Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi Üyesi Ginsburg İlk Kez Duruşma Kaçırdı


.
.

Anayasa Mahkemesi üyesi yargıç Ruth Bader Ginsburg, 25 yıl boyunca ilk kez duruşma kaçırdı. Mahkeme, Ginsburg’un geçen ay geçirdiği kanser ameliyatının ardından iyileşmeye çalıştığını bildirdi.

Mahkemede Pazartesi günü savunmalar dinlendiği sırada Ginsburg’un koltuğu boş kaldı. Ginsburg’un Salı ve Çarşamba günü başka davaların da görüleceği Anayasa Mahkemesi’ne ne zaman döneceği belli değil.

Mahkeme Sözcüsü Kathy Arberg, Ginsburg’un iyileşmek ve evden çalışabilmek için gün saydığını söyledi. 85 yaşındaki Ginsburg’un sol akciğerinden 21 Aralık’ta iki kanserli kitle alınmıştı. Ginsburg New York’taki hastaneden 25 Aralık’ta taburcu olmuştu.

Anayasa Mahkemesi Baş Yargıcı John Roberts, Ginsburg’un dava özetleri ve transkriptler aracılığıyla davaların karara bağlanmasında söz sahibi olacağını söyledi.

Mahkemenin en yaşlı yargıcı olan Ginsburg, 1999’da bağırsak kanseri, ondan 10 yıl sonra da pankreas kanseri ameliyatları geçirmişti.

Ginsburg ayrıca, 2012’de iki kaburgasını kırmış, 2014’te tıkalı bir damarına stent takılmıştı. Yargıç 2009’da da vücudunun bir ilaca verdiği reaksiyon üzerine hastaneye kaldırılmıştı.

Eski Başkan Bill Clinton tarafından 1993’te Anayasa Mahkemesi’ne atanan Ginsburg 25 yılı aşkın süredir mahkemenin hiçbir duruşmasını kaçırmadı.

Doktorlar Ginsburg’un akciğerindeki kitleleri 7 Kasım’da ofisinde düşerek kırdığı kaburgalarının tedavisi sırasında fark etmişti.

Mahkemenin liberal kanadına liderlik eden Ginsburg’un istifa etmesi halinde Başkan Donald Trump’ın Anayasa Mahkemesi’ne yeni bir muhafazakar yargıç atayabileceği belirtiliyor. Trump, ameliyat günü Twitter mesajıyla Ginsburg’e acil şifalar dilemişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG