Erişilebilirlik

Anneler Günü’nde Çiçekler Tezgahta Kaldı


Anneler günü, geçen yıl olduğu gibi bu yılda Corona virüsü salgınına karşı uygulanan kısıtlamaların gölgesinde kutlandı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle, çocuklarından ayrı yaşayan anneler evlatlarına sarılamadı.

Hem annelerin sevinmesini sağlamak hem de salgın sürecinde ekonomik olarak zor günler yaşayan çiçekçileri biraz rahatlatmak için 8 ve 9 Mayıs günlerinde çiçekçilerin kısıtlamalardan muaf olmalarına karar verildi. İzmir’in Alsancak semtinde yıllardır çiçekçilik yapan Ege Çiçekçiler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Hüseyin Çelik, yaptıkları bütün hazırlıklara rağmen Anneler Günü’nün sönük geçtiğini söyledi: “Zaten pandemi nedeniyle insanlarımızın çoğu internet üzerinden alışveriş yapıyor. İnternet üzerinden alışveriş yaptığı için tabii ister istemez bizim müşteriler dışarı çıkmıyor. Ama tabii ki çıkan müşterilerimiz var. Destek amaçlı gelen müşterilerimiz var. Çünkü çok eski bir çiçekçiyiz burada. 30 senelik bir mazimiz var burada. İşte görüyorsunuz bütün çiçeklerim önümde duruyor. Bugün Anneler Günü. Biz burada oturup sohbet etmeyeceğiz yani normalde.”

Çiçekçiler kısıtlamalardan muaf olsun talebi

Kesme çiçeğin dayanıksız bir ürün olduğunu hatırlatan Çelik, bu nedenle çiçekçilerin de kısıtlamalardan tamamen muaf tutulması gerektiğini söyledi. Çelik, “Bugün sattın, sattın. Yarına çok zor. Hava çok sıcak. Normalde çiçeklerin soğuk dolabın içine girmesi lazım. Ama tabii tezgahlarımız dışarıda olduğu için bizim imkanlarımız elverişli değil. Yarına yarısından fazlasını çöpe atarız” dedi.

Küçük çocuğuyla birlikte eşine ve annesine çiçek alan Murat Acarlı, annesiyle yakın evlerde oturan ve dolayısıyla görüşebilen şanslı kişilerden. Kısıtlamalar nedeniyle sokağa fazla çıkamadıklarını söyleyen Acarlı, eşine ve annesine kırmızı gül alacağını söyledi.

“İşlerimiz eskisi gibi değil”

Alsancak’taki bir başka sokak çiçekçisi olan Ergin Demir, geçen yıl da Anneler Günü’nün kısıtlamalar altında kutlandığını belirterek, “Şükredeceğiz, yapacak başka bir şeyimiz yok. Alsancak, her yer bomboş. Çiçeklerimizi çöpe atıyoruz. Bir de yasaklarla uğraşıyoruz. Allah devletimizden razı olsun. İyi kötü yardımcı oluyorlar. Odalarımız var, kooperatifimiz var, onlarla birbirimizi idare etmeye çalışıyoruz. Ama işlerimiz eskisi gibi değil” diye konuştu. Demir, son bir yılda tezgahını en fazla üç ay açabildiğini de sözlerine ekledi.

Anneler Günü’nde Çiçekler Tezgahta Kaldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Bir çiçekçi dükkanı işleten Nihat Ateş de sokakların boş olması nedeniyle işlerinin önemli ölçüde düştüğünü belirtti: “Herkes yazlığa gittiği için Alsancak boş. Evlere servisimiz var. Evlere çiçek götürdüğümüzde anneler çok seviniyor tabii. Çok güzel tepkiler alıyoruz. Ama yine de işler orta ayar diyelim.” Ateş, internet üzerinden çiçek satışlarının kendilerini de ciddi anlamda etkilediğini kaydetti.

Zübeyde Hanım anıldı

İzmir’de Anneler Günü’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım da mezarı başında anıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Zübeyde Hanım'ın ebedi istirahatgahının İzmir'de olması nedeniyle ayrıcalıklı bir şehre sahip olduklarını dile getirdi. Soyer, “'Bir anne dünyayı değiştirir. Hele ki o anne Mustafa Kemal'in annesiyse... Bu memleketin kurtarılması, kurulması için canla başla çalışan Mustafa Kemal Atatürk'ü ve onun silah arkadaşlarını saygı, sevgi, minnet ve rahmetle anıyoruz. Nazım Hikmet'in 'analardır adam eden adamı, aydınlıklardır önümüzde gider' sözleriyle bir kez daha hepinizin Anneler Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.

İstanbul'da Anneler Günü kutlaması

İstanbul'da, Anneler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Fatih Belediyesi de sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle evlerinde olan annelere, bando takımı ve klasik otomobil korteji eşliğinde çiçek dağıttı.

Anneler Günü anonsunu duyan insanlar, evlerinin camlarına çıkarak hem çalan müziğe eşlik etti hem de sepetlerini sarkıtarak çiçeklerini aldı.

İstanbul'da Anneler Günü Kutlaması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG