Erişilebilirlik

Araştırmacılar Denizaltı Volkanlarında Ne Buldu?


Araştırmacılar Denizaltı Volkanlarında Ne Buldu?
Araştırmacılar Denizaltı Volkanlarında Ne Buldu?

Bir grup İngiliz bilimadamı, 2010 yılında Karayipler’de deniz dibinde keşfedilen volkanlarla ilgili bir çalışma yayınladı. Volkanlar, ağızlarından 450 santigrat derecede sıvı mineraller püskürtse de civarlarında oldukça hareketli bir hayat olduğu belirlendi. Daha önce hiç görülmeyen karides ve deniz salyangozu da bu hareketli hayatın parçaları.

Volkanik tepeler, Cayman Adaları açıklarında denizin 5 km altında bulundu. Keşife katkıda bulunanlardan biri de Southampton Üniversitesi deniz biyologlarından Jon Copley. Copley, "Derin denizdeki volkanik tepeler, okyanusun kaplıcaları gibidir. Bunlardan çok yüksek ısıda erimiş mineraller fışkırır. Erimiş mineraller duman gibi çıktığı için biz bunları siyah bacalar diye de adlandırıyoruz," diyor.

Tam olarak ölçüm yapılamasa da volkanik tepelerden püsküren minerallerin ısısının 450 santigrat dereceden daha yüksek olduğu sanılıyor.

Jon Copley, "Bu ısı derecesi volkanik tepenin tam uç noktasındaki sıcaklığı gösteriyor. O noktada canlı yok. Deniz hayvanları biraz daha ötede, ısının 40 derece olduğu noktada çoğalıyor," şeklinde konuşuyor.

Yaklaşık 6 metre yüksekliğindeki mineral tepelerinin civarında deniz biyologları yeni bir karides türü keşfetti. Bu beyaz karidesler, tamamen karanlık noktalarda yaşıyor ve bakterilerle besleniyor.

Copley, "Diğer karideslerde olduğu gibi iki göz yerine, bedenlerinin arka kısmında ışık-alıcıları var," diyor.

Araştırmacılar aynı bölgede deniz gülü olarak da adlandırılan anemonlara da rastlamış, ancak örnek toplama şansları olmamış.

Copley, bu denizaltı volkanları ile çevresindeki deniz hayvanlarını daha iyi tanımanın bu canlıların evrimini daha iyi açıklayacağına inanıyor. Derin denizlerde petrol ve maden arama çalışmaları yüzünden bu ekosisteme giderek insanlar daha fazla dahil olacağından bu çalışma daha da önem kazanıyor.

Copley, "Okyanustaki kaynakları nasıl kullanacağımıza dair daha sorumlu tercihler yapacaksak, deniz dibindeki hayatı daha iyi anlamamız gerekiyor," şeklinde konuşuyor.

Copley ve ekibi son zamanlarda diğer denizlerde keşfedilen volkanları da incelemeye aldı.


XS
SM
MD
LG