Erişilebilirlik

Annan’ın Ateşkes Çağrısına Rağmen Suriye’de Çatışmalar Sürüyor


Birleşmiş Milletler – Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan Suriye hükümetinin derhal ateşkes anlaşmasını uygulaması ve muhalefete düzenlenen saldırılara son vermesi gerektiğini söyledi. Annan açıklamasını yaptığı sıralarda Suriye’de çatışmalar yeniden alevlendi.

Annan’ın sözcüsü Ahmet Fevzi, Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan altı maddelik barış planının uygulanmasının zamanının şimdi olduğunu söyledi. Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın planı uygulamaması durumunda ne olacağı konusunda bilgi vermedi.

Esad, Annan planını Perşembe günü kabul ettiğini açıklamıştı. Buna rağmen ülke çapında şiddet olayları sürüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Humus kentine yönelik saldırıların sürdüğünü ve havan topu atışında en az iki kişinin öldüğünü bildirdi. Çatışmalar kuzeydeki İdlib kentinde ve başkent Şam dışında da devam ediyor.

Clinton Riyad’da Suriye’yi Görüşüyor

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bugün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Suriye’deki gelişmeleri ele alıyor. Clinton, Dışişleri Bakanı Prens Saud el Faysal’ın ardından Kral Abdullah’la da görüşecek. Amerikan Dışişleri Bakanı ayrıca Körfez ülkeleri diplomatlarıyla bir araya gelecek.

Clinton Suudi Arabistan’daki temaslarının ardından Türkiye’ye gidecek ve ikinci Suriye’nin Dostları toplantısına katılacak. ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, İstanbul’da yapılacak toplantı “Suriye muhalefetiyle dost ve müttefik ülkelerin Suriye halkının katledilmesini durdurmayı ve demokrasiye geçişi sağlamayı hedefleyen adımların devamı” olarak nitelendirildi. Clinton’ın İstanbul’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve başka yabancı liderlerle ikili görüşmeler yapacağı da belirtiliyor.

Esad Planı Kabul Etti, Ama Uygulamıyor

Suriye devlet başkanı Beşar Esad, Annan planının başarıyla ulaşması için her türlü çabayı göstereceğini söylemişti, ancak bunun silahlı grupların “terör saldırılarına” son vermesine bağlı olduğunu kaydetti. Amerikan yönetim, Esad’ın açıklamalarını cesaret kırıcı olarak nitelendirdi ve şiddet olaylarına derhal son vermesi çağrısını yineledi.

Bu arada, dün Bağdat’ta bir araya gelen Arap Birliği temsilcileri Annan planına destek verdi ve derhal uygulanmasını istedi.

Suriye’de bir yıldır devam eden ayaklanmada en 9 bin kişinin öldürüldüğü hesaplanıyor. Esad rejimi tüm çağrılara rağmen muhalefeti bastırmaya devam ediyor.


XS
SM
MD
LG