Erişilebilirlik

"Anksiyeteye Karşı Bilinçli Farkındalık İlaç Kadar İyi"


Yeni yapılan bir çalışma, bilinçli farkındalık meditasyonunun anksiyete yani kaygı bozukluğu tedavisinde standart ilaç kullanımı kadar işe yaradığını ortaya koydu.

Çalışma kapsamında haftada iki buçuk saatlik ders ve evde uygulanan günlük 45 dakikalık bilinçli farkındalık programı kullanıldı. Katılımcıların bir bölümü programa alındı, bir bölümü de depresyon ve anksiyete için verilen Cipralex isimli antidepresan ilacı günlük olarak kullandı.

İki ay sonra hem bilinçli farkındalık uygulayan grupta hem de ilaç kullanan grupta kaygı bozukluğu seviyesinin yüzde 30 oranında azaldığı kaydedildi. Sonraki 4 ay içinde de bu azalma eğiliminin sürdüğü görüldü.

Tıp dergisi JAMA Psikiyatri'de yayınlanan araştırma sonuçları, güncel bir meseleye işaret ediyor. Eylül ayında Amerikan sağlık görev gücü, yetişkinlerin rutin kaygı bozukluğu taramasından geçirilmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

Pandemi, siyasi ve ırksal çalkantılar, iklim değişikliği ve mali belirsizlikler nedeniyle küresel çapta kaygı bozukları vakalarında artış gözleniyor.

Kadınları daha çok etkileyebilir

Anksiyete bozuklukları, sosyal kaygı bozukluğu, genel kaygı bozukluğu ve panik atakları içeriyor. Bu bozukluklara sahip kişiler, gündelik hayatlarını ve ilişkilerini olumsuz etkileyen endişelerden etkileniyor.

ABD’de kaygı bozuklukları kadınların yüzde 40'ını hayatlarının herhangi bir evresinde etkiliyor. Amerikan Önleyici Hizmetler Görev Gücü verilerine göre her dört erkekten biri kaygı bozukluğu yaşıyor.

Bilinçli farkındalık, sadece anda olanlara odaklanma ve zihni işgal eden düşüncelerden arınmayı içeren bir meditasyon türü. Seanslar genellikle nefes egzersizleriyle başlıyor.

Bir sonraki aşama, tepeden tırnağa tüm bedenin sistematik olarak düşünüldüğü "beden taramasından" oluşuyor.

Kaygı yüklü düşünceler zihni işgal etmeye başladığında katılımcılar, bu düşünceleri kısa süreliğine kabullenmeyi ancak sonra saf dışı bırakmayı öğreniyor.

Düşüncelerle ilişkileri değiştirmek

Georgetown Üniversitesi Kaygı Bozuklukları Araştırma Programı Başkanı Elizabeth Hoge, kaygı verici düşüncenin üzerinde uzun süre kafa yormak yerine kişinin "Şu anda bunu düşünüyorum, şimdilik bu düşünceyi bir kenara bırakayım" dediğini söylüyor. Yapılan pratiklerle kişi "meditasyon yapmadığı zamanda da kendi düşünceleriyle olan ilişkisini değiştiriyor."

Daha önceki araştırmalar, kaygı bozukluğu, depresyon ya da başka zihinsel zorunları azaltmada bilinçli farkındalığın hiçbir tedavi uygulanmamasından daha faydalı ya da en azından eğitim veya davranışsal terapi kadar faydalı olduğunu gösteriyor.

Ancak Hoge, bu araştırmanın, bilinçli farkındalığın bir psikiyatri ilacına karşı denendiği ilk çalışma olduğunu dikkat çekiyor.

Bu bulgular sağlık sigortası şirketlerinin, 8 haftalık 300 ila 500 dolarlık bir bilinçli farkındalık programının maliyetini karşılama olasılığını arttırabilir.

Bulgular, Washington, Boston ve New York'taki tıp merkezlerinde altı aylık araştırmayı tamamlayan 200 yetişkinden elde edildi.

Uzmanlar, 1'den 7'ye kadar olan bir psikiyatri ölçeği kullandı. Ölçekteki en yüksek rakam olan 7, ağır kaygı bozukluğuna işaret ediyor.

Tedaviye başlamadan önce katılımcıların ortalama kaygı seviyesi 4,5'ti. İki ay sonra bu ortalama 3'e geriledi. Üç ve altı aylık evdelerde de her iki grupta hafif azalmalar görüldü.

Elizabeth Hoge, bu değişimin klinik olarak anlanlı olduğunu, semptomlarda gözle görülür iyileşmeyle sonuçlandığını söyledi.

İlaç kullanan grupta on kişi hasta, uykusuzluk, bulantı ve yorgunluk gibi yan etkiler nedeniyle çalışmadan ayrıldı.

Bilinçli farkındalık grubunda bu şikayetler kaydedilmedi, ancak 13 kişi, kaygı seviyelerinde artış olduğu bildiriminde bulundu.

Ağır hastalarda ilaç ve meditasyon birarada kullanılabilir

New York'taki Zucker Hillside Hastanesi'nden psikiyatr Dr. Scott Krakower, bilinçli farkındalık tedavilerinin en çok orta derecede kaygı bozukluğu olanlarda işe yaradığını söylüyor.

Daha ağır kaygı bozukluğu olan hastalar içinse Dr. Krakower, meditasyonla ilacı beraber tavsiye ediyor.

Dr. Krakower, birçok kişinin özellikle araştırma kapsamındaki gibi seansları içeren bilinçli farkındalık meditasyonu programlarına zamanı olmadığını, çevrimiçi eğitim ya da telefon uygulamalarıyla benzer sonuçlar elde edilip edilmeyeceğinin bilinmediğini kaydediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG