Erişilebilirlik

“Ankara’yla Riyad Arasında Güvenlik İşbirliği Var”


Muhammed Alyahya
Muhammed Alyahya

Washington’daki düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nün uzmanlarından Muhammed Halid Alyahya, Türkiye’yle Suudi Arabistan arasında güvenlik alanında işbirliği olduğunu belirtti.

Kuruluşun evsahipliğini yaptığı bir panelde konuşan Alyahya, bu konuyla ilgili somut bir duyum almamasına rağmen kesinlikle Türkiye’yle Suudi Arabistan arasında güvenlik işbirliği olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Alyahya, geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na Suudi Arabistan tarafından 5 milyar dolarlık mevduat yatırıldığını hatırlattı.

Alyahya’ya göre Türkiye’yle Suudi Arabistan arasında günümüzdeki ilişkiler önceki yıllardan çok daha iyi durumda.

Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinen Muhammed Halid Alyahya, “Türkiye’yle İsrail’in güvenlik işbirliğini arttırdıklarını görüyoruz” dedi ve iki ülkenin Ortadoğu bölgesine çok benzer yollarla baktığını söyledi.

Hudson Enstitüsü’nde düzenlenen panelde Amerika’ya eleştiriler de yöneltildi.

Ortadoğu halklarının Amerika’nın dünyadaki rolüyle ilgili bir netlik hissetmediğini belirten Alyahya, Washington’un politikasının netlik kazanması durumunda bölgeye dair politikalar da üretebileceği yorumunda bulundu.

Bununla birlikte Alyahya Amerika’nın hala dünyanın en güçlü ülkesi olduğunu vurguladı.

“Amerika dünyanın en güçlü ordusu ve ekonomisine sahip” ifadesini kullanan Alyahya, Amerikan politikasındaki belirsizlik nedeniyle sadece bölgedeki Amerika müttefiki Arap ülkelerinin başkentlerinde değil İsrail ve Türkiye’de de şaşkınlık olduğu görüşünü dile getirdi.

Alyahya’ya göre günün sonunda bölgedeki halklar kendi çıkarları konusunda endişe duyuyor.

Çin’in bölgede daha büyük stratejik bir rol oynamak istediğini belirten Ortadoğu uzamanı, Amerika’nın Ortadoğu’daki güvenlik düzeninin üç unsura dayandığını, bunların İsrail, Suudi Arabistan ve Türkiye olduğunu söyledi. Bu üç ülkenin birbirini sevmek zorunda olmadığını kaydeden Alyahya, bununla birlikte bu ülkelerin Amerikan düzenindeki rollerini anladıklarını vurguladı.

Muhammed Halid Alyahya’ya göre şimdi Amerika’nın bu düzenin devam etmesini isteyip istemediği konusunda bir karmaşa sözkonusu.

Alyahya Çin'in de, Amerika’yla bölge için yarıştığı düşüncesinde.

Geçtiğimiz günlerde Çin’in arabuluculuğunda Suudi Arabistan ve İran ilişkilerini normalleştirme kararı almıştı.

Çin’in Amerika’nın etkisi yerine Pekin’in etkisini bölgeye yerleştirme çabası içinde olduğunu kaydeden Alyahya, bölgenin dünya enerji kaynaklarının önemli geçit noktalarından biri olduğuna da dikkat çekti.

Alyahya, Çin hükümetinin kesinlikle Amerika’nın yerine geçmeye çalıştığını ve bölgedeki küçük Körfez ülkelerinde üs kurmaya çok istekli olduğunu da vurguladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG