Erişilebilirlik

Kanserli Tümörleri İnceleyen Araştırmadan Umut Verici Sonuç


Kanserli Tümörleri İnceleyen Araştırmadan Umut Verici Sonuç
Kanserli Tümörleri İnceleyen Araştırmadan Umut Verici Sonuç

Kanser hastalarının doktorlarına en fazla sordukları soruların başında kanserin yayılıp yayılmayacağı geliyor. Amerikalı ve Çinli bilimadamlarının yaptığı yeni bir araştırma bu soruya yanıt verebilir. Bilimadamları bazı kanserli tümörlerden alınan genetik veriyi inceledi ve inceleme sonucunda kanserli tümörde rastlanan bir proteinin, kanserin yayılıp yayılmayacağına dair ipucu verebileceğini saptadı. Sözkonusu proteinin seviyesi yüksekse, kanserin iki yıl içinde yayılma riski de yükseliyor.



Bu keşfin kaynağı, Hepatit B ve karaciğer kanserinin yaygın olduğu Asya’daki hastalar. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Asya’da Hepatit B’nin yol açtığı karaciğer kanseri vakaları, erkek ve kadınlarda en çok ölüme neden olan hastalık. Dünyadaki Hepatit B hastası iki milyar kişinin dörtte biri karaciğer kanserinden ölüyor. Hong Kong’daki bilimadamları karaciğer tümör hücrelerinden örnekler inceleyerek bu hücrelerden bazılarının yüksek miktarda Carboksipeptidaz E ya da CPE proteini içerdiğini farketti.

Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü’ndeki bilimadamları da aynı zamanda benzer bir sonuca vardı ve CPE’nin bir başka çeşidi olan CPE Delta N’i buldu. Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde nöro-endokrinolog Peng Loh, “Kanserli hücrede bulunan protein çeşidini inceleyerek kanser proteini kavramı yarattık,” diyor.

Washington’daki bilimadamları, Hong Kong’dan gelen karaciğer örneklerinden alınan dokuları farelere enjekte etti. Bu deneyde CPE Delta N proteinin varlığı doğrulandı ve proteinin kanserin iki yıl içinde yayılmasıyla bağlantılı olduğu anlaşıldı.

CPE Delta N kafa, boyun, bağırsak ve göğüs kanserlerinde de bulundu. Ön testler aynı proteinin tiroyid bezi kanserinde de etkili olduğunu gösteriyor. Doktor Loh CPE Delta N’nin bulunduğu en az 14 çeşit kanser olabileceğini söylüyor. Loh, “Tüm kanser çeşitleri kendi içlerinde teste tabi tutulmalı. Ancak bizim tezimizin büyük bir çoğunluğu kapsayacağını tahmin ediyorum,” diye konuşuyor.

Araştırmacılar bu keşfin, CPE Delta N protein taşıyan, birinci ya da ikinci aşama kanser hastaları için tedavi seçeneklerini değiştirebileceğini söylüyor. Dr. Loh, “Bu hastalara yararımız olacağını tahmin ediyoruz. Bu hastalara kanserin tekrar etmeyeceği söyleniyor olabilir. Ancak bu protein hücrelerinde yakalarsak hayatlarını kurtarabiliriz,” diyor.

Araştırma Klinik Soruşturma Dergisi’nde yayınlandı.


XS
SM
MD
LG