Erişilebilirlik

Apple yeni arttırılmış gerçeklik gözlüğü Vision Pro'yu tanıttı


Apple, California'da düzenlediği yıllık konferansta "Vision Pro" adlı arttırılmış gerçeklik gözlüğünü tanıttı. Vision Pro, Apple Watch'ın dokuz yıl önce piyasaya çıkmasından bu yana Apple'ın en dikkat çeken yeni ürünü.

Apple CEO'su Tim Cook, eller, gözler ve ses ile kontrol edilen cihazın ilk kez kullanıcıların sadece baktıkları değil ancak içini gördükleri bir Apple ürünü olduğunu söyledi.

Apple yeni arttırılmış gerçeklik gözlüğü Vision Pro'yu tanıttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00


Cihaz, üç boyutlu kamera ve mikrofon sistemiyle daha sonra 3D olarak izlenebilecek video ve fotoğraflar çekebiliyor. Tanıtımda bir ebeveynin çocuğunun doğumgünü partisinde yaptığı çekim paylaşıldı.

Apple'ın kullanıcı arayüzü şefi Alan Dye, kullanıcıların gözlüklerin içindeki içeriği gözleriyle seçeceklerini, tıklamak için parmaklarını birbirine dokunduracaklarını ve kaydırmak için hafifçe vuracaklarını söyledi.

Cihaz ayrıca, kullanıcının gözlerini dış dünyadaki insanlara gösteren bir dış ekrana da sahip.

Kullanıcı sanal dünyaya tamamen daldığında dış ekran kararıyor. Biri "tam sanal moddaki" kişiye yaklaştığında gözlük hem kullanıcıyı hem de dışarıdaki kişiyi birbirine gösteriyor. Dye, bu sayede kullanıcıların dış dünyadan hiçbir zaman tamamen soyutlanmadıklarını, dışarıdakileri görebildiklerini ve onların da cihazı kullananı görebildiğini belirtti.

Apple, iş amacıyla kullanıldığında, kulaklığın birden çok ekrana sahip geleneksel bir bilgisayar gibi çalışması için bir trackpad ve klavye ile nasıl kullanılabileceğini gösterdi.

Apple, ChatGPT ve Google'ın Bard arama motoru gibi büyük bir yapay zeka lansmanı ise yapmadı.

Apple, lansmanda tüketiciler tarafından henüz ilgi görmemiş cihazlarla dolu ve Facebook'un sahibi Meta Platforms ile doğrudan rekabete gireceği bir pazarı test edecek.

Tanıtım öncesinde iPhone üreticisinin hisseleri yüzde iki artarak rekor 184,95 dolara çıktı, ancak lansmanın ardından artış durdu. Intel'in hisseleri ise Apple'ın Intel çiplerini iki önemli masaüstü bilgisayarında kullanmayı bırakmasıyla yüzde 3,9 düştü.

Yatırımcılar ve teknoloji tutkunları böylece Apple'ın sanal gerçeklik vizyonunun Meta'nınkiyle ne kadar örtüştüğünü gözlemleyebilecek. Meta CEO'su Mark Zuckerberg vizyonunu "insanların çalışmak, oynamak ya da alışveriş yapmak için Metaverse'e girmek ve çıkmak amacıyla sanal gerçeklik başlıklarını kullanması" olarak özetlemişti.

Meta'ya ek olarak Sony ve ByteDance'e ait Pico da son dönemde sanal gerçeklik cihazlarını çıkarmıştı.

Araştırma firması IDC şirketlerin geçen yıl toplamda 8 milyon 800 bin sanal gerçeklik başlığı sattığını, bunun da 2021'den yüzde 20,9'luk düşüşe işaret ettiğini belirtti. 2023'ün ilk yarısında satışlar yarıdan fazla azaldı.

Apple masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarını kendi işlemcileriyle yeniledi

Apple, etkinlikte ayrıca kendi işlemci çipleriyle masaüstü bilgisayar ve dizüstü Mac bilgisayarlar serisini yenilediğini açıkladı.

Apple, kendi tasarımı M2 işlemci çip ile çalışan 15 inch'lik MacBook Air'ini de tanıttı. Gelecek hafta piyasaya çıkacak olan 6 hoparlorlu dizüstü bilgisayarın ABD'deki satış fiyatı 1299 dolar. 13 inch'lik McBook Air'in fiyatı ise 1099 dolara düşecek.

Apple, Mac Studio masaüstü bilgisayarını da güncelledi ve yeni M2 Ultra çipinin, rakip çiplerde olmayan bellek kapasitesiyle yapay zeka işlemlerini yapacağını belirtti.

Apple ayrıca en yüksek performanslı masaüstü bilgisayarı MacPro'nun M2 Ultra çip ile çalışan yeni versiyonunu tanıttı. Bilgisayarın ABD'deki satış fiyatı 6999 dolar.

M2 Ultra çipi Apple'ın iki büyük çipinin biraraya gelmesinden oluşuyor. Apple M1 çipinin performansını arttırmak için de benzer bir yöntem izlemişti.

Apple, iOS yazılımında iletişim bilgilerini daha kolay paylaşmayı sağlayan "NameDrop" ve bir kullanıcının hedefine güvenli şekilde ulaştığını anlatan check-in özelliği gibi küçük iyileştirmeler de açıkladı.

Apple ayrıca iPhone klavyelerdeki otomatik düzeltme özelliğinin de iyileştirildiğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG