Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi'nin 'Kısmi İptal' Kararına Tepkiler


Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç mahkemenin kararını kamuoyuna açıklarken ''Başvuran davacıların, bu Anayasa paketinin tamamının şekil yönünden iptali konusundaki iddiaları reddedilmiştir. Ancak, Anayasa paketinin, anayasamızın 4. maddesinde ön görülen teklif edilemezlik yasağı kapsamında olduğu iddia edilen maddelerinin incelenmesine oy çokluğuyla karar verilmiştir” dedi. Kılıç, inceleme sonucunda ise Anayasa Mahkemesi'ne ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na üye seçimiyle ilgili maddelerin kısmen iptal edildiğini duyurdu.

Konuyu Anayasa Mahkemesine götüren ana muhalefet partisi CHP ise karardan memnun. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce CHP’nin esas itirazının hukuk devletini ihlal eden düzenlemeler olduğu için Anayasa Mahkemesi ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısına dair değişikliklerin bulunduğu iki madde olduğunu, bu durumda CHP'nin itirazları dikkate alınmış olduğunu açıkladı. İnce diğer maddelerin referanduma gitmesi halinde evet oyu vereceklerini ifade etti.

AK Partililer ise karara tepkili. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla iligli ''Anayasa Mahkemesi, Türkiye'de ikinci kez maalesef yetkisini aşmıştır. Anayasa ve yasalardan almadığı bir yetki kullanmıştır'' derken, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, ''Mahkemenin başvuruyu kabulü ve esasa ilişkin inceleme yapmasını Anayasa'nın, Anayasa değişikliklerine ilişkin hükümleri bakımından aykırı'' diye nitelendirdi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise "Mahkeme kendini yasama organı yerine koydu. Bu haliyle bile metin önemli bir reform özelliği taşımaktadır. Bundan sonra söz milletindir. Milletin onay vereceğini düşünüyorum. 12 Eylül'de halk bu konuda görüşlerini söyleyecektir" dedi.

Anayasa Mahkemesi, 8 Haziran'da davanın ilk incelemesini yapmış ve paketi şekil yönünden inceleme kararı almıştı. Anayasa Mahkemesi Raportörü Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Çoban, raporunda değişikliğin Anayasa'ya uygun olduğunu vurgulamıştı. Raporda "Yüksek Mahkeme esasa giremez ve yasama süreci bitmediği için paketi iptal edemez" noktasının altı çizilmişti. Ayrıca yasama süreci devam ettiği için Yüksek Mahkeme'nin paketi iptal edemeyeceğini ve referandumu engelleyemeyeceğini de vurgulanmıştı.

Hukukçular ise genel olarak Anayasa Mahkemesi'nin meclisten gelen metini değiştirerek, metin yazma sürecine dahil olduğu bunun da yetki aşımına girdiği yönünde birleşiyor. Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını bugün açıklaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG