Erişilebilirlik

AP anketi: “ABD’li yetişkinlerin çoğu kürtaj yasağına karşı”


Amerikalı yetişkinlerin çoğu, en azından hamileliğin ilk aşamalarında kürtajın yasal olmasını istiyor.
Amerikalı yetişkinlerin çoğu, en azından hamileliğin ilk aşamalarında kürtajın yasal olmasını istiyor.

Associated Press haber ajansı ve Chicago Üniversitesi NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa yaptığı bir ankete göre, Amerikalı yetişkinlerin çoğu, en azından hamileliğin ilk aşamalarında kürtajın yasal olmasını istiyor.

Ankete göre ayrıca, kürtaj konusunda en katı sınırlamaların olduğu eyaletlerde yaşayan Amerikalı yetişkinlerin çoğu kürtajı destekleyenler arasında yer alıyor.

Anket, ABD Anayasa Mahkemesi’nin Roe v. Wade (Roe Wade'e karşı) olarak bilinen ve ülkede kürtajın anayasal hak olmasının temel dayanağını oluşturan kararı bozmasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra geçen ay yapıldı.

Her ne kadar geçen yıl yasalar değişse de, anket kürtajla ilgili görüşlerin bir yıl öncekiyle aynı olduğunu ortaya çıkardı.

Anket verilerine göre, çoğu insan kürtaja bazı durumlarda izin verilmesi gerektiğine, bazı durumlarda izin verilmemesi gerektiğine inanıyor.

Ankete katılan Amerikalılar’ın yaklaşık üçte ikisi kürtajın genel olarak yasal olması gerektiğini söylüyor.

Ankete katılanların yalnızca dörtte biri kürtajın her zaman yasal olması gerektiğini söylerken her on kişiden yalnızca biri kürtajın hep yasa dışı olması gerektiğini savunuyor.

Çoğu Amerikalı, eyaletlerinin hamileliğin 24’üncü haftasından itibaren kürtaja izin vermemesi gerektiğini düşünüyor.

Ankete göre, her 10 Amerikalı’dan 1'i, Anayasa Mahkemesi Roe v. Wade kararını bozduğundan beri ya kürtaj olamayan ya da geçen yıl kürtaj olmak için seyahat etmek zorunda kalan birini tanıdığını söylüyor. Ankette bu cevabı çoğunlukla gençler, beyaz olmayan Amerikalılar ve hamileliğin her aşamasında kürtajın yasak olduğu eyaletlerde yaşayanlar verdi.

Eyaletlerin neredeyse yarısı hamileliğin 20’nci ila 27’nci haftalarına kadar kürtaja izin veriyor. Roe kararı bozulmadan önce neredeyse tüm eyaletler benzer aralıkta kürtaja izin veriyorlardı.

Şimdiyse çoğu ABD’nin güneyinde olmak üzere 14 eyalette bazı istisnai durumlar dışında hamileliğin tüm aşamalarında kürtaj yasaklandı.

Ankete göre, ABD'li yetişkinlerin yüzde 73'ü altı haftalık hamilelikte kürtaja izin verilmesi gerektiğini düşünüyor. En katı yasaklara sahip eyaletlerdekilerin yüzde 58'i de bu görüşte.

Şu anda bu sadece Georgia eyaletinde geçerli. Eyalette, hamileliğin altıncı haftası civarında kardiyak aktivite tespit edildiğinde kürtaj yasağı başlıyor. Bu dönemde kadınlar genelde hamileliklerinden haberdar olmayabiliyorlar.

Ohio ve Güney Carolina eyaletlerinde mahkeme işlemleri nedeniyle uygulanmayan benzer kürtaj yasakları var. Florida'da da kürtaj yasağı henüz yürürlüğe girmiş değil.

Amerikalılar’ın yaklaşık yarısı, hamilelikte 15’inci haftaya kadar kürtaja izin verilmesi gerektiğini düşünürken, en katı eyaletlerde yaşayanların yüzde 55'i kürtajın daha öncesinde yasaklanması gerektiğini söylüyor.

Hamilelikte 24’üncü haftaya gelindiğinde, en az kısıtlamanın olduğu eyaletlerde yaşayanlar da dahil olmak üzere Amerikalılar’ın yaklaşık üçte ikisi kürtajın yasaklanması gerektiğini söylüyor.

Cumhuriyetçi Parti kontrolundaki çoğu eyalet hükümeti daha fazla kürtaj kısıtlaması için bastırırken, anket bu kısıtlamalar için daimi bir destek olmadığını gösteriyor.

Ülke genelinde, her 10 kişiden yaklaşık 4'ü kendi toplumlarında kürtaja erişmenin çok zor olduğunu söylerken, ankete katılanların yaklaşık dörtte biri kürtaja erişimin çok kolay olduğunu düşünüyor.

Ankette, Demokratlar’ın yaklaşık yarısı, kürtaja erişimin zor olduğunu söylerken, Cumhuriyetçiler’in yüzde 22'si bunun çok zor olduğunu düşünüyor.

Genelde ankete katılan kadınların, kürtaja kendi bölgelerinde erişimin zor olduğunu söyleme olasılığı daha yüksek.

Ankette Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında, konuya dair cinsiyet ayrımı pek görülmedi.

Demokrat erkeklerin ve kadınların neredeyse yarısı kürtaja erişimi zor bulurken yaklaşık 10 Cumhuriyetçi erkek ve kadından 2'si erişimin zor olduğunu düşünüyor.

Öte yandan ankette siyaset olarak bağımsız erkeklerin yaklaşık üçte biri kürtaj erişimini zor bulurken, bağımsız kadınların neredeyse yarısı erişimin zor olduğunu söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG