Erişilebilirlik

Ankara-Washington Arasında ‘Öksüz’ Rahatsızlığı


Türkiye'de 15 Temmuz Darbe Girişimi'nde yönetici isimlerden biri olmakla suçlanan Adil Öksüz'ün, 21 Temmuz'da ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan telefonla arandığı bilgisi Washington-Ankara hattında rahatsızlık yarattı.

Türkiye'de Fethullah Gülen yapılanmasında "hava kuvvetleri imamı" olduğu ve darbe girişimi gecesi Ankara'daki Akıncılar Askeri Hava Üssü'nde süreci yönettiği iddiasıyla aranan Adil Öksüz’ün ismi yeniden gündemde. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ)" ana soruşturma dosyasında Öksüz'e yönelik suçlamalar detaylandırıldı. Darbe girişimi gecesi gözaltına alınmasına rağmen ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılması üzerine yurtdışına kaçtığı iddia edilen Öksüz'ün, nasıl ülke dışına çıktığı tartışması son günlerde farklı bir boyuta taşındı.

Öksüz'ün darbe girişimi sonrasında ABD'nin İstanbul Konsolosluğu'nca 21 Temmuz'da telefonla arandığı bilgisi, karşılıklı açıklamalara yol açtı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bir gazetede iddia olarak yer alan konuyu doğrulayarak, ABD Konsolosluğu'ndan Öksüz'ün arandığına ilişkin telefon kaydını basına açıkladı. Ardından ABD tarafı, Türk makamlarının bilgisi dahilinde Öksüz'ün ABD vizesinin iptal edildiğini ve vize iptali prosedürü nedeniyle cep telefonuna şahsı bilglendirme amaçlı arama yapıldığını bildirdi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamadan sonra Başbakan Binali Yıldırım NTV’de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu’ndan aranmış olması, bunun ifadelere girmiş olması ve ifadelere girmesinden sonra 'Biz vizesini iptal etmek için aradık. 15 Temmuz'un faillerinden biriydi, onun için biz de duyarlılık gösterdik, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı sorumlu davrandık, hemen vizesini iptal ettik'. Resmi açıklama bu. Yersen. Tabii başka şeyler de var mı yok mu bakmak lazım. İnsan 'Her iş bitti de o mu kaldı?' sorusunu sormaktan da geri duramıyor. Daha tatmin edici bir cevap bekleriz" dedi.

Şimdi gözler Perşembe günü Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un yapacağı görüşmede.

Aydınlık Gazetesi: Yurtdışına kaçışısında AKP'li vekilin rolü

İlk iddia, Aydınlık Gazetesi'nce gündeme taşındı ve AKP Hükümeti'ne yakın olmayan yazılı medyada yankı bulundu. Aydınlık'ın haberinde, Öksüz'ün yurtdışına kaçısında AKP Milletvekili Fuat Köktaş'ın rol oynadığı ileri sürüldü. Haberde Öksüz'ün, Samsun'un Yeşilyurt Limanı'ndan yurtdışına kaçtığı ve kendisine yardım edildiğine ilişkin iddialar aktarıldı. Öksüz'ün Samsun'a AKP Samsun Milletvekili Fuat Köktaş'a ait bir araçla geldiği ve yine aynı araçla AKP'li İlk Adım Belediye Başkanı Erdoğan Tok'un evine gittiği iddia edildi. Bu evde bir süre kaldıktan sonra Öksüz'ün, Samsun'dan deniz yoluyla Gürcistan-Batum'a ve oradan da Kırgızistan'a geçtiği öne sürüldü. Habere göre, Öksüz halen Kırgızistan'da saklanıyor.

Haberde, ayrıca AKP'li Başkan Tok'un, Samsun'da savcılıkta ifadesine başvurulduğu ve Öksüz'ün Samsun'daki söz konusu eve gelişine ilişkin MOBESE görüntüleri olduğu kaydedildi. Savcılıkta Tok'un, "Bana gönderildiğinde bu kişinin Adil Öksüz olduğunu bilmiyordum" dediği ve sonrasında soruşturmaya devam edilmediği iddia edildi.

Türkiye Gazetesi: Öksüz ABD Konsolosluğu'ndan aranmış

Türkiye Gazetesi, Adil Öksüz vakasıyla ilgili yeni bir iddiayı gündeme taşıdı. Türkiye Gazetesi, ilk önce Öksüz'ün yabancı ülke elçiliklerinden birinde saklanmış olabileceği iddiasını yazdı. Ardından darbe girişimi sonrasında kaçak durumundaki Öksüz'ün 21 Temmuz 2015 günü ABD'nin İstanbul Konsolosluğu'na ait bir numaradan arandığı iddiası yazıldı. Bu iddiayla birlikte Öksüz'ün kaçış süreciyle ilgili ABD'yi zan altında bırakacak ifadelere de yer verildi. Öksüz ile ilgili ilk iddia, hükümete yakın medya kuruluşlarında fazla yer bulmazken; ABD'yi içeren iddia medyada geniş yankı buldu.

Samsun yalanladı Ankara doğruladı

İlk iddiayla ilgili olarak Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı yazılı açıklamada, Aydınlık'ın haberindeki unsurları yalanladı. Başsavcılık'ın açıklamasında şöyle denildi:

"26 Mart 2017 tarihli Aydınlık Gazetesinde yer alan 'Adil Öksüz’ü AKP’li Vekil Kaçırdı' başlıklı haberle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmek açısından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına İhtiyaç duyulmuştur. Söz konusu gazetede yer alan haberdeki 'Adil Öksüz'ün Samsun’dan yurt dışına kaçtığı, bu kaçışa Samsun Milletvekili Fuat Köktaş ile Samsun İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok’un yardım ettikleri, yine Erdoğan Tok’un bu konuda Başsavcılığımızca ifadesinin alındığı, mobese görüntülerinin bulunduğu' şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Cumhuriyet Başsavcılığımızca doğrudan veya başka yer Cumhuriyet Başsavcılıklarının talimatı ile Adil Öksüz isimli darbe teşebbüsüne iştirak ve FETÖ/PDY terör örgütü üyeliği suçlarının şüphelisi olan şahsın olası yurt dışına kaçması ile ilgili bir soruşturma yapılmadığı gibi, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok’un ifadesinin alınması da söz konusu değildir. Bu konuda Başsavcılığımızca yapılmış adli bir işlem yoktur, mobese kaydı ve buna dair bir görüntü de bulunmamaktadır."

İddia ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyu doğruladı. Başsavcılık makamından basın mensuplarına, 21 Temmuz 2016 tarihinde, saat 10.22'de ABD İstanbul Başkonsolosluğu adına kayıtlı numaradan Adil Öksüz'ün cep telefonunun arandığına dair kayıt var" açıklaması yapıldı.

Amerika Büyükelçiliği: Öksüz arandı

Öksüz'ün arandığı bilgisi, ABD tarafınca da doğrulandı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada şunlar dile getirildi:

"Amerikan - Türk emniyet güçleri arasındaki yakın işbirliğinin doğrudan sonucu olarak ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'ndan Adil Öksüz adına kayıtlı bir numaraya 21 Temmuz2016 tarihinde bir çağrı gerçekleştirilmiştir. O gün (21 Temmuz) Emniyet Genel Müdürlüğü, ABD'nin Türkiye Temsilciliği'ni arayarak, Adil Öksüz'ün Türkiye'den kaçmasını engelleme konusunda yardım talebinde bulunmuştur. Bunun arkasından Öksüz'ün vizesini iptal ettik ve ABD yasaları gereğince Öksüz'ü arayarak kendisini bu iptal konusunda bilgilendirmeye çalıştık. ABD Başkonsolosluğu'nun, şüphe uyandırmaktan çok uzak olan bu çağrısı, darbe girişiminin ardından ABD ve Türk emniyet güçlerinin yakın işbirliğini sergilemektedir."

Ancak ABD Büyükelçiliği'nin konuya ilişkin "şüphe uyandırmaktan çok uzak" ifadesine ve Türk makamlarıyla işbirliği yapıldığı vurgusuna rağmen ABD ile 15 Temmuz Darbe Girişimi arasında ilişki kurmaya dönük yaklaşım haberlere yansıdı. Son olarak Başbakan Yıldırım da ABD'nin açıklaması hakkında tatmin olmadığı mesajı verdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG