Erişilebilirlik

Arizona'da Fark Yaratan Mimar


Arizona'da Fark Yaratan Mimar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

1959 yılında hayatını kaybeden Frank Lloyd Wright, modern Amerikan mimarisinin babası olarak biliniyor. Arizona eyaletindeki iki tarihi konut, Wright’ın tasarımlarının ne kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını gösterir nitelikte. Bunlardan biri, Wright’ın kışlık konutu ve aynı zamanda mimarlık okulu olan Taliesin West. Yarım saat uzaklıktaysa Wright’dan esinlenilerek tasarlanan ve her köşesinde lüksün göze çarptığı bir otel.

Taliesin West’teki yapılar kırsal kesime özgü taşları, gölge oyunları ve suyun yarattığı zıtlıklarla çöl yaşamına farklı bir hava veriyor.

Wright’ın çığır açan tasarımı, büyük bir ilgi kaynağı.

Frank Lloyd Wright Vakfı, bu tarihi eseri korumanın maliyetinin yılda bir milyon doları geçtiğini bildiriyor.

Taliesin West, bir ‘çöl şaheseri’ olarak tanımlanıyor. Konutun bakım ve işletmesini üstlenen Vakıf, Mimarlık Okulu’na da destek veriyor.

Öğrenciler, Wright’ın New York’taki ünlü Guggenheim Müzesi’ni tasarladığı aynı yerde çizim yapıyor.

Wright’ın çırakları Taliesin West’i yarım yüzyıl önce inşa etmişti. Vakıf yetkililerinden Fred Prozillo, koruma faaliyetleri hep sürse de kapsamlı bir restorasyon zamanı geldiğini söylüyor:

”1930 ve 40’lı yıllarda çölün ortasında inşa edilen Taliesin West, pratik yaparak eğitim alan çırakların emeğinin ürünü. Wright, çıraklarının su ve elektrik tesisatını bizzat kendileri döşeyerek öğreneceğine inanırdı. Bu tesisatların bazıları artık ömürlerini doldurmak üzere.”

Fred Prozilla’ya göre Wright’ın ana tarzı dışında tüm restorasyon, tarihe bağlı kalınarak yapılacak:

”Wright, burayı adeta bir laboratuar olarak kullandı. Tasarım sürekli değişiyor, çıraklarına yapmak istedikleri değişiklikleri soruyor, bazı duvarları yıkıp yeniden inşa ediyordu. Biz bu değişim geleneğini sürdürmüyoruz. Taliesin West’i gelecek nesillerin de görmesi için koruyoruz.”

Taliesin West’e yarım saat uzaklıkta Wright’ın tarzından etkilenerek tasarlanan tarihi bir otel var. Arizona Biltmore adlı otelin mimarı, Wright’ın öğrencilerinden biri. Mimar, inşaat sırasında danışmanlık görevi de üstlenmiş. Vitray duvarsa Wright tarafından hazırlanmış.

Halkla İlişkiler Sorumlusu Sarah Moran, Aztec Odası’nın da Wright’ı anımsattığını söylüyor:

”Geometrik Biltmore bloklarını, altın yaprak tavanı, bakır kirişleri dört bir tarafta görebilirsiniz. Herşeyin eskisi gibi kalmasına çok dikkat ettik.”

Moran’a göre her tarihi yapı, kendi başına bir zaman kapsülü olduğu için korunmaya değer.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG