Erişilebilirlik

5 Aralık Amerikan Basınından Özetler


5 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

New York Times, CIA Başkanı Gina Haspel'ın dün Senato'da kapalı kapılar ardında yapılan gizli oturumda Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak bazı senatörlere verdiği brifingin ayrıntılarını aktarıyor. Gazete, bir saat süren brifingin, senatörlerin, Kaşıkçı cinayetinin ardında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın olduğu yönündeki inancını daha da güçlendirdiğini yazıyor. Habere göre CIA'in elinde, Muhammed Bin Selman'ın Kaşıkçı'yı öldüren cinayet timine komuta eden kişiyle sürekli iletişim halinde olduğuna ilişkin kanıt bulunduğuna inanılıyor. Birçok senatör, cinayet emrini Muhammed Bin Selman'ın vermiş olduğu konusunda fikir birliği içinde olsa da bundan sonra ne gibi adımlar atılacağı hakkında görüş ayrılıkları mevcut. Kimileri Suudi Arabistan'ın Yemen bombardımanlarına verilen askeri desteğin kesilmesi, diğerleriyse Muhammed Bin Selman ve başka sorumlulara yaptırım uygulanması taraftarı. Cumhuriyetçi Partili Alabama Senatörü Richard Shelby, bu konuda, ”Birileri cezalandırılmalı, ama Veliaht Prens'i koca bir ülkeden nasıl ayrı tutacağız?” sorusunu yöneltiyor. CIA Başkanı Haspel'ın Kaşıkçı cinayeti konusunda tüm senatörleri değil, yalnızca Silahlı Hizmetler, Dış İlişkiler, Harcama ve İstihbarat Komisyonları'na üye üst düzey Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörleri ve başka bazı Senato liderlerini bilgilendirmesi ise habere göre Senato içinde rahatsızlık yarattı. Öte yandan senatörler, cinayetin ardında Veliaht Prens'in olduğu konusunda hiçbir şüphelerinin kalmamasına, Haspel'in verdiği ne gibi ayrıntıların katkıda bulunduğunu gizli tutuyor.

Washington Post ise Rusya soruşturmasını yürüten Robert Mueller ve ekibinin, kendileriyle işbirliği yapmayı kabul eden Başkan Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'e soruşturmaya yaptığı katkılar karşılığında hapis cezası verilmemesi yönündeki tavsiyesinin ayrıntılarını aktarıyor. Gazete, Flynn'in Rusya'nın Amerika Büyükelçisi Sergey Kislyak'le yaptığı görüşmeler konusunda Başkan Yardımcısı Mike Pence başta olmak üzere Trump Yönetimi'ne yanıltıcı bilgi vermesi nedeniyle 13 Şubat 2017'de istifaya zorlandığını hatırlatıyor. Flynn, o dönemden bu yana Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesini araştıran ekiple işbirliği içindeydi. Öte yandan Flynn'in Mueller'in ekibine ne gibi ayrıntıları verdiği, gizliliğini koruyor. Flynn'in ayrıca ayrıntıları tanımlanmayan bir başka kriminal soruşturmaya da katkı sağladığı bildirildi, ancak bu gizli soruşturma hakkında hiçbir veri sunulmadı. Flynn'in Rus diplomat Sergey Kislyak'le görüşmeleriyle ilgili olarak 24 Ocak 2017'deki ifadesinde FBI'a yalan söylediğinin anlaşılması, Trump'ın başkanlığının en büyük çalkantılarından birinin patlak vermesine yol açmıştı.

Wall Street Journal ise Amerika ve Çin arasındaki ticari anlaşmazlıkların ekonomik büyümenin hızına ilişkin kaygıları ve yatırımcıların şüphelerini körüklemesi üzerine borsaların adeta tepetaklak olduğunu yazıyor. Gazete, Dow Jones Sanayi Endeksi'nin neredeyse 800 puan birden gerileyerek 10 Ekim'den bu yana en düşük seviyeyi gördüğünü bildiriyor. Habere göre Çin ve Amerika arasındaki ticaret savaşlarına 90 günlük ara verilmesi yönündeki anlaşmanın yarattığı sevinç havası, bir takım belirsizlikler ve şüpheler nedeniyle dağılmaya başladı. Bu da Amerikan ekonomisinin yavaşlayacağı, Avrupa ve Asya ekonomilerine ise daha fazla baskı altında kalacağı şeklindeki korkulara yol açıyor. Çok sayıda yatırımcı, ekonomik yavaşlama, hatta daha da kötüsü, ekonomik gerileme dönemine girilebileceği korkusuyla geri çekiliyor. Öte yandan uzmanlar, Caterpillar, FedEx, UPS ve Boeing gibi, kara, hava ve demiryolu firmalarının hisselerinin işlem gördüğü Dow Jones Ulaşım Endeksi'ndeki yüzde 4,4'lük düşüşü, daha şiddetli çalkantıların yolda olduğu yönünde bir işaret olarak algılıyor.

XS
SM
MD
LG