Erişilebilirlik

Arap Birliği Suriye Planını BM'e Sunuyor


Arap Birliği Suriye Planını BM'e Sunuyor
Arap Birliği Suriye Planını BM'e Sunuyor

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi, Suriye krizini çözecek Arap planını Katar başbakanıyla birlikte BM Güvenlik Konseyine sunacaklarını açıkladı.

Kahire’de konuşan Elarabi, kendisi ve Katar başbakanının Güvenlik konseyinden planı desteklemesini isteyeceklerini belirtti.

Plan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevini yardımcısına devretmesini ve ülkeyi genel seçimlere hazırlayacak bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını öngörüyor.

Elarabi Cumartesi günü BM’in New York’taki merkezine gideceğini de bildirdi. BM yetkilileri ziyareti doğrulamadı.

BM diplomatik çevreleri Fransa, İngiltere ve Almanya’nın Arap ülkeleri ile Suriye için demokratik bir geçiş dönemi öngören yeni bir Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerinde çalıştığını bildiriyor.

Rusya, Suriye’ye karşı BM’in Suriye’ye karşı alacağı ekonomik ya da askeri önlemleri desteklemeyeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, BM Güvenlik Konseyinin Rusya’nın müttefiği Suriye’ye karşı atacağı adımları “haksız ve ters sonuç verecek” bir girişim olarak tanımladı.

Moskova, Güvenlik konseyinin veto yetkisine sahip daimi üyelerinden biri. Moskova, geçen Ekim’de Çin ile birlikte Batılı ülkelerin desteklediği Suriye’yi şiddetle kınayan bir karar tasarısını veto etmişti.

Lavrov, Rusya’nın, Suriye konusunda askeri müdaheleyi haklı gösterecek bir yoruma kesinlikle yer vermeyen “yapıcı” bir karar tasarısını destekleyebileceğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG