Erişilebilirlik

'Obama Yönetimi Yetkilileri Arasında Afganistan Çatlağı'


'Obama Yönetimi Yetkilileri Arasında Afganistan Çatlağı'
'Obama Yönetimi Yetkilileri Arasında Afganistan Çatlağı'

Amerika’da yayına hazırlanan yeni bir kitapta Obama yönetimi yetkilileriyle askerler arasında Afganistan savaşı konusunda ciddi görüş ayrılıkları çıktığı bildiriliyor.

“Obama’nın Savaşları” başlıklı kitap, gazeteci Bob Woodward tarafından kaleme alındı. Kitabı için Başkan Barack Obama ve bazı üst düzey yetkililerle görüşen Woodward savaş stratejisi konusunda beliren çatlağa dikkati çekiyor.

Kitabın Washington Post ve New York Times gazetelerinde yer alan bölümlerinde, Obama’nın, Afganistan’dan çekilme planı hazırlanması konusunda ısrar ettiği belirtiliyor. Kitapta, Afganistan stratejisinin hazırlandığı dönemde Obama’nın uzun vadeli “devlet inşa” etme projesine kesinlikle karşı çıktığı, askeri yetkililerin ise sadece asker sayısının arttırılması konusunda ısrar ettiği vurgulanıyor.

Başkan Obama, Afganistan’a ek 30 bin asker gönderilmesini kabul etmiş, ancak askerlerin 2011 yılının Temmuz ayından itibaren çekilmeye başlayacağını açıklamıştı.

Woodward, kitabında, Obama yönetimi yetkilileri arasındaki anlaşmazlıklara da dikkati çekiyor.

Kitabın bölümlerinin gazetede yayınlanması üzerine adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili bu anlaşmazlıkların önemsiz olduğunu savundu ve Obama’nın savaş stratejisinin belirlenmesi konusunda analitik, stratejik ve kararlı bir tutum sergilediğini söyledi.

Washington Post gazetesi, kitapta Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi’nin (CIA) Afganistan’da 3 bin kişilik bir askeri birlik kurduğu da yazıyor. Son derece iyi eğitilmiş Afgan askerlerden oluşan birlik Pakistan’da üslenen el Kaide ve Taleban hedeflerine karşı gizli operasyonlar düzenlemekle görevlendirilmiş.

Kitapta Amerikan istihbarat raporlarında Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin depresyon geçirdiği, ilaç tedavisi gördüğünün belirtildiği de önesürülüyor.

Washington Post editörü Bob Woodward’ın “Obama’nın Savaşları” kitabı Pazartesi günü piyasaya sürülecek.

Woodward, meslektaşı Carl Bernstein’le birlikte 70’li yıllarda Başkan Richard Nixon’ın istifasıyla son bulan Watergate skandalını ortaya çıkaran gazeteci olarak ün yapmıştı.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG