Erişilebilirlik

15 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Günün gazetelerinde, Amerikan ekonomisi ve terör zanlılarının gözaltında tutulma süresiyle ilgili yorumlar dikkat çekiyor

Boston Globe bütçe açığının artacağı yönündeki kaygılara rağmen, eyaletlere daha fazla yardım yapılmasını istiyor. Gazete, ekonomik durgunluğun bütçe açığından daha büyük bir sorun olduğunu savunuyor>

“Perakende satışların Mayıs ayında beklenmedik biçimde düşmesi, ekonomideki düzelmenin ne kadar sağlıksız olduğunu gösterdi. Bu, federal bütçe açığının artmasından daha büyük bir tehdittir. Kongre, bu durumun farkına vararak, vergilerin azalmasından dolayı büyük sıkıntı yaşayan eyaletlere yapılacak yardımı 24 milyar dolar artıracak olan tasarıyı kabul etmelidir. Bütçe disiplinini savunanlar, federal hükümetin önce kendi bütçesini düşünmesi gerektiğini söylüyorlar. Ancak bunun için başka yöntemler bulunabilir. Kongre, hassas bir denge kurmak zorundadır. Bir yandan ekonomideki durgunluğun uzamasını önleyecek ölçüde teşvik sağlamalı, bir yandan da kredi verenlerde Amerika’nın borçlarını geri ödeme isteği veya yeteneği konusunda şüphe uyandırmamalıdır.”

USA Today de eyaletlerin kamudan emekli olanlara ödedikleri maaşların ciddi bir sorun haline gelmeye başladığını vurguluyor. Gazete, bu nedenle eyalet yönetimlerinin kamu emeklilerinin maaşlarında kesintiye gitmesini destekliyor:

“Mali zorunluluklar, muhasebe sistemindeki değişiklikler ve kamu emeklilerinin ayrıcalıklı bir sınıf haline geldiğinin fark edilmesi gibi nedenlerle onlara yönelik politikalarda belirgin bir değişiklik yaşanıyor. Federal hükümetin aksine para basma yetkisi olmayan ve sınırlı bir biçimde borçlanabilen eyaletler, çalışanların ve emeklilerin maaşlarını nasıl ödeyecekleri konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Amerikan halkının hükümete güveninin sürmesi için, özel sektör çalışanları yoğun biçimde çalışırken, kamu görevlileri rahat ve erken bir emekli hayatı yaşamamalıdır. Bazı eyaletlerin emeklilik sorununu çözmeye çalışması kısa vadede cesaret verici bir gelişme. Ancak Amerika’nın yoksul ve zengin emekliler diye ikiye bölünmemesi için uzun vadede çok daha fazlasının yapılması gerekiyor.”

New York Times işsizlik yardımlarından yararlanamayanların sayısının giderek arttığını belirtiyor. Gazete, Senato’yu işsizlik yardımı süresinin uzatılması için bir an önce harekete geçmeye çağırıyor:

“Eyaletlerin verdiği işsizlik yardımı genellikle 26 hafta sürüyor. Kongrenin kabul etmesi durumunda bu süre sonundaki işsizlik yardımlarını federal hükümet ödüyor. Böyle bir düzenlemenin gerekliliği konusunda herkes hemfikir… Ülkedeki 15 milyon işsizin % 46’sı altı ayı aşkın bir süredir işsiz… Ancak aralarında Demokratların da bulunduğu bazı senatörler, bu konudaki yasa tasarısına, Amerika’nın en zenginlerine vergi avantajı sağlayacak ilgisiz bir madde eklediler. Bu nedenle Senato’nun Demokrat yöneticileri tasarıyı ertelemek zorunda kaldılar. Yapılması gereken şey açıktır; Senato ve Temsilciler Meclisi, derhal işsizlik yardımını uzatmalıdır”

Los Angeles Times bazı terör zanlılarının mahkemeye çıkarılmadan süresiz olarak gözaltında tutulmasını eleştiriyor. Gazete, Obama yönetiminden bu konudaki tavrını değiştirmesini istiyor:

“Obama yönetimi, Guantanamo’daki bazı tutukluları sivil mahkemelerde yargılamayı planlasa da, 11 Eylül sonrasında kabul edilen Askeri Güç Kullanma Yetkisi yasasına dayanarak, bu kapsama girmeyen tutukluları cezaevinde tutma hakkını koruyor. İnsanların mahkeme kararı olmadan tutuklanması, Amerika’nın en önemli prensiplerinden birinin ihlalidir. Böyle bir durum, ancak tutukluların savaş esiri olarak kabul edilmesiyle dengelenebilir. Yine de tutukluların bu kapsamda değerlendirilmesi istisnai ve denetime açık bir durum olmalıdır. Obama’nın talimatıyla kurulan komisyonun bu konuda hazırladığı ve kamuoyuna yeni açıklanan rapor, bu standartları karşılamaktan uzaktır.”

XS
SM
MD
LG