Erişilebilirlik

23 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Afganistan'daki ABD birliklerinin komutanının yaptığı çarpıcı açıklamalar ve Anayasa Mahkemesi'nin PKK gibi terör örgütlerine hukuki danışmanlığı yasaklayan kararı bugünkü gazeterin yorumlarında değerlendiriliyor

Washington Post Afganistan’daki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal’in görevden alınmaması gerektiğini savunuyor. McChrystal, Rolling Stones dergisine verdiği röportajda Obama yönetimini sert biçimde eleştirmişti:

23 Haziran Amerikan Basınından Özetler
23 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Orgeneral McChrystal, Obama tarafından aylar süren tartışmalar sonunda geçen yıl onaylanan ve halen Güney Afganistan’da sürdürülen isyan karşıtı stratejinin mimarıdır. Obama’nın McChrystal’i görevden alması, yönetim içinde yer alan ve isyancılara karşı yürütülen bu tür operasyonlara karşı çıkan grubun işine yarayacaktır. Obama, Aralık ayında ilan ettiği stratejiyi hala savunup savunmadığını açıkça ortaya koymalıdır. Eğer bu stratejiyi hala savunuyorsa, kendi yönetiminin de verdiği kararı desteklemesini sağlamalıdır. Obama, birbirleriyle ve Afganistan’daki yerel yöneticilerle uyumlu çalışacak bir ekip oluşturmalıdır.”

New York Times ise McChrystal’in tavrını büyük bir disiplinsizlik olarak görüyor. Gazete, Obama’nın Afganistan konusunda kendi ekibi içinde uyum sağlayamadığına da dikkat çekiyor:

23 Haziran Amerikan Basınından Özetler
23 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Afganistan’dan gelen haberler giderek daha da kötüleşiyor. Washington’da ise, Obama yönetimi hala bu savaşa daha ne kadar kaynak aktarılacağını tartışıyor. Orgeneral McChrystal’i Beyaz Saray’a çağıran Obama, Afganistan’daki Amerikan birliklerinin komutanını ya görevden almalı veya işini yapması için açık bir yetkilendirmeyle derhal bölgeye geri göndermelidir. Obama, bütün üst düzey danışmanlarına da birbirleriyle çekişmeyi bırakıp, Taleban’ı püskürtecek ve Afganistan’da asgari ölçüde de olsa etkin bir hükümet kurulmasını sağlayacak uyumlu bir plan hazırlamalarını emretmelidir. Obama’nın Orgeneral McChrystal ile ilgili kararı ne olursa olsun, Afganistan politikasını artık tutarlı bir şekle sokması gerekiyor.”

USA Today Anayasa Mahkemesi’nin barış amaçlı bile olsa PKK gibi terör örgütlerine destek vermeyi yasadışı ilan eden kararını eleştiriyor. Gazete, bu kararın ifade özgürlüğü ile çeliştiğini öne sürüyor:

23 Haziran Amerikan Basınından Özetler
23 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“Anayasa Mahkemesi yaptığı açıklamada, ifade özgürlüğü ile ulusal güvenlik arasındaki ince çizgi konusunda en iyi kararı yasama ve yürütmenin vereceğini belirtti. Mahkemenin görevi, anayasanın ifade özgürlüğünü güvence altına alan maddesini korumaktır, ‘ulusal güvenlik’ sözlerini duyar duymaz ifade özgürlüğünü sınırlamak değildir. Karara karşı çıkan yargıç Stephen Breyer, bu yasanın sadece yaptıkları faaliyetlerin bir örgütün terör eylemlerine bilerek ve isteyerek yardımcı olanlara karşı uygulanması gerektiği uyarısında bulundu. Ulusal güvenlik ile ifade özgürlüğü arasındaki doğru dengeyi sağlayacak yaklaşım budur. Kongre de, bu anlayış doğrultusunda yasaya açıklık getirmelidir.”

Washington Times İran’da Demokrasi Vakfı Başkanı Kenneth Timmerman’ın PJAK’ı savunan bir makalesine yer veriyor. Makalede, PKK ile bağlantılı olan PJAK’ın terörist bir örgüt olmadığı iddia ediliyor:

23 Haziran Amerikan Basınından Özetler
23 Haziran Amerikan Basınından Özetler

“PJAK, şiddeti sivillere yönelik bir araç olarak değil Kürt halkını korumak için kullanıyor. PJAK’ın siyasi bir örgüt olarak güç kazanması ve şiddeti Kürt halkını korumak amacıyla seçici bir biçimde kullanması, İran yönetiminin örgütü baş düşmanı olarak görmesini de beraberinde getirdi. Tahran, müttefiki olan Türkiye’nin aracılığıyla PJAK’ın Amerika’da ve Avrupa’da yasaklanması için çaba harcıyor. PJAK’ın Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı teröre destek veren kuruluşlar listesinden çıkartılması, Obama yönetimindeki bazı yetkililerin öne sürdüğü gibi, teröre karşı çifte standart uygulamak olmayacaktır. Tam tersine, amaçlarına ulaşmak için yurt içinde ve dışında teröre başvurmaktan çekinmeyen İran yönetimine bir darbe vuracaktır.”

XS
SM
MD
LG