon buna gerekçe olarak artan güvenlik endişelerini gösterdi. Yaklaşık 700 kişinin Türkiye’den ayrılması bekleniyor.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, İncirlik’teki üsle birlikte diğer iki küçük askeri üsteki asker ailelerinin Türkiye’yi terk etmelerini istedi. Pentagon, bölgede artan güvenlik endişesini gerekçe gösterdi.

Ailelerin Çarşamba günü Türkiye’den ayrılmaya başlaması bekleniyor. Aileler önce Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’ne götürülecek, ardından da Amerika’ya ya da diğer görev bölgelerine gidecekler.

Amerika Avrupa Kuvvetler EUCOM’un Komutanı General Philip Breedlove, “Bu asker aileleri için rahatsız edici bir durum. Ama onları güvende tutmalıyız” dedi. Breedlove ayrıca, “Güçlerimizin müttefik Türkiye’yi daha etkili desteklemesini sağlamalıyız” ifadesini kullandı.

Ayrılık emri İncirlik’te kalan neredeyse bütün ABD Savunma Bakanlığı çalışanlarının ailelerini kapsıyor. Ayrıca İzmir ve Muğla’daki daha küçük üslerdekiler de karardan etkileniyor. Aynı bölgedeki diplomat aileleri de Türkiye’yi terk edecek.

670 kişinin tahliye edilmesi bekleniyor. Kalmalarına izin verilen aile üyeleri ise görevleri nedeniyle Türkiye’de kalacak.

Tahliye emri, İncirlik’teki Amerikalılar’ın, tehdit seviyesinin en yüksek seviyeye yükseltilmesinden sonra geldi.

Eylül ayında ABD Hava Kuvvetleri isteyenlerin İncirlik’ten ayrılmalarına izin vermiş, yaklaşık 100 kişilik aile üyeleri ülkelerine geri dönmüştü.

Eylül ayında ayrıca Hava Kuvvetleri, personelinin askerlerin ailelerinin İncirlik’e gitmelerini yasaklamıştı.

İncirlik’te 2 binden daha az Amerikan personeli bulunuyor.

İncirlik’e gelecekteki konuşlandırmalarla ilgili belirsizlik askeri operasyonların arttığı bir sırada geldi. İncirlik, Suriye ve Irak’taki IŞİD hedeflerine hava operasyonlarında önemli bir yer tutuyor. Amerikan uçakları rutin olarak İncirlik’ten Irak ve Suriye’deki IŞİD hedeflerine uçuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG