Erişilebilirlik

Amerikalı Müslümanlar Ramazan'ı Nasıl Geçirdi?


Amerika'da Müslümanlar Ramazan'ın Nasıl Geçirdi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00
Amerika’daki Müslümanlar da Ramazan’ı oruç tutarak, iftarlarda biraraya gelerek geçirdi.

Washington bölgesinde yaşayan Müslümanlar Ramazan boyunca iftar hazırlıkları için helal et satan etnik süpermarketleri dolduruyor. Market sahipleri Ramazan’da talebin artmasından memnun.

Müşteri Magdi Mahmud, “Bu ay huzur dolu bir ay. İyilik etme ayı. Bana enerji veriyor,” şeklinde konuşuyor.

PEW Araştırma Merkezi’ne göre, Amerika’da yaşayan Müslümanların sayısı 8 milyon. Müslümanlar ülke nüfusunun %2,6’sını oluşturuyor. Afgan marketinde alışveriş yapan müşterilerle konuştuk.

Müşterilerden biri, “Bence Amerika’da veya dünyanın herhangi bir yerinde Ramazan Ramazan’dır. Bir fark yok bence,” diyor.

Amerika’daki etnik süpermarketlerde Ramazan’la özdeşleşmiş yiyecekler bulmak mümkün. Bu yiyeceklere talebin artacağından emin olan market sahipleri, Ramazan öncesi stok yapıyor: “Ramazan boyunca müşteriler hurma, her türlü helal taze et, çok çeşitli baharatlar ve bol meyve istiyor. Bütün bunları alıp Ramazan’a hazır giriyoruz.”

Birçok etnik market de saatlerini müşterilerine göre ayarlıyor.

Market sahibi Asadullah Yusufzai, “Ramazan boyunca herkese alışveriş yapma fırsatı vermek için marketi bir veya iki saat daha açık tutuyoruz,” diyor.

Ramazan sonundaki bayram da ailelerin biraraya gelmesi için güzel bir fırsat oluşturuyor.

Areesh, “Bayramda ailem Fas’tan gelecek, bu yüzden çok heyecanlıyım,” diyor.

Amerika’da yaşayan Müslümanların %72’si göçmen. 2009 yılında Müslüman nüfuslu ülkelerden 115 bin kişi daha, Amerika’da yasal göçmen statüsü kazandı. Uzmanlar, Amerika’da Müslümanların sayısının her yıl düzenli olarak arttığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG