Erişilebilirlik

Antibiyotiklere Dirençli Bakterilerin Yayılmasını Önleme Çabaları Sürüyor


Antibiyotiklere Dirençli Bakterilerin Yayılmasını Önleme Çabaları Sürüyor
Antibiyotiklere Dirençli Bakterilerin Yayılmasını Önleme Çabaları Sürüyor

Sağlık kuruluşları, özellikle de hastaneler, antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin hızla ürediği yerler olarak biliniyor. Amerika’da her yıl hastane bakterilerinden kaynaklanan bir milyon enfeksiyon vakası görüldüğü, 100 bin kişininse bu yüzden hastanelerde öldüğü tahmin ediliyor. Antibiyotiklere en dirençli bakterilerden biri de MRSA. Dünya Sağlık Örgütü, kısa süre önce dirençli bakterilerin yayılmasının engellenmesi için hükümetleri gereken önlemleri almaya çağırdı. MRSA enfeksiyonları tüm dünyada salgın boyutuna ulaşırken Amerika’daki hastanelerde enfeksiyon vakalarının azaldığı görülüyor.



Hepimiz gün içinde sık sık ellerimizi yıkarız. Ancak hastaneler gibi sağlık kuruluşlarında el yıkamak, hasta ve doktorlar için yaşamla ölüm arasındaki çizgiyi belirleyebiliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden Doktor Alexander Kallen, ”Amerika’daki hastanelerde dirençli bakterilerin etkisini en aza indirgemek için yoğun çaba harcanıyor. Elde edilen sonuçlar, enfeksiyon vakalarının azaldığını ve bu çabaların işe yaradığını gösteriyor.”

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden Doktor Alexander Kallen, Amerika’daki dokuz büyük kentteki hastanelerden alınan verileri inceledi. Bu hastanelerde tedavi gören milyonlarca kişinin kısaca MRSA olarak bilinen Metisilin Dirençli Stafilokokus Oreus adlı bakteriyi hastane ortamına taşıyabileceği ya da bakteriye hastanelerde maruz kalabileceği sonucuna vardı.

Hastalık Kontrol Merkezi’ne daha önce sunulan bilgiler, bu enfeksiyonların 1974-2004 yılları arasında hızla arttığını, ancak 2005-2008 yılları arasında önemli ölçüde azaldığını gösteriyor. Doktor Kallen, ”Bu dört yıllık süre içinde hastenelerde MRSA enfeksiyonu vakaları yüzde 28 oranında azaldı. Sağlık hizmetleriyle ilgili olan ancak hastane dışında başlayan enfeksiyonlardaysa yüzde 17 oranında azalma kaydedildi.” diyor.

MRSA enfeksiyonu, tedavi edilmezse kan dolaşımına ve kemiklere yayılan öldürücü bir enfeksiyon. Doktor Kallen, ”MRSA enfeksiyonlarının diğer stafilokok bakterisi enfeksiyonlarından farkı, MRSA’nın bu enfeksiyonları tedavi etmede kullandığımız antibiyotiklere karşı direnç göstermesi.” diyor.

Araştırmacılar, hastane çalışanlarını, hastaları ve kamuoyunu MRSA’nın tehlikelerine karşı bilinçlendiren kampanyaların enfeksiyon vakalarının azalmasında rol oynadığını söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, kısa süre önce hükümetleri dirençli bakterilerin yayılmasını engellemek için antibiyotiklerin gereksiz kullanımını ve reçetesiz antibiyotik satışlarını önlemeye çağırdı. Bu araştırmanın sonuçları Amerikan Tıp derneği Dergisi’nde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG