Erişilebilirlik

Sputnik Türkiye Muhabirleri Serbest


Sputnik Türkçe Servisi personeli üç gazeteci, dün evlerine 15-20 kişilik gruplarca saldırıda bulunulmasının ardından şikayetçi olarak başvuru yaptıklarında Suriye’yle ilgili Sputnik International haberleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Sputnik Türkçe personeli üç gazeteci, Ankara Basın Savcılığı'na ifadeleri alınmak üzere henüz Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nden adliyeye sevk edilmedi.

Sputnik Türkçe önce Twitter üzerinden gönderdiği açıklamada İstanbul'da Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe'nin de gözaltına alındığını duyurdu.

Sputnik Türkçe Servisi'nde görevli 3 muhabir, Ankara'da dün gece üç ayrı adresteki evlerine saat 22.30 civarında eş zamanlı olarak 15-20 kişilik gruplarca organize şekilde yapılan saldırıya maruz kaldı. Saldırı sırasında ölüm içerikli tehdit sloganları atılması ile ev kapılarına zorlama yapılmasına karşın fiziki yaralanma yaşamayan muhabirler, olaydan şikayetçi olmak üzere ilk önce mahalle karakoluna başvurdu. Burada şikayetçi olarak ilk ifadelerini verdikten sonra kendilerine şikayetleriyle ilgili Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nde işlem yapılacağı bilgisi verildi. Bunun üzerine üç gazeteci, polis eşliğinde Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne gitti. Burada uğradıkları saldırıyla ilgili şikayetçi olmaları bakımından işlem yapılması beklentisindeki üç gazeteciye haklarında yakalama kararı olduğu söylendi ve gözaltı işlemi uygulandı. Gazeteciler gözaltına alındıktan sonra evlerine polis ekipleri gönderilerek, evlerindeki bilgisayar gibi mesleki elektronik ekipmanlarına da el konuldu.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nden dün geceden beri gözaltında tutulan üç gazeteci için Ankara Barosu'da avukatlar görevlendirildi. Emniyet’teki sorguda üç gazeteciye Sputnik International'ın yaptığı ve Ankara ile ilgilisi olmayan Hatay ile ilgili "The Stolen Province" başlıklı bir haber nedeniyle sorular yöneltildiği bildirildi. Ancak ifadeleri alınmasına rağmen halen adliye sevk işlemi yapılmayan gazeteciler, Emniyet'te bir süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Meslek örgütleri gözaltı işlemini protesto etti

Bu arada gazetecilik meslek örgütleri, Sputnik Türkçe personeli üç gazetecinin saldırı mağduruyken gözaltına maruz bırakılmasına tepki gösterdi.

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV) ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Halkın haber alma hakkına aracılık eden gazetecilere yönelik saldırılar son günlerde giderek artmaktadır. Dün Edirne ve İstanbul'da sığınmacıların yurtdışına çıkışları ile ilgili haber yapan 3 gazeteci gözaltına alındı. Ankara’da da dün gece, Sputnik Haber Ajansı Türkiye servisinde çalışan 3 gazetecinin evlerine saldırı girişimi yapıldı. Saat 22.30 civarında meydana gelen olayda gazetecilerin evlerinin önünde toplanan kişiler meslektaşlarımıza yönelik tehdit ve hakarette bulundular. Saldırı girişimi hakkında şikayetçi olmak için emniyete giden gazeteciler ise gözaltına alındılar. Dün gece yaşanan olayda meslektaşlarımızın zarar görmemesi tesellimizdir. Ancak bu olayın araştırılarak sorumluların bulunması, hukuki sürecin başlatılması bir zorunluluktur. Her şeyden önce meslektaşlarımızın ev adreslerinin kimler tarafından nasıl ve hangi gerekçe ile bu kişilere verildiği ortaya çıkarılmalı ve gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. Gazeteciler, taraf ya da düşman değil olayları gerçek boyutlarıyla yansıtmakla görevli, halkın haber alma hakkını sağlamaya çalışan kişilerdir. Gazetecilerin özgürce görevlerini yapmasını sağlamak devletlerin sorumluluğundadır. Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak bir kez daha yetkilileri, gazetecileri hedef göstermekten vazgeçmeye, gazetecilerin görevlerini özgür bir ortamda yapmalarını sağlamak için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz."

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada "Rus Haber Ajansı Sputnik Türkiye Genel Yayın Müdürü Mahir B. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Türk Ceza Kanununun 301 ve 302. maddeleri uyarınca başlatılan soruşturma kapsamında gönderilen talimat yazısına istinaden Güvenlik Şube Müdürlüğümüzce gözaltına alınmıştır" denilmişti.

"Savaş durumunda bile gazeteciler koruma altındadır"

Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Başkanı Nazmi Bilgin de, "Uluslararası sözleşmeler savaş durumunda bile gazetecilere ve sağlık görevlilerine özel bir statü vermekte, korunmalarını emretmektedir. Ülkeler arasındaki gerginlikler medya mensuplarına yönelik şiddeti veya devlet baskısını mazur gösteremez" açıklaması yaptı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da, hem Edirne hem de Ankara'da yaşanan gözaltılarla ilgili "Gazeteci ne savaşan taraftır, ne de bölgesel çatışma ve insani krizlerin sorumlusu olarak görülebilir" dedi.

Bu arada Sputnik Türkiye'nin Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe'nin de gözaltına alındığı İstanbul'da serbest bırakıldığı kaydedildi.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG