Erişilebilirlik

Annan Şam'dan Yanıt Bekliyor


ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, New York'ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşürken
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, New York'ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşürken

BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Esad hükümetinin Şam’da sunduğu krizi çözmeyi amaçlayan “somut önerilere” yanıt vermesini beklediğini açıkladı.

Annan, bu açıklamayı Ankara’da muhalif Suriye Ulusal Konseyi üyeleriyle görüştükten sonra yaptı.

Pazar günü ateşkes anlaşması sağlayamadan Suriye‘den ayrılan Annan çözüm konusunda “iyimser” olduğunu ancak şiddete son verecek bir anlaşma sağlamanın çok zor olacağını söylemişti.

Bu arada merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü, Türk sınırındaki İdlib kentinde Özgür Suriye Ordusuna bağlı direnişçilerin bir karakolu basarak 10 Suriye askerini öldürdüğünü bildirdi.

Amerikan İnsan Hakları Gözlem örgütü de Suriye ordusunun Türkiye ve Lübnan sınırlarına mayın döşediğini açıkladı. Bunu “vicdana aykırı” bir uygulama olarak niteleyen örgüt, Suriye ordusunu mayın döşemeyi durdurmaya çağırdı.

Öteyandan New York’ta toplanan BM Güvenlik Konseyi dışişleri bakanları Suriye’deki krizin çözümü konusunda anlaşma sağlayamadı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya ve Çin’i uluslararası şiddeti durdurma çabalarını durdurmaya çağırdı.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov sadece Suriye hükümetinin değil muhalefetin silahlı unsurlarının da şiddet olaylarından sorumlu olduğunu savunarak Güvenlik Konseyinin önyargılı çözümlerden kaçınması gerektiğini söyledi.

BM Suriye’deki çatışmalarda 7,500 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Suriye hükümeti ve direnişçiler dün Humus’ta son çatışmalarda çok sayıda sivilin öldürüldüğünü açıklarken olayla ilgili olarak birbirlerini suçladı.

Direnişciler Humus’ta en az 45 kadın ve çocuğun cesetlerinin bulunduğunu bildirdi.

Cesetlerden bazılarının parçalandığını, kadınların ırzına geçirildiğini önesüren direnişciler katliamdan hükümet kuvvetlerini sorumlu tuttu.

Suriyeli yetkililer olayı doğruladı ancak resmi haber ajansı SANA, silahlı terörist grupların cesetleri propaganda amacıyla kullanmak için sivilleri kaçırıp öldürdüklerini iddia etti.


XS
SM
MD
LG