Erişilebilirlik

13 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Guantanamo’daki terör zanlılarının hala yargı önüne çıkartılmadığını hatırlatıyor. Gazete, Kongre’nin engellemelerine rağmen bu konuda asıl sorumluluğun Obama yönetiminde olduğunu vurguluyor:

“Başkan Obama göreve geldiğinde, Guantanamo’daki cezaevinin bir yıl içinde kapatılması talimatını vermişti. 2009 Mayıs’ında terör zanlılarının yargılanması konusunda net bir yasal çerçeve oluşturulacağını söylemişti. Ancak terör zanlılarının neredeyse hiç biri yargılanmadı. Obama’nın Guantanamo’yu kapatmak için belirlediği sürenin üzerinden 11 ay geçti. Hala Kongre’nin onayladığı bir yargılama mekanizması oluşturulmadığı için zanlıların sonsuza kadar cezaevinde tutulmasına devam ediliyor. Kongre’nin konuyu siyasileştirmesi karşısında adalet bakanı Holder’ın tepki göstermesi doğru bir şey… Ancak kendi yakınında öfkesini yöneltebileceği çok daha uygun bir hedef var…”

New York Times Amerikan devletinin ölüm listesinde yer aldığı belirtilen Amerikalı el Kaide yöneticisi Enver el Avlaki’nin babası tarafından açılan davanın reddedildiğini kaydediyor. Gazete, kararın olası etkilerini şöyle yorumluyor:

“Obama yönetiminin artık, Amerikan vatandaşları da dâhil olmak üzere, teröristlere suikast düzenlemek konusunda kısa vadede bir hukuki sorunla karşılaşacağına dair endişe duymasına gerek kalmadı. Ancak yönetim, suikast politikasının ahlaki etkileri konusunda kaygılanmaya devam etmelidir. Yargıç Bates’in kararını açıklarken belirttiği gibi, hem yargıç hem de jüri gibi davranarak ve ciddi bir dış denetim olmaksızın tehdit oluşturan teröristleri hem belirleyip hem de öldürmek yönetimin temel açmazını oluşturuyor. Yönetim, bu hukuk savaşını teknik düzeyde kazanmış olabilir. Fakat bu tartışmanın temelini oluşturan temel hakların ihlali, hala sürüyor.”


USA Today vergi yasasının basitleştirilmesi çağrısını tekrarlıyor. Gazete, bütçe açığının azaltılması konusunda çalışan iki ayrı komisyonun da benzer bir öneride bulunduğunu belirtiyor:

“Obama açısından bakıldığında vergi yasasını basitleştirecek bir reform, 2010 başkanlık seçimleri öncesinde, Washington’da alışılagelen siyaset yapma biçimi yerine, halkın çıkarlarını savunduğunu göstermenin bir yoludur. Ancak bu konu ne sadece Demokratların ne de sadece Cumhuriyetçilerin meselesidir. Kongre’deki her iki parti de, kamusal çıkarların vergi mükelleflerine zarar veren özel çıkarlardan daha üstün olduğunu ve sağduyunun galip geleceğini göstermek açısından önemli bir fırsat yakalaşmış bulunuyor. Vergi yasasını temizlemek için ender rastlanan bir fırsat ele geçirilmiş durumda… Kaybedeceğimiz tek şey, muhasebecilerimizdir.”

Boston Globe, ekonomist Heather Boushey’in istihdamın önemini belirten bir makalesine yer veriyor. Boushey, işsizliği azaltacak önlemlerin, bütçe açığını azaltacak politikalara feda edilmemesi gerektiğini savunuyor:

“İşsizliğin azaltılması için daha fazla teşvik uygulaması gerekir. Ancak tasarruf tedbirlerine mecbur olduğumuz yönündeki genel kanı, karar mercileri açısından işsizlik sorununu çözmemeleri için bir mazeret oluşturuyor. Federal teşvik paketi üç milyon kişinin iş bulmasını veya işini kaybetmemesini sağladı. Ancak şimdi Washington’da istihdam yaratılması değil, harcamaların azaltılması konuşuluyor. Yüksek işsizlik oranını görmezden gelmek, bu sorunu çözmeye yetmez. Seçilmiş liderlerimizden istihdam yaratılması konusuna eğilmelerini ve ülkenin sorunlarının çözümsüz olduğu düşüncesine direnmelerini talep etmeliyiz.”

XS
SM
MD
LG