Erişilebilirlik

Ana Muhalefette 'İç Çatışma' Sancısı


Seçimlerde milletvekili olarak yeniden aday gösterilmeyecekleri ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun üzerini çizdiği iddia edilen isimler ile yol ayrılığı süreci başladı
Seçimlerde milletvekili olarak yeniden aday gösterilmeyecekleri ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun üzerini çizdiği iddia edilen isimler ile yol ayrılığı süreci başladı

Türkiye’de son 12 yılda gerçekleştirilen genel ve yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi oy oranını arttırarak iktidardaki konumunu sağlamlaştırırken, Ahmet Davutoğlu liderliğinde 2015’teki genel seçimlere hangi koşullarda gelineceği merak konusu. Cumhuriyet Halk Partisi’yse, Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP Lideri olmadığı bu dönemi iç çatışmalar nedeniyle istifalar, ayrılıklar veya küskünlüklerle geçiriyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki ana muhalefet partisinde, Kemalist çizgi, liberal görüş veya ulusalcı kanat gibi bölünme sancıları son günlerde arttı.

Eylül ayındaki 18. Olağanüstü Kurultay’da Muharrem İnce, grup başkanvekilliği koltuğundan ayrılarak uzun süre TBMM çatısı altında vekili olduğu Kemal Kılıçdaroğlu karşısında genel başkanlık yarışına girmişti. O kurultayda Kılıçdaroğlu 740 oy ile genel başkanlığını korumuştu ancak İnce’nin 415 oy alması bu ayrışmalar ve çatışmanın CHP’de delegeler dolayısıyla tabanda da yaşandığı yorumuna neden oldu.

Şimdi İnce’nin CHP içerisindeki varlığını bir anlamda güçlü bir şekilde hissettirdiği kurultay sonrasında, Türkiye 2015 Genel Seçimleri için geri sayımda iken parti içi çatışma derinleşti. Seçimlerde milletvekili olarak yeniden aday gösterilmeyecekleri ve Kılıçdaroğlu’nun üzerini çizdiği iddia edilen isimler ile yol ayrılığı süreci başladı.

İlk hamleye Tarhan istifa ile imza attı

CHP’deki ayrılık sürecinde ilk hamle, geçen Cuma günü Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’dan geldi ve hafta sonunda Antalya’da gerçekleştirilen seçime hazırlık kampına gitmek yerine istifa ettiğini yazılı açıklamayla duyurmayı tercih etti. Pazartesi kameralar karşısına geçen Tarhan, yazılı açıklamasında ifade ettiği, Türkiye’nin AKP iktidarındaki kötü yönetiminde CHP’nin muhalefet edemediği iddiasını detaylandırdığı örnekler sundu. “Kimse ile birlikte hareket etmedim” diyen Tarhan, İşçi Partisi’ne geçeceği gibi medyaya yansıyan söylentileri de reddetti.

Kılıçdaroğlu ve ekibi karşı hamle yaptı

CHP’deki ikinci hamle ise, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ile ilgili oldu. Batum, Tarhan’ın istifasıyla ilgili bu süreci devam ettirecekleri yönünde yurt dışında yaptığı açıklamalarla gündem yarattı. Ancak Batum’un düşüncesi “CHP içerisinde mücadele” iken; açıklamaları CHP yönetimindeki var olan rahatsızlığı tetikledi. Böylece CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun onayıyla Çarşamba günkü Merkez Yönetim Kurulu’ndan (MYK) toplantısından kısmen sürpriz niteliğinde karar çıktı. CHP Sözcüsü Haluk Koç, yaptığı yazılı açıklamada, “Son günlerde basında yer alan CHP’den istifa haberleri çerçevesinde açıklamalarda bulunan Eskişehir milletvekili Bedii Süheyl Batum; ‘İstifaların devam edeceği, bu istifalarla partiyi sarsacak düzene sokacakları…….’ ve benzeri şeklindeki beyanları ile Parti’yi kamu oyu önünde doğrudan tartışmaya açan, Parti bütünlüğü ve bütünlüğünü sarsan tutum içine girmiş olmakla; Grup İç Yönetmeliği’nin 78, Tüzüğün 68/E, 70/A hükümleri uyarınca kesin çıkarma cezası istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevki kararlaştırılmıştır” dedi.

Bu arada CHP’deki ulusalcı kanadı temsil eden isimlerden milletvekilleri Dilek Akagün Yılmaz ve Nur Serter de, Pazartesi yaptıkları ayrı açıklamalarda, günü TBMM’de basın toplantısı düzenleyeceklerini duyurmuştu. Ancak Yılmaz ve Serter, o basın toplantılarını iptal etti ve belki de şimdilik CHP aleyhine olası beyanlarda bulunarak Batum’um akıbetine uğramadı.

Serter: ‘İstifayı düşünmüyorum’

Peki Uşak Milletvekili Yılmaz ve İstanbul Milletvekili Serter, ikna edildikleri için mi son dakika basın toplantılarını iptal etti? Bu noktada, Tarhan’ın istifası ertesinde ‘Cumartesi günü Kılıçdaroğlu’nun, Eski CHP Lideri Deniz Baykal ile Antalya’da kahvaltıda baş başa görüşmesi de parti içi muhalefeti yatıştırmakta etkili oldu’ iddiası da gündemde.

Ancak Serter’e göre, ‘ikna söz konusu değil’. Serter, CHP’deki gelişmelerle ilgili Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Süheyl Batum, Dilek Akagün Yılmaz, Birgül Ayman Güler ile birlikte hareket ettikleri söylemine tepki gösterdi. Peş peşe istifa edecekleri iddiası konusunda ise, “Sayın Tarhan’ın istifasını beklemez, istifa ederdim. Bu iddiaları kesinlikle reddediyorum” diyen Serter, başka bir partiye geçiş iddiasını da yalanladı. CHP’nin kendisi için ‘kutsal’ olduğunu söyleyen Serter, Atatürk’ün kurucu olduğu CHP’de inandığı ilkeler için mücadele edeceğini ifade etti. Serter, ‘CHP gibi kutsal bir emaneti kuruluş çizgisi dışına taşımak isteyenlere bırakarak istifa etmeyi kesinlikle düşünmüyorum’ dedi.

Bu arada CHP Yönetimi’nce ihracı talep edilen Batum ise, bugün kameralar karşına geçecek.

YTP vakası yaşanır mı?

Peki CHP ile muhalif vekiller arasında gemiler yakıldı mı? Buradaki kilit nokta, 2015 seçimlerine sayılı günler kalmasında görülüyor. Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP yönetimince yeniden vekilliğe aday gösterilmeyeceğini düşünen isimler ile önümüzdeki günlerde olası ayrılıklar yaşanması de bekleniyor. Ancak CHP’den ayrılanların, geçmişte Bülent Ecevit liderliğindeki DSP’den ayrılan vekillerin Yeni Türkiye Partisi’ni (YTP) kurması gibi sıfırdan yeni bir parti oluşturulması pek olası görülmüyor.

Mevcutta 81 ilde örgütlü ve seçimlere girme hakkına sahip DSP veya İşçi Partisi gibi oluşumlar CHP’den ayrılanlara yeni adres olacak mı bunu ise önümüzdeki günler gösterecek.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG