Erişilebilirlik

Are Animals Getting Fatter?


Are Animals Getting Fatter?

Yazıyı okuyun ve dinleyin. Sonra Alıştırmalar bölümündeki bağlantıları tıklayarak soruları cevaplayın


(Ses dosyasini indirmek için bu link'i sag tiklayip, menüden Kaydet maddesini seçiniz: MP3'ü indirmek için)

Like many people, animals are getting fatter. At least, that is the finding of a report in the British publication, Proceedings of the Royal Society B. David Allison of the University of Alabama at Birmingham wrote the report.

Weight gain is often blamed on too much fatty food and too little exercise. But Professor Allison and his research team say there may be reasons other than these traditional ones.

The researchers studied body weight changes in more than 20,000 animals. The animals came from 24 populations of eight different species, or groups, across North America.

“Each animal was said to be in early middle age for its species. Yann Klimentidis worked on the study with David Allison. Mr. Klimentidis said they considered animals with at least two body weight measurements in the past 60 years. At least one measurement was made in the last half of the twentieth century. One exception was non-laboratory rats. Their body weight was first measured in 1948.

The study involved creatures as different as large animals in research centers and rats living free around Baltimore, Maryland. All the animals demonstrated major gains in average body weight over ten-year periods.

For example, chimpanzees in captivity showed a 33% increase in weight each decade. Laboratory marmosets increased weight at a rate of 9% over a ten-year period. Laboratory mice became fatter at a rate of 10%. And laboratory rats increased at a 3% rate.

Are Animals Getting Fatter?
Are Animals Getting Fatter?

The study also showed that pet animals are fatter. The average house cat weighed almost 10% more each decade. Dogs’ weight increased at a rate of 3%.”

A virus called AD36 could be involved in the gain. Its presence has been connected to obesity in adults. And the team says changes in time spent in light or dark environments influence eating habits.

David Allison says earlier studies found that light differences may be part of the reason for fatter animals. For example, one kind of animal – the lemming – experiences body weight changes at different times of the year.

“We know that light affects weight gain in species like lemmings that gain or lose a great deal of weight in different times of the year, when there is much sunlight versus little sunlight. That is the natural thing for them. So our brains are responsive to light and in ways that may relate to body weight.”

David Allison says changes in environmental temperature affect weight in both people and animals. The body produces more energy to keep itself warm in the cold. But it produces less energy to cool itself in heat. “That all other things being equal, if you put a warm-blooded species like humans or mice or dogs into a colder environment, then they will need to expend more energy to maintain their body temperature. And so, being in a cold environment increases energy expenditure, and if you eat the exact same amount, will lead to lesser body weight. Being in a warmer environment, up to a point, will lead to decreased energy expenditure, and therefore, at the same amount of food intake, weight gain.”

Yann Klimentidis says knowing causes of weight gain in animals may help researchers as they deal with overweight human beings.

--------------------------------

1. Vocabulary Skills:

Click on this exercise to improve your English vocabulary! Open

2. Main Idea:

Improve your English comprehension skills with this activity! Open

3. Facts:

Improve your English by learning the facts! Open

4. Listening Skills:

Click here to improve your English language listening skills! Open

5. Expand Your English Skills:

Expand your English language skills with this activity! Open

İnsanlar gibi hayvanlar da şişmanlıyor. İngiltere’de yayınlanan bir tıp dergisinde çıkan raporda hayvanlarda da şişmanlık oranının arttığı bildiriliyor. Raporu yazan uzman, Alabama Üniversitesi’nden David Allison.

Aşırı miktarda yağlı gıda tüketmenin ve çok az egzersiz yapmanın şişmanlığa yol açtığı bilinen bir gerçek. Ancak Profesör Allison ve ekibi şişmanlığın başka nedenleri de olduğu sonucuna varmış.

Uzmanlar araştırma kapsamında 20 binden fazla hayvanın beden ağırlığındaki değişimi inceledi. İncelenen hayvanlar Kuzey Amerika’daki sekiz farklı hayvan türünün 24 ayrı grubuna ait.

İncelenen her hayvan kendi türü için orta yaşın başlarındaydı. Araştırmada David Allison’la birlikte çalışan Yann Klimentidis, son 60 yılda en az iki kez beden ağırlığı ölçülen hayvanları araştırma kapsamına aldıklarını söylüyor. En az bir ölçüm, 20‘nci yüzyılın ikinci yarısında yapılmış. Tek istisnaysa laboratuarlarda kullanılmayan fareler. Bu farelerin beden ağırlığı 1948 yılında ölçülmüş.

Çalışmada araştırma merkezlerindeki büyük hayvanlardan Maryland eyaletinin Baltimore kentinde sokaklarda gezen farelere kadar çok farklı hayvan türlerine yer veriliyor. Bütün hayvanların ortalama beden ağırlığında 10 yıllık zaman dilimleri içinde büyük artış olduğu görülmüş.

Örneğin hayvanat bahçelerindeki şempanzelerin beden ağırlığının her on yılda yüzde 33 oranında arttığı gözleniyor. Laboratuvarlarda kullanılan bir maymun türü olan marmosetlerin beden ağırlığı 10 yıl içinde yüzde 9, laboratuvar farelerinin yüzde 10, laboratuvar sıçanlarınınsa yüzde 3 oranında artış göstermiş.

Araştırma ayrıca evcil hayvanların daha çok şişmanladığını ortaya koyuyor. Ev kedilerinin her on yılda ortalama yüzde 10 oranında şişmanladığı, evcil köpeklerin beden ağırlığınınsa yüzde 3 oranında arttığı kaydediliyor.

Araştırmada hayvanlardaki kilo artışına AD36 adlı bir virüsün yol açabileceği de bildiriliyor. Bu virüsün yetişkin insanlarda görülen obeziteyle ilişkisi olduğu saplanmıştı. Uzmanlar karanlık ve aydınlık ortamlarda geçirilen zamandaki değişimlerin de beslenme alışkanlıklarını etkilediğini söylüyor.

David Allison daha önce yapılan araştırmaların hayvanların şişmanlamasında, aydınlıkta geçirilen zamanın etkili olabileceğini ortaya koyduğunu söylüyor. Örneğin Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerde yaşayan bir kemirgen türünün beden ağırlığı yılın farklı zamanlarında değişiklikler gösteriyor.

David Allison, ”Güneş ışığı miktarının çok büyük değişim gösterdiği Kutup bölgesinde yaşayan bir kemirgen türünün yılın farklı zamanlarında çok fazla kilo alıp verdiğini biliyoruz. Bu durum bu hayvanlar için doğal. Bizim beyinlerimiz de ışık miktarına karşı oldukça hassas. Bu durum beden ağırlığını etkiliyor” diyor.

David Allison’a göre hava sıcaklığındaki değişimler, hem insanların hem de hayvanların beden ağırlığını etkiliyor. Soğuk havada bedenimiz ısınmak için daha çok enerji tüketiyor. Sıcaktaysa serinlemek için tüketilen enerji miktarı daha az.

Uzman bu durumu şöyle açıklıyor: ”Bütün diğer koşulların eşit olduğunu düşünelim. İnsanlar, fareler ya da köpekler gibi sıcakkanlı yaratıkları soğuk ortamlara koyduğunuzda beden sıcaklıklarını korumak için daha fazla enerji harcayacaklardır. Bu nedenle soğuk bir ortamda bulunmak enerji harcamasını arttırır. Aynı miktarda besin tüketmeye devam ederseniz beden ağırlığınız azalacaktır. Sıcak ortamda bulunmaksa bedenimizin harcadığı enerji miktarını azaltır. Aynı miktarda gıda tüketmek beden ağırlığının artmasına yol açar.”

Yann Klimentidis hayvanların şişmanlamasına yol açan nedenleri bilmenin insanlarda şişmanlık sorununu inceleyen araştırmacılara yardımcı olabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG