Erişilebilirlik

Ankara: ‘Irak'ın Toprak Bütünlüğünü İstiyoruz’


Amerika’nın Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü hedeflerine karşı Irak’ta düzenlediği hava saldırıları, Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 49 vatandaşı IŞİD'in elinde rehin olan Türkiye'de tedirginlik yarattı

Dışişleri Bakanlığı, 49 Türk rehine hala IŞİD'in elindeyken ABD'nin kısıtlı hava harekatı başlatması konusunda 'temkinli tepki' yaklaşımını koruyor. Resmi açıklama ise, “Irak'ın toprak bütünlüğünü istiyoruz” oldu.

Türk Dışişleri Bakanlığı, 11 Haziran günü Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu ele geçirerek 49 kişiyi rehin alan IŞİD ile yürütülen pazarlıklarda henüz sonuca ulaşamamıştı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) aracılığıyla yürütülen süreçte somut gelişme sağlanamamışken ABD'nin IŞİD hedeflerini vurması, Türkiye'ye sürpriz oldu. Ancak Türk Dışişleri, ABD'nin askeri operasyonları başlattıktan sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dün akşam ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından bizzat telefonla aranarak haberdar edildiği bilgisini basınla paylaştı. Davutoğlu'nun, dün akşamki güvenlik zirvesinde Kerry'nin telefonu üzerine durumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiği yazıldı. Ancak Davutoğlu'nun, bugün ABD'nin IŞİD'i vurduğu saatlerde, Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmaları nedeniyle Karaman'da olması dikkat çekti.

Türkiye açısından Musul'daki rehine krizi çözülmemişken ABD'nin IŞİD'e müdahalesi karşısında Dışişleri Bakanlığı ve Bakan Davutoğlu'ndan saat 21.00 itibariyle resmi açıklama da gelmedi. Davutoğlu'nun, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabındaki son değerlendirmesi ise Karaman'daki seçim atmosferiyle ilgili oldu.

Amerika'nın Sesi'nin, “Peki askeri operasyon nedeniyle 49 rehine açısından hayati tehlike doğdu mu?” yönündeki sorularına karşılık Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “Bu konuda hiçbir resmi değerlendirme yapılmayacaktır” yanıtını verdi.

ABD'nin IŞİD'e askeri operasyonu konusundaki Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin resmi değerlendirmesini ise şöyle ifade etti:

“Türkiye her zaman Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu açıkladı. Bu konuda tavır değişikliğimiz yok. Irak'ın toprak bütünlüğünü istiyoruz. Irak ile ilgili tavrımız açısından da ABD'nin operasyonunu nasıl değerlendireceğimiz açıktır.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG