Erişilebilirlik

28 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Filipinler’in geçen sene görev başına gelen Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yle ilgili bir değerlendirmeye yer veriyor. Değerlendirmeye göre Duterte’nin ülke içindeki popülaritesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin aleyhinde savaş suçu soruşturması açma uyarılarına rağmen artıyor. Filipinler’de uyuşturucu ticaretine savaş açan, görevdeki ilk sekiz ayında uyuşturucu tüccarı oldukları gerekçesiyle yüzlerce kişiyi öldürten, eski Başkan Barack Obama’ya hakaret ederek uluslararası arenada şimşekleri üzerine çeken Duterte, Çin ve Rusya’yla ittifaklar kuruyor. Gazeteye göre hem Çin, hem de Rusya, Duterte’yi, Amerikan ordusunun Uzakdoğu’daki emellerine karşı bir müttefik ve güvence olarak görüyor. Öte yandan Filipinler’in eski müttefikleri Amerika ve Japonya, Duterte’nin kötü insan hakları sicili ve tehlikeli söylemlerine karşı sesini çok yükseltmiyor. Bunun nedeni, Amerika ve Japonya’nın, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki hak iddialarına karşı tavır sergilemek için Duterte’nin yardımına ihtiyaç duymaları.

Washington Post bugün ayrıca Başkan Trump’ın, selefi Başkan Obama’nın iklim değişikliğine karşı önlem almak amacıyla uygulamaya koyduğu politikaları geri çevirmek için harekete geçtiğini yazıyor. Gazete, Trump’ın karbon salımlarıyla ilgili kuralları yeniden yazmak için bugün yetkili kurumlara talimat vereceğini bildiriyor. Habere göre Başkan Obama’nın federal hükümetin tüm kararlarını çevreyi koruma ve iklim değişikliğini geri çevirme süzgecinden geçirerek alması yönündeki politikalar, Trump’la beraber son bulacak. Gazete, Trump’ın, Obama’nın durdurduğu Dakota Access ve Keystone XL petrol boru hatları için yeşil ışık yaktığını, otomobil ve kamyonetlere getirilen sıkı yakıt tasarrufu uygulamalarının yeniden gözden geçirileceğini açıkladığını da hatırlatıyor.

New York Times ise bugünkü ana sayfasında Somali’de baş gösteren kuraklık ve buna bağlı açlık krizinin Somali sınırlarının dışına taştığını bildiriyor. Habere göre Somali, açlık krizinin yanı sıra kolera salgınıyla da mücadele etmeye çalışıyor. Somali hükümeti bunun için 450 bin kişiye kolera aşısı yapılması amacıyla bir kampanya başlattı. Somali’de 3 milyon insan ise açlığın pençesinde. Kolera, yeterli beslenemeyen Somalililer arasında daha da hızlı yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Etiyopya’da doğan ve Somali’nin ana su kaynaklarını oluşturan Şabelle ve Juba nehirlerinin kuruması, ülkede çok ciddi su krizine ve buna bağlı olarak kolera salgınının yayılmasına neden oldu. Somali’de 2017’nin başından bu yana 330’dan fazla kişi, kolera nedeniyle yaşamını yitirdi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Somali’de faaliyet gösteren insani yardım örgütü ve gönüllü sayısının az olması, kolera hastalarının tedavi sürecini büyük ölçüde yavaşlatıyor.

New York Times bugün ayrıca Musul’un batısında IŞİD’e karşı verilen mücadelede Amerika’nın hava saldırıları nedeniyle çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesinin ciddi kaygı yarattığını bildiriyor. Habere göre Musul’daki savaş şu anda siviller için en tehlikeli dönemece girdi. Amerika, önümüzdeki birkaç gün boyunca mücadeleye destek vermek için 200 askerini daha Musul’a sevk ediyor. Iraklı komutanların çoğu ise sivil ölümlerin artması anlamına gelmesine rağmen Amerika’nın havadan yapacağı desteğin yoğunlaşmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG