Erişilebilirlik

17 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Türkiye'de dün başlayan Balyoz Davası’nı sivil hükümetle askerler arasındaki çekişmenin son perdesi olarak görüyor. Gazetenin özel haberinde, dava dosyasındaki iddiaların Türk kamuoyunu ikiye böldüğü belirtiliyor:

“Hala son askeri cuntanın yazdığı anayasayla yönetilen Türkiye’de, 2007 yılında kadar yüksek rütbeli askerlerin yargılanması düşünülemezdi. Ancak son iki yılda, ordunun, medyanın, akademi ve siyaset dünyasının önde gelen isimlerinin toplu olarak yargılanması sık rastlanan bir durum haline geldi. Yaklaşık 400 kişi AKP hükümetini devirmeye çalışmakla suçlanıyor. Bunların büyük bir kısmı, savcılar tarafından seçilmiş sivil hükümeti devirme planlarının arkasında olduğu öne sürülen Ergenekon adlı gizemli örgütün üyesi olmaktan yargılanıyor. Ekonomik açıdan giderek güçlenen ve kamu yaşamında İslam’a daha fazla rol tanınmasını isteyen Müslüman muhafazakârlar ile ordunun hükümet üzerindeki etkisinin azaltılmasını savunanlar, bu davaları destekliyorlar. Muhalifler ise Balyoz Davası’nı, ordu içinde AKP yandaşı olmayanların tasfiye edilmesine yönelik yoğunlaşan çabaların bir örneği olarak görüyor.”


Wall Street Journal, Türkiye’nin cari açığını finanse eden sıcak paranın, riskleri de beraberinde getirdiğini belirtiyor. Ancak haberde, Türkiye’nin bu riskleri aşacak güçte olduğu da vurgulanıyor:

“Hızla büyüyen bir ekonomide, yöneticiler faiz oranlarını niçin düşürürler? Çünkü Türkiye’nin başarısı, sıcak paranın yani spekülatif yatırımların da hızla artmasına neden oldu. Hızla artan cari açığın dış finansmana dayalı olması da Türk ekonomisinin en zayıf yanını oluşturuyor. Ancak bütün dengesizliklere ve artan risklere rağmen, Türkiye’nin gücü ekonominin uzun süreli bir büyüme gerçekleştiremeyeceği yönündeki algıların değişmesini sağladı. Elbette bazı sorunlar var ve Perşembe günü alınan faiz indirimi kararı tartışmalara yol açtı. Ancak artan büyüme ve kredibilite sayesinde, yetkililer sıcak paranın yol açtığı kaygıların aşılmasını sağlayabilirler. Bu da büyümenin sürmesi anlamına gelir.”

New York Times, Başkan Obama’nın Afganistan stratejisini değerlendirme raporunun kamuoyunu rahatlatmadığını savunuyor. Gazete, Pakistan’ın El Kaide ve Taleban’la mücadeledeki isteksizliği ile Afgan hükümetindeki yolsuzluklara değinilmemesini de eleştiriyor:

“Obama geçen Aralık ayında böyle bir rapor açıklayacağını duyurduğunda, Amerika’nın Afganistan’daki varlığının sonsuza kadar sürmeyeceğini de belirtmişti. Uygulanan stratejinin işe yarayıp yaramadığını değerlendirebilmek açısından henüz erken olabilir. Ancak Amerikan halkı, çok yakında kapsamlı bir hesap verilmesini isteyecektir. Bugün ise, savaş alanında olup bitenler konusunda Obama’nın daha açık bir biçimde konuşmasına ihtiyaç duyuluyor.”

USA Today ise Obama’nın Afganistan raporunda savaşı kazanmanın geri çekilme takviminden daha önemli bir yer tuttuğunu vurguluyor. Gazete, Taleban’a karşı kazanılan başarılara rağmen, durumun belirsizliğini koruduğunu kaydediyor:

“İstihbarat raporları, hala karamsar bir tablo çiziyor. Kendi bölgesi sayılan yerlerden çıkartılan Taleban, başka bölgelerde güç kazanıyor. Obama’nın planının başarısı açısından belirleyici olan bir başka üzücü nokta ise, Pakistan topraklarındaki El Kaide ve Taleban sığınaklarının hala yok edilememiş olması… Pakistan’daki durumun karmaşıklığı nedeniyle, Obama’nın planını savunanlar stratejik sabır gösterilmesini istiyorlar. Ancak gelecek yıl Afganistan raporu açıklandığında, başkanlık seçimleri de yaklaşmış ve sabırlar azalmış olacak. Bu nedenle gelecek yıl, zafere şimdikinden çok daha yakın olunması gerekecek.”

XS
SM
MD
LG