Erişilebilirlik

28 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Los Angeles Times Mısır’da Hüsnü Mübarek yönetiminin kısa vadede devrilmesinin çok zor olduğunu öne sürüyor. Ancak gazete yine de Mübarek yönetiminin reforma gitmesi gerektiğinin altını çiziyor:

28 Ocak Amerikan Basınından Özetler
28 Ocak Amerikan Basınından Özetler

“Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Ocak ayı başında yaptığı bir konuşmada Ortadoğu’daki baskıcı yöneticileri uyararak, ‘statükoya sarılanlar, kendi ülkelerindeki sorunların su üstüne çıkmasını bir süre daha erteleyebilirler, ancak sonsuza kadar erteleyemezler’ demişti. Önemli olan bu konudaki tavsiyelerin kapalı kapılar ardındaki görüşmelerde ne kadar ısrarlı bir biçimde dile getirildiğidir. Elbette kimse Amerika’nın Mısır’da rejim değişikliğini desteklemesini beklemiyor. Mısır’a yapılan bir milyar doları aşkın ekonomik ve askeri yardımın, siyasi reform şartına bağlanacağını düşünmüyor. Fakat Washington en azından Mübarek’in, bu protesto gösterileri sayesinde Clinton’ın uyarısını daha iyi anlamasını sağlamaya çalışmalıdır.”

New York Times Lübnan’da yeni Başbakan Necip Mikati’nin, Hizbullah’ın desteğiyle işbaşına gelmesini tehlikeli bir durum olarak görüyor. Gazete, Mikati’den Hizbullah’ın değil Lübnan’ın çıkarlarını gözetmesini istiyor:

28 Ocak Amerikan Basınından Özetler
28 Ocak Amerikan Basınından Özetler

“Kendisi de bir Sünni olan Mikati, hükümete Hizbullah militanlarını değil teknokratları alarak, Sünnilerin kaygılarını gidermelidir. Hizbullah’ın Lübnan yasalarına saygı göstermesi ve tehditler savurmaktan vazgeçmesi konusunda ısrarcı olmalıdır. Başta Suriye üzerinden Hizbullah’a silah gönderilmesini yasaklayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olmak üzere, Lübnan’ın uluslararası sorumluluklarını yerine getirmesi için çaba harcamalıdır. Eğer Miktai bu sorumluluklarını yerine getirirse, Amerika ulusal ordu gibi mezhepler üstü Lübnan kurumlarına verdiği desteği sürdürmelidir. Eğer yeni hükümet, Hizbullah’ın bu kurumları kendi mezhepsel çıkarları için kullanmasına izin verirse, Amerika da desteğini sona erdirmelidir.”

Washington Post Rusya’nın terörle mücadelede başarısız olduğunu savunuyor. Gazete, Rusya’nın hem güvenlik önlemleri konusunda sınıfta kaldığını, hem de teröre tol açan nedenleri çözemediğini vurguluyor:

28 Ocak Amerikan Basınından Özetler
28 Ocak Amerikan Basınından Özetler

“Başbakan Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, bazen güvenlik güçlerinin terörü durdurmaya yetmeyeceğini farketmiş gibi davranıyorlar. Medvedev Kafkasya’daki ekonomik geri kalmışlığı suçlarken, Putin önümüzdeki on yıl içinde bölgeye 13 milyar dolarlık yatırım yapılmasını öngören bir plan açıkladı. Eğer bu program, Rusya’daki yaygın rüşvet hastalığına kurban gitmezse, faydalı olabilir. Ancak Kremlin’deki yöneticiler, Kafkas cumhuriyetlerinin öz yönetimi konusunda ciddi bir adım atmıyorlar. Ayrıca terörist saldırıları ortaya çıkarmaktan çok, koruma gösterilerinde ve siyasi muhaliflerin izlenmesinde başarılı olan federal gizli polisin ve diğer güvenlik örgütlerinin sorumluluğunu üstlenmeye de yanaşmıyorlar.”

USA Today 2008 mali krizinin nedenlerini araştırmak amacıyla kurulan komisyonun, kendisine bağlanan umutları boşa çıkarttığını belirtiyor. Gazete, Amerikan politikasındaki genel sorunların komisyonu da işlevsiz hale getirdiğini vurguluyor:

28 Ocak Amerikan Basınından Özetler
28 Ocak Amerikan Basınından Özetler

“Komisyonun dört Cumhuriyetçi üyesi, Demokratlarla uyum içinde çalışmayı reddetti ve daha sonra kendi içinde de bölündü. Bu, size tanıdık geldi, değil mi? Ülkeyi ikinci bir Depresyonun ucuna kadar getiren olaylara ilişkin farklı açıklamalar arasında en fazla takdir edilmesi gereken yaklaşım, komisyon üyelerinin çoğunluğu tarafından desteklenen raporda yer alıyor. Bu raporu destekleyen altı komisyon üyesinden sadece ikisi siyasi kökenli, diğerleri ise iş ve hukuk dünyasından geliyor. Diğer yandan azınlıktaki yelerin raporları, denetim konusundaki ideolojik yaklaşımların izlerini taşıyor. Büyük çoğunluğun önlenebilir olarak gördüğü bir kriz konusunda komisyonun oybirliği ile bir sonuca varamamış olması utanç vericidir. Tarihten gerekli dersleri çıkartamayanlar, tarihi tekrar yaşamaya mahkûmdur.”

XS
SM
MD
LG